PROKLETSTVO SVETSKIH ŠAMPIONA: Francuska u Kataru ISPADA u grupi?

Autor:

Sport

17.11.2022

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetsko prvenstvo u fudbalu je iza ćoška, a navijači Francuske se sa pravom pribojavaju mečeva u grupnoj fazi.

PROKLETSTVO SVETSKIH ŠAMPIONA: Francuska u Kataru ISPADA u grupi?

Foto: Tanjug/AP

Kilijan Mbape

Mundijal u Kataru počinje za samo tri dana, a titulu brani selekcija Francuske, koja je na Svetskom prvenstvu 2018. godine u finalu porazila Hrvatsku i na taj način stigla do svoje druge titule prvaka sveta.

Ipak, nekada nije poželjno nositi titulu svetskog prvaka. To su na svojoj koži osetile sve evropske selekcije, koje su nakon što su osvojile titulu na Mundijalima, na narednom prvenstvu takmičenje završavale u grupi. Ali, da krenemo redom.

1. Francuska - 2002. godine ispala u grupi

Dugo su Francuzi čekali na prvu svetsku titulu, a na kraju su je i dočekali 1998. godine, kada su u svojoj zemlji deklasirali Brazil u finalu sa 3:0 i podigli "boginju".

Ipak, naredno prvenstvo je za "galske petlove" bilo totalna katastrofa. Moćan sastav, predvođenom Anrijem, Trezegeom, Bartezom, Tiramom, Makeleleom...doživeo je šok u prvom kolu grupe A, kada je Senegal slavio sa 1:0. Tada su kola krenula nizbrdo, a Francuzi su zabeležili totalan krah.

U drugom kolu turnira odigrali su 0:0 sa Urugvajem, pa su poslednje kolo ušli sa samo teoretskim šansama za prolaz. Ali ih je tamo sačekala Danska, koja je golovima Romedala i Tomasona stigla do prvog mesta u grupi, a Francusku poslala kući.

Aktuelni šampion sveta je takmičenje završio sa samo jednim osvojenim bodom, a nisu uspeli da postignu nijedan pogodak na celom Mundijalu. Ovo je samo početak prokletstva za evropske selekcije u 21. veku.

2. Italija - 2010. godine ispala u grupi

Italija je posle spektakularnog finala 2006. godine protiv Francuske stigla do svoje četvrte titule šampiona sveta. Ipak, četiri godine kasnije su doživeli blamažu.

Foto: Tanjug/AP

Daniele de Rosi je bio strelac gola protiv Paragvaja

Žreb je Italijanima bio izuzetno naklonjen, jer ih je u grupi F spojio sa Paragvajem, Slovačkom i Novim Zelandom. Ipak, ni to "Azurima" nije bilo dovoljno.

Turnir su počeli "mršavim" remijem od 1:1 sa Paragvajem, a ništa bolje nije bilo ni u drugom kolu, kada su isti rezultat ostvarili protiv Novog Zelanda. Ipak, i pored lošeg starta turnira, očekivalo se da se Italijani, po svom običaju, provuku u narednu fazu pobedom protiv Slovačke. Ali, usledio je šok u trećem kolu.

Robert Vitek je sa dva gola doveo Slovake nadomak senzacije, Di Natale je 81. minutu smanjio, ali Kopunek u 89. otklanja sve nade Italijana da mogu da izbore prolaz dalje. Kvaljarelja je u 92. minutu smanjio na 3:2, ali je to poslednje što smo videli od reprezentacije sa Apeninskog poluostrva na ovom prvenstvu. Takmičenje su iz grupe F dalje nastavili Slovačka i Paragvaj.

3. Španija - 2014. godine ispala u grupi

Španija je, baš kao i Francuska, jako dugo čekala na svoju prvu "boginju", koju su napokon osvojili 2010. godine. A onda, kada se očekivao novi pohod na zlato, moćan tim "furije" je doživeo totalan krah na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Špance su predvodili Ćavi, Inijesta, David Silva, Iker Kasiljes, Serhio Ramos... ali ni to nije bilo dovoljno. Žreb iz je u grupi spojio sa Holandijom, koju su savladali u finalu prvenstva 2010. godine, ali im je reprezentacija "Oranja" vratila dug. Španci su poveli u meču prvog kola, ali je zatim usledila kanonada Holanđana, koji su sa čak 5:1 pobedili aktuelnom prvaka.

Ako se to i nije moglo okarakterisati kao senzacija, poraz od Čilea u drugom kolu svakako jeste. Čileanci su preko Vargasa i Arangiza stigli do 2:0, a tu prednost su do kraja sačuvali, pa je aktuelni prvak prvenstvo završio posle samo dva kola grupne faze. Utisak je, ako je to uopšte bilo moguće, popravljen u poslednjem meču grupe, kada su Španci sa 3:0 savladali Australiju. Ipak, to je bilo nedovoljno, pa su dalje prošli Holanđani i Čileanci.

4. Nemačka - 2018. godine ispala u grupi

Kolaps svetskih prvaka iz Evrope u 21. veku zaključuje Nemačka, koja je 2014. godine stigla do titule preko Argentine, golom Marija Gecea u produžetku.

Nemačka je dobila solidnu grupu, a za prolaz dalje se borila sa Meksikom, Švedskom i Južnom Korejom. Da stvari ne funkcionišu, bilo je jasno posle prvog kola, kada su "Elfovi" poraženi od Meksika sa 1:0, golom Lozana.

Foto: Tanjug/AP

Irving Lozano je presudio Nemačkoj u prvom meču

Nemci su pred ispadanjem bili već posle dva kola, kada je Ola Toivonen doveo Švedsku u vođstvo. Ipak, Rojs pogađa u 48, a Klose u 96. minutu donosi ogromnu pobedu Nemcima, koji su, makar se tada činilo, mogli da odahnu.

Za prolaz dalje Nemcima je trebala pobeda u poslednjem meču grupne faze, protiv već prežaljenih fudbalera Južne Koreje. Ipak, usledio je šok. Nemci su se mučili ceo meč, nisu uspevali da probiju bedem reprezentacije iz Azije, pa je kazna stigla u 94. minutu, kada je Kim Jong Gvon pogodio za vođtsvo Koreje. Samo dva minuta kasnije, Heung Min Son je povisio na 2:0, pa su Nemci, kojima nije odgovarala ni pobeda Švedske nad Meksikom, prvenstvo u Rusiji završili već u grupnoj fazi. Dalje su otišli Šveđani i Meksikanci.

Jedina selekcija koja je preživela "seču" šampiona u 21. veku je Brazil, koji je 2002. godine osvojio titulu, a onda je četiri godine kasnije stigao do četvrtfinala, gde je poražen od Francuske.

Predstojeće prvenstvo u Kataru će biti šesto u ovom veku, a jasno je zašto kod navijača Francuske postoji opravdana bojazan. Ipak, "Trikolori" su ovo jednom već prošli, pa će sada za ovaj Mundijal biti svakako pripremljeniji.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a Francuzi će igrati u grupi D, zajedno sa Danskom, Australijom i Tunisom, pa je objektivno vrlo teško očekivati da se i ove godine prokletstvo nastavi. Ali, to su sigurno mislile i ostale ekipe sa ove liste.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading