SMRTONOSNA PRETNJA U KATARU: Navijači, ali i igrači MORAJU BITI NA OPREZU!

Autor:

Sport

25.11.2022

07:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upozorenje je izdato.

SMRTONOSNA PRETNJA U KATARU: Navijači, ali i igrači MORAJU BITI NA OPREZU!

Foto: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo je uveliko u toku i već je završeno pet takmičarskih dana.

Debitovala je i Srbija, porazom od Brazila (0:2), a u petak 25. novembra krenuće druga runda Mundijala.

Brojni navijači širom planete uputili su se ka Kataru i moraju biti na velikom oprezu. Stručnjaci su upozorili na virus MERS (Bliskoistočni akutni respiratorni sindrom, akronim MERS od engleske reči Middle East Respiratory Syndrome) poznat i kao kamilji grip, koji može biti smrtonosan!

MERS je potencijalno velika opasnost u Kataru, a stručnjaci koje je podržala Svetska zdravstvena organizacija su naveli da ovaj smrtonosni virus ubija svaku treću osobu koju zahvati!

 

 

Kamilji grip opasniji je od koronavirusa, a nalazi se na trećem mestu liste opasnih bolesti koje mogu da zahvate navijače, ali i stručni štab i igrače u Kataru, odmah iza pomenutog kovida i majmunskih boginja. 

Simptomi su slični kao kod običnog gripa, jaka temperatura (malo izraženija nego kod gripa, 38 i više stepeni), poteškoće sa disanjem i kašalj.

Stručnjaci su naveli i da je u Kataru jednostavno neizbežno da se neko zarazi nekim od virusa, ali pomenute bolesi naveli su kao prve opasnosti. Katar se graniči sa Saudijskom Arabijom koja je prva prijavila slučaj kamiljeg gripa pre oko jedne decenije.

Smatra se da su kamile prirodni nosioci ovog virusa, ali ističe se i da se on može preneti sa čoveka na čoveka, zato opreza mora biti. Stručnjaci savetuju izbegavanje kontakta sa kamilama, a savetuju da se kamilje mleko ne pije, kao i da se kamilje meso ne jede ako nije adekvatno pripremljeno. Ne postoji specifičan tretman za lečenje, a čak 35% onih koji se zaraze, od ovog virusa i premine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading