"Ne treba da žalimo za titulama, nego za životima"

Autor:

Sport

05.05.2020

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni srpski košarkaš Aleksandar Đorđević, trenutno trener Virtusa iz Bolonje, poručio je iz Italije da ne treba žaliti ako ove sezone ne budu završena prvenstva, već samo za ljudskim životima koje je odnela pandemija koronavirusa.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Aleksandar Đorđević

- Situacija je zaista tragična. Mi stalno gledamo neke cifre, ali to nisu brojevi već ljudski životi. Ako ove sezone šampionati ne budu završeni i ako ne bude poznat prvak italijanske, ABA, NBA lige... Ne treba da žalimo za tim, već za izgubljenim ljudskim životima - izjavio je Đorđević za TV Arena sport.

- Italija je stvarno na velikom izazovu, teško je došla do svetla u tunelu sada malog, ali nama izgleda kao planina veliki. Želimo svi da razmišljamo pozitivno, da se okrenemo ka budućnosti, ali sigurno ne možemo da zaboravimo ovih par meseci pa i više, jer je sever Italije i dalje pod velikim pritiskom. Što se mene i moje porodice tiče, supruga i mlađa ćerka su došle na vikend, da provedu tri-četiri dana pre početka cele ove pandemije, stigle su iz Milana bukvalno sa ručnim prtljagom, i sve vreme su ostale ovde. Starija ćerka koja studira u inostranstvu je takođe došla posle dve-tri nedelje tako da smo svi zajedno, što je jako dobro - nastavlja Đorđević.

Koliko će vremena biti potrebno da se igrači vrate u formu?

- To je veliki problem za sportiste, veliki problem za igrače. Vidim da je o tome već pričao moj veliki prijatelj i veliki stručnjak, profesor Koprivica, da će biti jako veliki problem da se igrači vrate u formu, njihova tela, pre svega njihova glava jer ceo taj limit kretanja i nemogućnost da se izađe iz kuće na sportiste ostavljaju trag. Na nama će biti veliki zadatak da u trenutku kada počnemo da ih treniramo vodimo računa da ne dođe do nekih povreda - rekao je Đorđević uz egzaktan podatak o procentu povreda koje su se desile igračima američkog fudbala nakon duže pauze.

- Postoji podatak da je NFL napravio analizu sezone posle "lokdauna", ne znam koja je to sezona bila. Te sezone je bila povećana povreda Ahilovih tetiva kod igrača za čak 75 posto. To su strašni podaci ozbiljne analize. Jako je teško sada...  Do dana današnjeg ovde se još ne zna da li će krenuti fudbal, njima (fudbalerima) je dozvoljen trening na otvorenom. Dozvoljeni su i individualni treninzi, ali ne zna se još koje mere klub treba da preduzme... Ima još mnogo znakova pitanja oko sporta, jednostavno smo lišeni profesije koja svima nama sve znači.

Da li se sa sportskog aspekta nazire rešenje za tekuću sezonu?

- Postoji taj neki završetak Evrokupa i Evrolige koji tri ekipe ovde čekaju, Milano, Venecija i mi. Čekaju ekipe po Evropi, ostale ekipe koje su završili sezone su raspustile svoje igrače i već gledaju kako će da krenu sledeću sezonu, a opet je i u tu znak pitanja jer se ne zna kako će to izgledati. Ne zna se kad će krenuti i kako, sa ili bez publike, u kom mesecu, kakve su mogućnosti priprema, da li će ih ekipe obavljati u svojim salama ili u onima koje su vlasništvo grada. To su velika pitanja u ovom trenutku. Gradovi imaju veliku odgovornost prema klubovima koji treniraju u njihovim halama, tako da su to sve neki znakovi pitanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading