"ORLOVI" GLAVU GORE, IDEMO DALJE! Kad je najteže i najvažnije - Srbija je prava: Piksijeva četa SRUŠIĆE ŠVAJCARCE!

Autor: Žarko Sokić

Sport

29.11.2022

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan meč odluke i nova prilika da fudbaleri pokažu da su pravi!

"ORLOVI" GLAVU GORE, IDEMO DALJE! Kad je najteže i najvažnije - Srbija je prava: Piksijeva četa SRUŠIĆE ŠVAJCARCE!

Foto: Starsport

Sva pažnja domaće fudbalske javnosti sa nestrpljenjem čeka petak veče.

Drugog decembra od 20 časova reprezentacija Srbije igra meč odluke u grupnoj fazi Svetskog prvenstva i to protiv dobro poznatog rivala, Švajcarske.

Pobeda je imperativ jer posle poraza od Brazila (0:2) i remija sa Kamerunom (3:3), sve osim trijumfa šalje "Orlove" kući pre osmine finala. Deluje da je ovo svojevrsni "deja-vu" u kom se nalaze Dragan Stojković Piksi i njegovi izabranici.

LISABONSKA NOĆ ZA PAMĆENJE

Vratimo se malo u prošlost, konkretno u dve utakmice koje su bile veoma bitne za reprezentaciju Srbije. Malo ko je davao šansu Mitroviću, Tadiću i ostatku ekipe da u Lisabonu savlada Portugal i direktno se plasira na smotru najboljih selekcija planete u Kataru. Još kada su Portugalci poveli sa 1:0...

Ni najveći optimisti nisu verovali da može doći do preokreta... Dragan Stojković Piksi i njegovi fudbaleri jesu!

- Kakav bre eventualni plasman, kakav eventualni? Idemo u Katar - rekao je Stojković pred Portugal, a mnogi su ga smatrali prevelikim optimistom. 

Ostalo je istorija... Srbija je slavila sa 2:1 i otišla na Mundijal. Mundijal na kom je Portugal pokazao svoju snagu jer je jedna od samo tri reprezentacije koje su se već posle drugog kola kvalifikovale za osminu finala!

Republika

Foto: Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije u Lisabonu

HALAND U DŽEPU SRPSKE ODBRANE

Nešto slično, samo možda za nijansu manje bitno, desilo se i u Ligi nacija protiv Norveške. Srbija je morala do pobede protiv Halanda i ekipe usred hladnog Osla, napadač Mančester sitija bio je u nestvarnoj seriji i delovalo je da će "Orlovi" morati da igraju na gol više i da se nadaju dobrom raspoloženju ofanzive kako bi stigli do trijumfa.

Malo ko je verovao da će odbrana u sastavu Strahinja Pavlović, Stefan Mitrović, Miloš Veljković uspeti da zaustavi norvešku gol-mašinu, ali se Haland pored njih pretvorio u malu macu, a Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović doneli su pobedu i novu veliku radost Srbiji! Pobedila je Srbija sa 2:0, a defanziva je pokazala da može da igra protiv najboljih napadača planete poput Erlinga Halanda.

NIJE SVE TAKO CRNO

Brazil je pokazao klasu, kako protiv Srbije, tako i protiv Švajcarske i jasno je zašto mnogi svetski mediji veruju da će se "zlatna boginja" posle 20 godina čekanja vratiti u zemlju fudbala, sambe i kafe. Zato, da zanemarimo poraz od Nejmara, Vinisijusa i ekipe. Grč, kvalitet protivnika, a i ono čuveno "prvi mačići se u vodu bacaju". 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Srbije protiv Brazila

Protiv Kameruna je reprezentacija pokazala napadački kvalitet, postigla je bar tri gola na jednom meču Svetskog prvenstva prvi put posle 32 godine i pobede na Mundijalu 1990. protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata (4:1). Postigli su i jedan od najlepših timskih golova u istoriji nacionalnog tima!

Nesreća da se Strahinja Pavlović povredi donela je do pada u igri i koncentraciji, a Kamerunci su iskoristili 20-ak minuta slabe igre "Orlova". Dakle, i ovo je daleko od tragedije, a sa tim se složio i legendarni Milko Đurovski u kratkom razgovoru za naš portal:

- Svi govore da je Svetsko prvenstvo došlo u nezgodno vreme. Mnogi igrači su povređeni ili nedovoljno spremni. I pored toga što je protiv Kameruna došlo do manjeg pada u igri i remija, ja sam siguran da će Piksi da namesti sve lepo i da savlada Švajcarsku, te da će Srbija proći dalje. Treba dokazati ono što su već dokazali, kad je najteže da budu pravi - istakao je Đurovski, pa dodao:

Srbija je napravila ogroman uspeh i samim plasmanom na Mundijal. Jedna Italija nije na Svetskom prvenstvu, treba doći tamo! Piksi je u Kataru od heroja došao do skoro pa tragičara u očima javnosti, a to ne sme da se dešava! Uspeh je doći tamo i to na koji način je Srbija stigla u Katar. Uz malo sreće, pašće i Švajcarska, te će Piksi dokazati kakav je trener, a igrači koliki kvalitet imaju.

LALAT KAŽE - PROLAZIMO

Podršku Draganu Stojkoviću Piksiju dao je i Nenad Lalatović. Temperamentni stručnjak je u razgovoru za naš portal rekao da veruje u prolaz:

- Lako je biti general posle bitke. Žao mi je što smo propustili priliku, naravno. Naivno smo primili drugi i treći gol. Zaslužili smo da pobedimo, jer smo bili bolji protivnik, ali ima još puno da se igra. Nadam se da će Brazilci pobediti Švajcarce i da će u poslednjem kolu biti sve u našim rukama. Ja verujem i dalje u Piksija, u naše "Orlove" i siguran sam da ćemo proći dalje - istakao je Lalatović, pa dodao:

Republika

Foto: Starsport

Nenad Lalatović

- Mi imamo takve igrače, a Piksi je takav selektor da uvek igra ofanzivno. Bio je takav i kao igrač. Kod nas je popularno da je uvek kriv trener, ali nije, već su krivi svi zajedno. Svi zajedno su krivi što su primili takva dva gola, što su pravili ofsajd zamku... Na ofsajd se nikada ne igra, jer to ne može biti uigrana zadnja linija, pošto ne provode puno vremena zajedno. Uvek mora da se trči do kraja, nema hoću-neću, stanem-krenem. Piksi je mnogo toga dobrog uradio da bi mu sad nabijali krivicu zbog jedne utakmice. Pokazali su naši reprezentativci i protiv Kameruna da su odlični i koliko mogu, a ja sam siguran da će tako biti i protiv Švajcarske i da ćemo proći dalje.

VERUJE I SRBIJA

U "Orlove" veruje i Srbija. Svakom dečaku je od rođenja nekako na prvom mestu baš fudbal i mnogima je san da upravo u dresu reprezentacije predstavlja Srbiju na Mundijalu i ostvari neki veliki uspeh. Neki taj san i ostvare, a ostali se prebace u publiku, ali san ostaje isti - svi žele "zlatnu boginju" ili bar završnicu Svetskog prvenstva, makar bili samo gledaoci.

Kako su očekivanja velika, tako i kritike znaju da budu veće nego što bi to trebalo. Ali najviše se kritikuju oni koje najviše volite i u koje najviše verujete! Srbija veruje u Dragana Stojkovića Piksija i fudbalere i sigurni smo da će oni i treći put napraviti veliko čudo, te posle Portugala i Norveške doneti novu ogromnu radost plasmanom u osminu finala Svetskog prvenstva.

Republika

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi

A posle...? Posle neka nebo bude granica!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading