VUJOŠEVIĆ ISKREN DO KOSKE: Legendarni trener otkrio - Jokić je BIO DEBEO za Partizan!

Autor:

Sport

10.06.2021

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proslavljeni srpski trener Duško Vujović je prokomentarisao to što je Srbija dobila prvog MVP-ija Nikolu Jokića i priznao da mu je njego talenat promakao.

RepublikaFoto: Starsport
Duško Vujošević

- Šokiran sam, ali i oduševljen što je Nikola dobio takvo priznanje. NBA liga je u poslednjih 20 godina doživela veliku transformaciju. Kako igračku tako i sistemsku. Ćosić i Dalipagić, koji su u svoje vreme bili najbolji evropski igrači na svetu, došli su u NBA kampove, ali odustali su jer je tada to bio velik rizik. Koliko god oni bili dobri, a bili su sjajni i imali su prohodnost u NBA ligi, Amerika ih nije želela. NBA liga je na takve igrače, koji su dolazili iz nekog drugog područja, gledala sa skepsom i podcenjivanjem- izjavio je Vujošević za hrvatski "Indeks" i nastavio:

- U Evropi su ti igrači bili kraljevi, a u Americi bi morali da krenu ispočetka i pitanje je bi li uopšte i dobili šansu. Sećam se kad je Dražen došao u Portland, baš sam tada bio u San Antoniju. To je bilo strašno. Znači, najbolji igrač Evrope, koji je imao četvorogodišnji ugovor s Realom, u dresu Portlanda je u toj utakmici protiv San Antonija dobio samo dva minuta. Međutim, dolaskom Dražena i Divca NBA liga je počela da se menja i rekao bih da su njih dvojica, uz još nekoliko igrača, raskrčila put ostalima i ovo što se danas događa Jokiću ili Dončiću ne bi bilo moguće da nije bilo njih.

Isto tako, smatra Vujošević, pao je kvalitet evropske košarke.

- Koliko se promenila NBA, toliko se promenila i evropska košarka. Rekao bih da je uopšte pao kvalitet košarke. U Evropi su nekada mogla da igraju samo dva stranca, a bilo je puno manje profesionalnih klubova i iz Amerike, sa sveučilišta su u Europu stizali samo oni najbolji igrači koji su bili premladi za NBA ligu ili još nisu bili spremni. Ti su igrači napravili ogroman uticaj na evropsku košarku. Doneli su dodatan kvalitet, kako igrački tako i ljudski. Danas je sve drugačije. Jednako to vredi za NBA ligu.

Vujošević priznaje da ni u snu nije mogao da očekuje da će Nikola Jokić i Luka Dončić postati najveće zvezde najjače lige sveta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikola Jokić

- Moram biti iskren i reći da mi je neko pre nekoliko godina rekao da će Dončić i Jokić biti najveće zvezde NBA lige, u čudu bih ga gledao. Nisam mogao ni da sanjam da se nešto tako može dogoditi. Jako je teško odgonetnuti šta se dogodilo i kako je jedan mladi dečak, koji je igrao solidnu košarku u ABA ligi u dresu prosečnog kluba kao što je Mega, u tako kratko vreme postao MVP najjače lige sveta. To je uspeh za svako poštovanje, ali i dalje smatram da za pronaći razloge treba napraviti ozbiljnu analizu- priča Vujošević i objašnjava:

- Najpre, i Dončić i Jokić su odmah po dolasku u Ameriku imali veliku podršku svojih trenera, što nije bio slučaj s Draženom, Tonijem i nekadašnjim evropskim zvezdama koje su dolazile u NBA. Zatim, košarka u NBA ligi se puno promenila. Ne igra se više jaka odbrana, a Jokiću odgovara ta 'small ball' igra koja širi igru i gde njegova lucidnost i košarkaška inteligencija mogu doći do izražaja. Pametan je igrač, ima fantastičan šut za svoju visinu i fantastično dobro čita igru. Nije ni Dražen bio brz igrač, ali je takođe imao odličan kontraritam, što mu je davalo veliku prednost u odnosu na protivnike. Oduševljen sam ovim što je Nikola napravio i srećan sam zbog njega, baš kao što bih bio srećan da je to postigao bilo koji igrač iz bivše Jugoslavije.

Na kraju je upitan zbog čega Jokić nije došao kod njega u Partizan, budući da je Vujošević poznat kao stručnjak za razvoj mladih igrača, posebno centara.

- Mogu sad izmišljati i petljati, ali biću iskren. Jednostavno, nisam ga video, nisam ga primetio. Znam da su mi ljudi koji su obavljali skautski posao u Partizanu rekli za njega da je debeo i da se ne isplati dovoditi ga. Sad mi je jako krivo. Taj previd samo govori o slabosti u strukturama Partizana. Dok je nama Jokić bio debeo, Miško Ražnatović ga je prepoznao i odveo u Megu. Užasno mi je žao zbog toga- zaključio je legendarni trener.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
srle

10.06.2021 22:23

E hvala bogu.. Da je otisao u Partizan sad bi vec propao