FIFA NE TOLERIŠE VELIKU ALBANIJU: Šaćiri i Džaka dobijaju ŠUT KARTU sa Mundijala?

Autor: Vladimir Zogović

Sport

08.11.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemojte dozvoliti da se fudbal uvuče u svaku postojeću ideološku ili političku bitku, poručuje predsednik FIFA Đani Infantino.

FIFA NE TOLERIŠE VELIKU ALBANIJU: Šaćiri i Džaka dobijaju ŠUT KARTU sa Mundijala?

Foto: Tanjug/AP

Reprezentativci Švajcarske Granit Džaka i Džerdan Šaćiri

Kada je žrebom u Dohi odlučeno da Srbija na Mundijalu bude u istoj grupi sa Švajcarcima, našim navijačima odmah je kroz glavu prošla tužna slika iz Rusije 2018, kada smo poraženi od "časovničara", odnosno kada su njihovi fudbaleri rođeni na Kosovu i Metohiji, inače etnički Albanci, simbolima tzv. velike Albanije slavili trijumf posle preokreta (2:1). Ipak, za tako nešto u Kataru ove godine mogli bi da zajašu tu njihovu pticu i odlete s Svetskog prvenstva pošto FIFA neće tolerisati političke poruke.

FOKUS NA FUDBAL

To je obznanio Đani Infantino, prvi čovek Svetske kuće fudbala, indirektno upozorivši svoje zemljake Džerdana Šaćirija i Granita Džaku, vinovnike skandala koji je uzburkao strasti na brdovitom Balkanu.

- Molim vas, hajde da se fokusiramo na fudbal! Razumemo da fudbal ne živi u vakuumu. Isto tako, razumemo da u svetu postoje mnogi problemi i teškoće političke prirode. Ali nemojte dozvoliti da se fudbal uvuče u svaku postojeću ideološku ili političku bitku. U FIFA se trudimo da poštujemo sva mišljenja i uverenja bez davanja moralnih lekcija ostatku sveta. Jedna od najvećih sila sveta je zaista njegova raznolikost. Nijedan narod, nijedna kultura ili nacija nisu bolji od drugih. Ovaj princip je kamen temeljac međusobnog poštovanja i nediskriminacije. I ovo je takođe jedna od osnovnih vrednosti fudbala. Zato, molim vas, dozvolite da fudbal zauzme centralno mesto - rekao je Infantino.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đani Infantino

NAUČILI LEKCIJU

U Švajcarskoj, čini se, naučili su lekciju, pa su pred SP poručili da su provokacije takve vrste zabranjene.

- Svetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak iako znamo koliko je ova utakmica posebna s obzirom na ono što se desilo 2018. Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugo. Ne želimo da šaljemo nikakve političke ili verske poruke - rekao je Pjerluiđi Tami, direktor tamošnje reprezentacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
zztop

09.11.2022 21:59

Al zato ćete vi srbovati samo u grupnoj fazi i posle NJET...