HOĆEMO LI IZVRŠITI NOVO SAMOUBISTVO!? Srbija ne može na Mundijal bez SKANDALA, da li nam u Kataru preti još jedan KRAH?

Autor:

Sport

02.11.2022

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokle više?

HOĆEMO LI IZVRŠITI NOVO SAMOUBISTVO!? Srbija ne može na Mundijal bez SKANDALA, da li nam u Kataru preti još jedan KRAH?

Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije sa velikim ambicijama odlaze na Svetsko prvenstvo u Kataru, ali i ovog puta nije moglo da bude mirno u srpskom fudbalu uoči Mundijala.

Umesto da Dragan Stojković Piksi i naši reprezentativci imaju preko potrebni mir, tri nedelje pre početka takmičenja dogodila su se velika previranja u FSS, koja su rezultirala time da Savez i dalje nema predsednika.

Proslavljeni fudbaler Rade Bogdanović je za portal Republika prokomentarisao sva ova dešavanja i kako će ona uticati na srpske reprezentativce i selektora Stojkovića.

- Uvek mora nešto da se dogodi pred veliko takmičenje. Ovo što se desilo u FSS bio je jedan fijasko. Pre svega, velika je sramota da mi nemamo predsednika FSS već godinu i po dana, nego je on u vd mandatu, pod dva, i dalje mi nije jasno što je i kako je sklonjen Marko Pantelić. Bjeković nema podršku mnogih, pogotovo zvezdaša, pa zbog toga nije mogao da bude izabran na mesto predsednika.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Rade Bogdanović

Bogdanović smatra da sadašnji sistem izbora predsednika FSS uopšte nije dobar.

Sve ovo što se događalo u FSS da nije tužno bilo bi smešno, sam način biranja predsednika glasovima raznih regiona je katastrofalan. Lokalni knezovi imaju veliku moć, rade šta žele i niko im ništa ne može. Iskren da budem, kada sam pratio sednicu FSS šokirao sam se kad sam video neke ljude, jer sam mislio da su odavno preminuli - u svom stilu kaže Bogdanović, a zatim je objasnio zbog čega UEFA nije sankcionisala FSS.

- UEFA nije htela da pravi velike probleme, jer su naredne godine izbori za predsednika UEFA, a zna se da su glasovi balkanskih saveza presudni.

Bivši fudbaler Atletiko Madrida uveren je da će Dragan Stojković Piksi, i pored ovih previranja u srpskom fudbalu, uspeti da dobro spremi ekipu za sve izazove koje će doneti Svetsko prvenstvo u Kataru.

Republika

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi

- Po prvi put imamo poštenog i vrednog selektora kao što je Dragan Stojković Piksi, i nije zaslužio da se ova previranja u Savezu događaju uoči SP. Takođe, imamo po prvi put i igrače koji vole da igraju za svoju zemlju i koji na terenu daju sve od sebe, i nisu u reprezentaciji samo da bi se prodali i pronašli što bolji angažman. Piksi je poznat kao dobar psiholog i verujem da će uspedi da iskontroliše sve ovo što se dešava oko reprezentacije. Mislim da su naši fudbaleri već navikli na svakakve stvari i da bi im veći šok bio da je sve bilo u redu uoči odlaska na Svetsko prvenstvo nego ovo što se dogodilo sa FSS.

On se potom prisetio i Mundijala 1990. godine, kada je uoči odlaska u Italiju tadašnji selektor Ivica Osim bio na žestokom udaru.

Republika

Foto: Starsport

Ivica Osim

- Pa, setite se pred Svetsko prvenstvo 1990. su minirali Ivicu Osima sa svih strana, a on je na kraju uspeo da napravi nekakav rezultat i kasnije ispadne od Argentine. To je na ovim prostorima uvek tako.

Od te 1990. godine prošlo je mnogo godina, a činjenica je da Hrvati imaju dosta više uspeha od nas, kao i da u tamošnjem fudbalu nema toliko svađa i prepirki kao u srpskom.

- Ne bih nas dovodio u nikakvu vezu sa Hrvatima, oni su miljama daleko od nas što se tiče organizacije Saveza i ljudi koji su u njemu. Mi sa njima ne možemo da se poredimo. Kod nas se sve radi preko političke linije.

Nije ovo po prvi put da se u 21. veku događaju veliki skandali u našem fudbalu uoči odlaska reprezentacije na Mundijal.

Svi se sećamo 2006. godine kada je reprezentacija Srbije i Crne Gore imala velike ambicije za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, a nakon nadmoćno odrađenih kvalifikacija i čitava srpska javnost je očekivala velike stvar.

Ipak, izabranici Ilije Petkovića doživeli su krah, a mnogi su za debakl na SP okrivili selektora i njegovu odluku da na spisak putnika stavi i svog sina Dušana Petkovića. Ovo je u to vreme izazvalo veliki bes u javnosti, a sam Petković junior je ceo tok takmičenja presedeo na klupi, a SCG se iz Nemačke vratila sa tri poraza i to od Holandije, Argentine i Obale Slonovače.

Republika

Foto: Starsport

Ilija Petković dok je bio selektor reprezentacije Srbije

- Možda bi drugi trener probudio ekipu na neki drugi način. Neko će reći "vidi ga sad kako je mudar", ali možda je trebalo da povedem mlade Baneta Ivanovića i Aleksandra Kolarova, i da napravim novi miks igrača, bez uvrede prema onima koji su na kraju išli. Siniša Mihajlović je dao najbolju izjavu, za koju mu se divim: "Ja Mihajlović selektor nikad ne bih pozvao Mihajlovića igrača." A, u ono vreme da ste Mihajloviću rekli da mora u 10 sati na spavanje, ne sme da se pije vino… "Molim? Kome ti to?" Tu je trebalo da budem čvršći, da kažem nekima da ne mogu da idu na Svetsko prvenstvo! Ne može, pa šta napravimo. E sad, to pozivanje sina… Pogrešio sam što ga nisam poveo, ili što se bar nisam s njim vratio. Pa kad već pucam, da puknem kako treba. Ovako sam puko ni tamo ni ovamo. Imali smo mnogo pehova, povrede Dragutinovića, Vidića, Gavrančića, Đorđevića, Vukić slomi prst. Možda bismo sa drugačijim odlukama imali bolji rezultat, možda bismo imali gori rezultat. To je cena tvoje struke - imaš m**a ili nemaš - rekao je Petković godinama posle kraha u Nemačkoj za "Nedeljnik".

Četiri godine posle ovog Mundijala usledilo je Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Srbija je tada po prvi put na smotri najboljih reprezentacija planete učestvovala kao samostalna država.

Grupu smo prošli dominantno predvođeni Radomirom Antićem, cela nacija je bila uz reprezentaciju, ali ponovo nije moglo bez velikih problema uoči samog Svetskog prvenstva.

Tadašnji predsednik FSS Tomislav Karadžić nije želeo da prihvati Antićev predlog plate. Ipak, nakon intervencije sa vrha, selektor je dobio znatno uvećanje svojih primanja, ali i veliku opoziciju u vrhu Saveza.

Republika

Foto: Starsport

Radomir Antić

Iako smo pobedili Nemačku sa 1:0, ispali smo već u grupi zbog poraza od Gane i Australije. Antić je ostao na klupi reprezentacije, ali je smenjen tokom narednog ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. 

Pokojni Antić bio je kažnjen od strane FIFA nakon što je verbalno napao arbitra Lariondu po završetku meča sa Australijom. Zbog toga nije mogao da vodi Srbiju na nekoliko mečeva, a upravo je to bio jedan od razloga da ga Karadžić smeni tokom kvalifikacija za EURO 2012. godine.

Republika

Foto: Starsport

Tomislav Karadžić

- Učinićemo sve da odemo na EP, ali neće biti smak sveta i ako ne uspemo. Igraće se fudbal i dalje, ne plasiraju se ni najjače reprezentacije pa ništa. Verujte, niko od nas ne voli što ovo moramo da radimo, ovo je "đavolji“ posao. Svesni smo da je loše menjati selektora u toku kvalifikacija. Lično sam poslednji digao ruku za smenu, ali nismo imali kud, morali smo da rizikujemo - rekao je tada Karadžić za "Večernje novosti".

Na sledeći odlazak na Mundijal čekali smo dugih osam godina, pošto nas nije bilo 2014. u Brazilu.

Selektor Slavoljub Muslin je napravio kompaktan tim, koji nije igrao prelep fudbal, ali je imao sjajne rezultate. Osvojili smo prvo mesto u grupi sa Irskom, Velsom, Austrijom, Gruzijom i Moldavijom.

Republika

Foto: Starsport

Slavoljub Muslin i Mladen Krstajić

Ipak, Muslin nije vodio reprezentaciju u Rusiji, pošto je smenjen, a na njegovo mesto stigao je njegov pomoćnik Mladen Krstajić.

Dolaskom Krstajića na klupu "Orlova" dogodio se još jedan skandal, pošto je odlučio da kapitensku traku, koju je nosio Branislav Ivanović, dodeli Aleksandru Kolarovu.

- Zahvaljujem se selektoru na poverenju da budem kapiten, dugo sam igrao sa Banetom, i posebna mi je čast da sam ga nasledio. Tu stavljam tačku jer mnogo volimo da polemišemo, a nema nikakvih problema u ekipi - rekao je Kolarov na koferenciji za medije u Staroj Pazovi nakon što je imenovan za novog kapitena.

Posle svih ovih zemljotresa, Srbija je otputovala u Rusiju i savršeno je započela turnir pobedom nad Kostarikom, a jedini gol postigao je upravo Aleksandar Kolarov.

Republika

Foto: Starsport

Aleksandar Kolarov

Nažalost, usledili su novi bolni momenti srpskog fudbala.. Prvo su nas savladali Švajcarci, uz veliku pomoć Feliksa Briha, a potom smo u poslednjem kolu poraženi i od Brazila.

Srbija je, tako, i treće Svetsko prvenstvo u 21. veku završila već u grupi.

Sada je vreme za Mundijal u Kataru, koji će biti specifičan po mnogo toga, a najviše po tome što će se održati u novembru.

Ukoliko se vratimo nazad u prošlost možemo da nađemo još dosta sličnih situacija, recimo 1982. godine tadašnja reprezentacija Jugoslavije imala je strašan tim, ali je, zbog skandala oko izbora sponzora kopački, takmičenje završila već na startu, iako je uoči takmičenja imala dobre šanse da osvoji prvo mesto u grupi.

Fudbalska Srbija ponovo nije mogla da miruje uoči početka Svetskog prvenstva, iako se do pre samo nekoliko dana sve činilo sjajnim i bajnim. Ostaje da se vidi da li će takvo stanje stvari još jednom biti kobno po našu reprezentaciju na Mundijalu.

Ipak, nadamo se da smo lošu sreću ispucali u prethodne dve decenije i da je došao trenutak da selektor Stojković i reprezentativci predvođeni kapitenom Dušanom Tadićem prebrode sve poteškoće i u Kataru naprave rezultat kojim će se ponositi čitava Srbija, koja nešto tako i zaslužuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading