Jasna poruka Gorana Vesića: Beograd spreman za više od 60 evroligaških utakmica u 22 dana!

Autor: Mozzart Sport/Republika

Sport

05.05.2020

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić kaže da je moguće da Beograd, uzimajući u obzir naše iskustvo i utiske koje su čelnici Evrolige, igrači, treneri, funkiconeri klubova poneli iz naše prestonice, bude ovog leta centar evropske košarke.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Goran Vesić

Plan Evrolige je da od 4. do 26. jula, bez prisustva publike, bude odigrano sedam preostalih kola ligaškog dela takmičenja, zatim četvrtfinale po sistemu eliminacija, kao i Fajnal for.

- Ne bih da ulazim u prognoze kolike su šanse da se to desi, ali uzimajući u obzir naše iskustvo i utiske koje su učesnici Evrolige poneli 2018. godine iz Beograda, rekao bih da je moguće da Beograd bude domaćin ovog spektakla - rekao je Goran Vesić za "Mozzart Sport".


On je naveo da pandemija virusa korona i mere koje doprinose njenom suzbijanju, istakle su logistiku kao možda i najvažniji faktor za uspešno funkcionisanje svakog kolektiva, a logistika će biti ključna i kada je u pitanju organizacija završnice Evrolige.

- Uz podršku predsednika Vučića i premijerke Brnabić, preuzeli smo na sebe dosta obaveza, u smislu organizacije prevoza, medicinskih pregleda, mogućnosti da sve ekipe slete u Beograd, što je u ovom trenutku možda i najvažnija stvar. Zatim, imamo mogućnost da se potpišu medicinski protokoli između našeg i ministarstava zdravlja zemalja iz kojih dolaze klubovi, da se priznaju njihovi medicinski rezultati, što je takođe vrlo problematično svuda u svetu. Imamo kapacitet da organizujemo doping kontrolu -kazao je Vesić.
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Ističe da su to stvari koje su u ovom trenutku značajnije od finansijskog aspekta, a mi smo apsolutno kao grad i država stali iza svega.


- Obavio sam razgovor i s najvećim hotelima u Beogradu, oni su formirali jedinstvenu cenu koja je više nego povoljna, i izašli smo pred Evroligu s tom cenom, s tim što će Evroliga to direktno dogovarati sa njima. Na sve smo mislili, siguran sam da smo vrlo konkurentni, bez obzira na to što se borimo sa većim i bogatijim gradovima. Naravno, prvi uslov koji ispunjavamo je da imamo dve hale koje ispunjavaju uslove za najveća takmičenja, a to su Arena i renovirani Pionir - iskren je Vesić.
RepublikaFoto: Republika
Renovirana hala "Aleksandar Nikolić"

Na podsećanje da su glavni rivali Beogradu za organizaciju završnice Evrolige Atina i Berlin, Vesić kaže da poštujemo sve gradove koji su nam konkurenti, to su veliki, bogati i moćni gradovi, ali naš cilj je da Beograd bude domaćin iz mnogo razloga.


- Govorimo o 17 gostujućih ekipa koje bi morale da dođu ovde 15 dana pre tog 4. jula i budu u nekoj vrsti karantina. Dakle, sve ukupno, govorimo o 40 dana, tokom kojih će nam u Beogradu boraviti tri do četiri hiljade ljudi, to je procena Evrolige. Tu su igrači, treneri, delegacije, sponzori, funkcioneri, skauti, menadžeri, novinari...Toliki broj gostiju u ovom trenutku ne bi odbiliv preko 60 utakmica u 120 zemalja sveta svaki dan, uz promotivne spotove o Beogradu. Promovisali bismo se kao sigurna destinacija što je važno za razvoj našeg turizma i bila bi to velika stvar za nas, a i dodatno bismo unapredili infrastrukturu - istakao je Vesić.
RepublikaFoto: Starsport
Pune tribine "Štark arene"

Prema njegovim rečima, ključni parametar za odluku će biti pre svega zdravstvena situacija, gde mi stojimo dobro, vodiće se računa o mogućnost da se potpišu medicinski protokoli i mogućnost priznavanja testova iz drugih zemalja, gde smo mi već izrazili spremnost za saradnju, i gledaće se mogućnost prevoza, a i tu smo već ponudili rešenja.

- Verujem da će glasovi klubova biti presudni, a lično znam koliko svi klubovi vole da dođu u Beograd. Zato kao optimisti čekamo 24. ili 25. maj, kada bi Evroliga trebalo da donese konačnu odluku. Ukoliko ne budemo uspeli ove godine čestitaćemo onome ko bude bolji, a ja vas uveravam da ćemo dobiti ponovo organizaciju završnog turnira u narednim godinama - rekao je on.

RepublikaFoto: Starsport
Trofej Evrolige

Pre toga, Evroliga će morati da pronađe rešenja za nekoliko problema. Većina američkih igrača se vratila u SAD, gde bukti pandemija, i pitanje je koliko njih će moći da se vrati u Evropu u skorije vreme. Zatim, tu su i ugovori košarkaša čiji veliki broj ističe krajem juna, podseća se.


- To, naravno, nije do nas. Na Evroligi i klubovima je da pronađu optimalna rešenja, ali u kakvom god sastavu ekipe da dođu, to će biti najvažnije sportsko takmičenje ovog leta, uz evrokupove u fudbalu, za koje još ne znamo definitivno kako će se i kada završiti i kada će početi kvalifikacije za sledeću sezonu - kazao je on.
RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

Beograd se pre svega pominjao kao domaćin završnice Evrokupa, u kojoj je Partizan jedan od favorita za titulu. Umesto četvrtfinala igrao bi se Fajnal ejt, ali Vesić kaže za "Mozzart Sport" da Beograd nikada nije dobio upit za tako nešto.

- Za Evroligu smo pitani da li možemo da organizujemo i da pošaljemo ponudu, a za Evrokup nismo. Tu smo se sami prijavili. Ali pošto će završnica Evrokupa biti igrana u isto vreme kada i Evroliga, logično je da to ne može da bude u istom gradu. I tu smo našli rešenje, i ponudili Novi Sad kao opciju. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević s oduševljenjem je to prihvatio i sada čekamo. Oko Evrokupa nemamo komunikaciju na dnevnom nivou kao oko Evrolige, a ne znam koji je razlog… Da li oni već imaju spremno rešenje, ili čekaju da prvo reše Evroligu, to već ne znam. U svakom slučaju, očekujemo odgovor - zaključio je Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Miloš Vučević

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading