NEĆETE VEROVATI ŠTA FIBA KAŽE: Novopečeni reprezentativac Srbije NAJVESTLIJI BISER NA CELOM STAROM KONTINENTU!

Autor:

Sport

11.03.2021

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dovoljan je bio jedan kvalifikacioni prozor u dresu Srbije da Filip Petrušev ubedi Srbiju i ostatak sveta da zaslužuje svoje mesto na vrhu. Toliko je oduševio, da ni FIBA nije mogla da se suzdrži, pa je sjajnog "Orla" nagradila veoma laskavim epitetom.

RepublikaFoto: fiba.basketball/eurobasket
Među košarkašima Srbije tokom poslednjeg kvalifikacionog prozora rodila se nova zvezda

Kvalifikacije za Evrobasket 2022 trajale su od kraja februara 2020. do kraja februara 2021. godine.

Gotovo sve vreme vođena je i diskusija da li je takav format i kalendar takmičenja koji zalaze u klupski deo sezone potreban Evropi i samoj FIBA jer zbog obaveza u najjačim ekipama u NBA i Evroligi, većina vrhunskih igrača nije mogla da pomogne nacionalnim timovima, pa je stoga nekolicina momaka koji inače ne bi bila u prominentnim ulogama dobila priliku da zasija, a neki, poput našeg Filipa Petruševa, tu su priliku ugrabili oberučki.

Kvalifikacije su bile (uspešna) izložba evropske budućnosti, jer je u njima učestvovao 81 igrač rođen 1999. godine ili kasnije. Mnogi od njih nisu bili samo broj na dresu (papiru), nego su imali značajne, a najbolji i noseće noseće uloge u reprezentacijama.

Kako navodi francuski "Basket Europe", uz "asistenciju" FIBA, budućnost je u rukama ovih nerealno talentovanih momaka.

RepublikaFoto: FIBA
Filip Petrušev bez tračka sumnje jedan je od najvećih nada evropske košarke

Ti momci su igrali na prosečno 2,5 meča od ukupno šest koliko ih je bilo tokom takmičenja, dok je 31 košarkaš mlađi od 21 godine odigrao bar tri meča. Za prosečno 13,2 minuta ta grupacija je beležila 5,0 poena, uz indeks korisnosti 5,6. Detaljnije brojke ukazuju da je njih 52 bilo igralo više od 10 minuta po meču, devetorica su postigla u proseku više od 10 poena, a 35 više od 5 poena, 38 je ostvarilo indeks korisnosti bar 5,0, od ​​kojih 12 je išlo preko 10. I 31 od ovih U21 odigrao je tri ili više utakmica od šest mogućih.

Od petorice najmlađih, sa 17 godina na početku "prozora", prednjačili su Bugarin iz madridskog Reala Konstantin Kostadinov (jedan meč, 20,3 minuta, 11 poena, indeks 10) i Poljak iz Ulma Žeremi Sošan (29 minuta, 18 poena, indeks 20 u odlučujućem meču protiv Rumunije).

Kod 18-godišnjaka su se istakli Gabrijele Proćida iz Kantua (dva meča, 12,7 minuta, 5,0 poena, indeks 5,5 i veliki turski talenat Alperen Šengun iz Bešiktaša (četiri meča, 23,1 minut, 12,0 poena, indeks 14,0).

Na kraju se postavlja pitanje ko se tokom kvalifikacija pokazao kao najsvetlija budućnost evropske košarke. Francuski list konstatuje, zapravo potvrđuje mišljenje mnogih da je na čelu te liste Filip Petrušev čiji je učinak u "balonu" u Tbilisiju bio zapanjujuć - 24,5 poena, indeks 28,5!

Podsetili su oni i na drugog Srbina, Denija Avdiju, aktuelnog igrač Vašingtona, koji je u jedinom kvalifikacionom meču za izralesku selekciju upisao 21 poen i indeks 25, ali šta je to u poređenju sa monstruoznim učinkom Petruševa?

Smeška se Filipu zaista svetla budućnost, najpre mu ne gine nagrada za MVP-a ABA lige, a onda i odlazak u NBA, gde će biti znatno više draftovan ove godine nego da je ostao na draftu prošle sezone.

Može li iko zaustaviti Filipa Petruševa na putu ka vrhu?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading