POTEZ KOJI JE PROMENIO ISTORIJU: Da nije bilo OVOG Francuza, Argentina i Mesi NIKADA ne bi stigli do finala Svetskog prvenstva u Kataru!

Autor:

Sport

17.12.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmska priča.

POTEZ KOJI JE PROMENIO ISTORIJU: Da nije bilo OVOG Francuza, Argentina i Mesi NIKADA ne bi stigli do finala Svetskog prvenstva u Kataru!

Foto: Tanjug/AP

Lionel Mesi na Svetskom prvenstvu

Fudbaleri Argentine i Francuske u nedelju od 16 časova sastaće se u finalu Svetskog prvenstva u Kataru.

Jedan od heroja Gaučosa na ovom Mundijalu je sjajni golman Emilijano Martinez. On je u duelu protiv Holandije na čudesan način odbranio dva penala i tako doneo svom timu plasman u polufinale.

Golman Aston Vile je bio i jedan od junaka Argentine na putu ka osvajanju Kopa Amerike 2021. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emilijano Martinez

Argentina je tako posle dugo godina pronašla čuvara mreže u kojeg mogu svi da se uzdaju, a za sve to je zaslužan jedan Francuz, Nil Mopaj.

Da bismo objasnili zbog čega je to tako, moramo da se vratimo u 20. jun 2020. godine. Tada su se u meču 30. kola Premijer lige sastali Brajton i Arsenal na Ameks stadionu. To je bilo doba u jeku pandemije koronavirusa, pa na tribinama nije bilo gledalaca.

Na klupi Tobdžija kao rezervni golman sedeo je Emilijano Martinez. Bila mu je to osma sezona u klubu sa Emirejtsa, a za to vreme čak šest puta išao je na razne pozajmice, od Oksforda do Hetafea. U Arsenalu je do sezone 2019/20 branio na samo 15 utakmica, ali od ovog duela protiv Galebova kreće njegov procvat.

Naime, francuski napadač Nil Mopaj je krajem prvog poluvremena, neki kažu namerno, povredio tadašnjeg prvog golmana severnolondonskog kluba Bernda Lena. Na teren je morao da uđe Martinez, a do kraja utakmice Brajton je uspeo da slavi sa 2:1.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Trenutak koji je promenio istoriju fudbala... Nil Mopaj i Bernd Leno

Ipak, do kraja te sezone argentinski čuvar mreže činio je čuda na golu Tobdžija, a bio je i najzaslužniji za osvajanje FA Kupa, nakon što je u finalnom meču protiv Čelsija napravio nekoliko spektakularnih intervencija.

Bernd Leno se oporavio na startu naredne sezone, a Martinez je od kluba zatražio da bude prvi golman ili da ga prodaju. Arsenal je više verovao u Nemca, pa je Martineza prodao Aston Vili.

 

 

Popularni Dibu je u dresu birmingemskog kluba postao najbolji golman Premijer lige. U ekipi koja je bila u donjem delu tabele uspeo je da sakupi čak 15 mečeva bez primljenog gola, a njegove sjajne partije nisu promakle ni selektoru Argentine Lionelu Skaloniju.

Martinez je za Gaučose debitovao u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Čilea u junu 2021. godine. Nedugo posle ovog duela krenulo je i prvenstvo Južne Amerike na kojem je Argentina osvojila pehar, prvi put posle 1993. godine.

U polufinalu protiv Kolumbije odbranio je tri penala, a potom nije primio gol u finalu protiv Brazila. U Argentini je bila rođena nova zvezda, a Lionel Mesi je imao samo reči hvale za svog golmana, bez kojeg ne bi stigao do svog prvog trofeja sa nacionalnim timom.

Martinez je i u Katar stigao kao prvi golman Argentine, a u dosadašnjih šest mečeva na Mundijalu primio je pet golova, a na tri meča imao je takozvani "klin-šit".

On će u nedelju imati priliku da sa svojom reprezentacijom postane šampion sveta i to u duelu protiv Francuske, odakle je i naš junaj, Nil Mopaj

Jer, da nije povredio Lena, Martinez sigurno ne bi dobio šansu da brani za Argentinu, a Mesi i drugovi bi sa nekim drugim golmanom veoma teško napravili ovakve uspehe u poslednje dve godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading