SMRTONOSAN VIRUS DEVET PUTA OPASNIJI OD KORONE: PANIKA u Engleskoj posle Mundijala u Kataru!

Autor:

Sport

12.12.2022

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će doći do nove epidemije?

SMRTONOSAN VIRUS DEVET PUTA OPASNIJI OD KORONE: PANIKA u Engleskoj posle Mundijala u Kataru!

Foto: Tanjug/AP

Katar 2022

Nastup za reprezentaciju Engleske je završen na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali problem za stanovnike te zemlje bi tek mogao da započne.

Naime, nakon poraza od Francuske u četvrtini finala, veliki broj Engleza se odmah vratio u domovinu, ali tamo ih čeka nova pretnja, u vidu kamiljeg gripa, koji je poznatiji po skraćenici MERS.

- Medicinsko osoblje širom Engleske stavljeno je u pripravnost, zbog znakova smrtonosnog kamiljeg gripa, dok se navijači ove zemlje vraćaju sa Svetskog prvenstva u Kataru. Slučajevi gripa bi sada mogli da porastu zbog ogromnog broja navijača koji su pohrlili u bliskoistočnu zemlju na turnir, a koji su možda bili izloženi kamilama - prenosi britanski "Mirror". 

Foto: Tanjug/AP

Englezi su imali veliku podršku u Kataru

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) podstakla je lekare da paze na ljude koji pate od poteškoća sa disanjem i groznice, a ogroman problem je i to što je bolest smrtonosnija od Covid-19 i to čak devet puta, pošto kod više od trećine obolelih na kraju nastupi smrt, u poređenju sa manje od 4 procenta obolelih od Covida.

Ova agencija je izdala i saopštenje, navodi "The Sun", u kom se navodi da je rizik od infekcije nizak, ali da treba voditi računa.

 - Kliničari i javnost bi posebno trebalo da budu upozoreni na mogućnost MERS-a u povratku putnika sa Svetskog prvenstva. Rizik od infekcije za stanovnike Velike Britanije je veoma nizak, ali može biti veći kod onih koji su izloženi specifičnim faktorima rizika u regionu – kao što su kamile. MERS se može dobiti iz bliskog kontakta sa kamilama ili konzumiranjem proizvoda od kamila, na primer, nepasterizovanog kamiljeg mleka - navodi se u saopštenju, a takođe se pominje i mogućnost prenosa sa osobe na osobu.

Između aprila 2012. i oktobra 2022. bilo je 2.600 slučajeva u 12 zemalja Istočnog Mediterana i Srednjeg Istoka. Od toga, umrlo je 935 ljudi - gotovo 36%. Neki oboleli od MERS-a nisu pokazivali simptome, dok bi drugi patili od groznice, kašlja, poteškoća sa disanjem, dijareje i povraćanja.

Inače, Svetsko prvenstvo se polako privodi kraju, pošto su na programu mečevi polufinala, dok je veliko finale zakazano za 18. decembar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading