ANALIZA SUPERLIGE SRBIJE: Zvezda pokazala šampionski karakter, Kragujevčani apsolutni hit prvenstva, Voždovac najviše razočarao!

Autor:

Sport

26.05.2024

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Okončana je još jedna takmičarska godina.

ANALIZA SUPERLIGE SRBIJE: Zvezda pokazala šampionski karakter, Kragujevčani apsolutni hit prvenstva, Voždovac najviše razočarao!

Foto: Starsport

Spuštena je zavesa na još jednu sezonu Superlige Srbije, a sedmi put uzastopno šampion je Crvena zvezda. Bilo je uzbudljivo tokom čitave takmičarske godine, bili smo svedoci nekih istorijskih rezultata i velikih podviga i iznenađenja. Dok sa velikim nestrpljenjem čekamo narednu, prisetimo kako je tekla ova sezona. Ekipa koja je defnitivno najviše razočarala je Voždovac, koji se preselio u niži rang, dok je Radnički 1923 iz Kragujevca bio apsolutni hit.

Foto: Starsport

 

CRVENA ZVEZDA

Nakon fantatične sezone i osvojene duple krune, treće u nizu pod patronatom Miloša Milojevića u Ljutice Bogdana stiže Barak Bahar. Sa njim je trebalo da počne nova era u Zvezdi. Najavljena su velika pojačanja i ogroman uspeh, a zacrtani visoki ciljevi. Početak sezone je bio obećavajući, pripremni period je protekao odlično, a onda je usledila ubedljiva pobeda protiv Fjorentine od čak 5:0. Tada su svi verovali da će ovo biti najbolja sezona u istoriji kluba. Kao pojačanja došli su Omri Glazer, Edmund Ado, Žan Filip Kraso, Piter Olajinka, Marko Stamenić, Miloš Degenek, Uroš Spajić, Uroš Kabić, Naser Điga, Šerif Endiaje i kao najskuplje u istoriji kluba, Hvang In-Bom. 

Foto: Starsport

 

Domaći šampionat je počeo furiozno, u prva četiri kola isto tolio pobeda uz brutalnu gol razliku od 16:1, a onda je usledio Voždovac i poraz od 3:2 i tada kola kreću nizbrdo. U svakoj narednoj utakmici Zvezda se mučila, a onda je Partizan preuzeo vodeću poziciju na tabeli. U Ligi šampiona crveno-beli su bili u grupi sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang Bojsom. Očekivalo se da će se makar izboriti Liga Evrope, ali ni to, što je u velikoj meri sve razočaralo. Kap koja je prelila čašu je poraz u derbiju od Partizana koji je bio jesesnji prvak, a Bahar je dobio otkaz. U klub se vraća Vladan Milojević, koji je i tvorac ove šampionske Crvene zvezde. Miloje je uspeo da probudi uspavanog diva i dođe do svoje prve duple krune sa Zvezdom. 

Foto: Starsport

 

PARTIZAN

 

 

Crno-beli su nakon jedne od najgorih sezona u poslednje tri decenije gde su završili kao četvrti, krenuli tiho da se spremaju za narednu. Svi su otpisali Partizan, shodno stanjem u klubu. Kao letnja pojačanja stigli su Nikola Antić, Aleksandar Šćekić, Aleksandar Jovanović, Mateus Saldanja, Frenk Kanute, Nemanja Nikolić, Aldo Kalulu, Gajas Zahid, Aranđel Stojković. Izabranici Igora Duljaja su u prvom kolu odigrali 3:3 protiv TSC-a. Niko Partizanu nije davao bilo kakve šanse da može da priđe moćnoj Crvenoj zvezdi. Pogotovu nakon katastrofalnih rezultata u kvalifikacijama za Ligu Konferencija, poraz od Sabaha 2:0 i Nordsjenalnda od čak 5:0.

Usledila je serija od 13 uzastopnih pobeda za Parni valjak i svi su polako krenuli da veruju da nikad gori i slabiji Partizan možda može da ugrozi crveno-bele, koji su posustali pod Barakom Baharom. Utakmice crno-belih su uglavnom bile infarkt završnice. Primali su golove, ali su i postizali i to u većini slučajevi su bili preokreti i pobede u zadnjim minutima. U dosta utakmica je pogledala sreća tim iz Humske. Došao je i derbi, decembra meseca i pobeda, na iznenađenje mnogih i titula jesenjeg prvaka.

Foto: Starsport

 

U drugom delu sezone, Partizan je izgubio snagu i pokazao da nema šampionski DNK. Pokazalo se da crno-beli nisu za velika dela i da ipak još uvek nisu dorasli svom večitom rivalu. Ceh je platio Igor Duljaj, koji ispašta ni kriv ni dužan. Duljaj voli klub svim srcem, imao je rezultate sa nikad gorom ekipom, ali je ipak otpušten. Umesto njega došao je Albert Nađ. Plej-of za Partizan je bio katastrofalan uz tri poraza, dve pobede i dva remija.

 

TSC BAČKA TOPOLA

Tim koji je primer svima u Srbija kako raditi i poslovati. Topočlani su igrali sjajan fudbal i primenjivali su ono što su i prošlih sezona. Definitivno igraju najbolji fudbal u zemlji, a Žarko Lazetić je izrastao u fantastičnog trenera. TSC je igrao prvi put Evropu u svojoj istoriji i nisu bili samo turistički. Ovaj sjajni klub je pokazao zube svakom protivniku, nadigravao se i to je sigurno jedva velima škola i iskustvo za njih. Čak su osvojili veliki bod protiv Olimpijakosa kada su remizirali 2:2, a protiv Vest Hema u poslednjoj utakmici Lige Evrope, izgubili su 1:0 i to su nesrećno primili gol u 90. minutu.

Foto: starsport

 

U domaćem šampionatu su pokazali takođe da su jako nezgodan tim. Okončali su sezonu na trećem mestu, istina, prošle su bili vicešampioni, ali su po kvalitetu zaslužili dosta više. Biće zanimljivo videti da li će Lazetić ostati na klupi TSC-a i kako će ekipa izgledati naredne sezone. 

VOJVODINA

Novosađani su imali neslavan start sezone i odmah je ceh platio trener Radoslav Batak. Nisu uspeli da se plasiraju u Ligu Konferencija, pošto je APOEL bio bolji u dvomeču. Ekipu je preuzeo Ranko Popović koji je uneo malo živosti i neke novitete. Osetio se napredak, Stara Dama je igrala sve bolje i bolje iz utakmice u utakmicu i postala polako ponovo konkurentna za pozicije koje vode u Evropu. Otišao je i Popović, a onda došao Božidar Bandović, a potom i legendarni Milan Mandarić. Bandović je još više unapredio ekipu i pronašao način da vrati Vojvodinu na pobednički kolosek. Igrala je Stara dama lepršavo, ali nije uspela baš da održi taj pobednički kontinuitet, pa je na kraju sezona okončala na četvrtom mestu i izborila kvalifikacije za Ligu Evrope od drugog kola.

Foto: Starsport

 

RADNIČKI 1923 KRAGUJEVAC

Tim iz srca Šumadije je jako loše počeo sezonu pod patronatom Dejana Joksimovića. Kragujevčani su prva 12 kola imali svega jednu pobedu i 11 poraza i bili poslednji na tabeli. U klub je došao Feđa Dudić, koji je uneo neverovatnu energiju i život u timu. Ekipa se preporodila, krenula da igra fantastično i sa dna tabele završio u plej-ofu. Kragujevčani su svaku utakmicu igrali sa dosta žara i uspeli da pariraju svakom protivniku. Definitivno su uspeli da naprave neverovatan učinak da od poslednjeg mesta stignu do petog i izbore istorisjke kvalifikacije za Ligu Konferencija. Slavko Perović, sportski direktor Radničkog je u razgovoru za naš portal istakao da rade na tome da Dudić produži ugovor, a to bi bilo sjajno za Radnički.

Foto: Starsport

 

- Feđa Dudić ima ugovor do kraja ove sezone, ali smo već u pregovorima oko obnove saradnje. Nadamo se pozitivnom ishodu, jer znamo koliko je njemu lepo u Kragujevcu, koliko poštuje navijače, a i oni njega. Voli ovu sredinu, jer može da radi neometano bez ikakvih trzavica - govorio je Slavković.

 

 

 

 

 

ČUKARIČKI

 

Nakon fenomenalne sezone gde su Brđani završili na trećem mestu i izborili plasman u Ligu Konfrencija, usledila je dosta slabija takmičarska godina. Čukarički je počeo sezonu sa Dušanom Kerkezom na klupi koji je radio odličan posao. Tim sa Banovog brda je uradio nešto što malo ko sme i ima strpljenja. Bacio je u vatru mlade igrače i to im se vratilo na najbolji mogući način, a Kerkez je znao kako igrati sa njima. Nakon nešto slabijeg starta sezone, Kerkez je dobio otkaz, a njegovo mesto je došao Igor Matić. Čukarički nije uspeo da izbori Ligu Evrope, pošto je Olimpijakos bio bolji u oba navrata.

Foto: Starsport

 

Brđani su svoje evropske utakmice u Ligi Konferencija igrali u Leskovcu. U grupi su bii s Fjorentinom, Klub Brižom i Ferencvarošom. Nisu osvojili nijedan bod, a bolan je bio poraz od Viole sa čak 6:0 na Artemijo Frankiju. Onda onaj nesrećan poraz od ekipe Dejana Stankovića od 2:1. U domaćem šampionatu nisu pokazali ni delić onoga kao prošle godine. Turbulentno je bilo i sa trenerima, nakon Matića, došao je Gordan Petrić koji se jako kratko zadržao u klubu, a sezonu je završio Goran Stanić. Trebaće rekonstrukcija tima na leto i uneti više živosti, kako bi ekipa ponovo bila na onom nivou kao prošle godine. Čini se da je za bolje rezultat u Evropi potrebno iskustvo, a Čuka je iskusnija za šest mečeva.

 

 

MLADOST LUČANI

Lučanci su imali odličnu sezonu pod patronatom Tomislava Sivića koji je ovu ekipu doveo do plej-ofa. Nakon istorijske prodaje Nikole Jojića u Stoku, niko nije očekivao da će Mladost biti u gorenjem delu tabele. Međutim, Sivić je pokazao veliki trenerski kvalitet i uspeo da ekipu dovede do šestog mesta. Međutim, uprava Mladosti nije imala dovoljno poverenja u Sivića. Prethodno su ekipu vodili Igor Savić i Nenad Milovanović. Sezonu u timu Lučanaca su obeležili strašan bekovski duo, Aleksandar Varjačić na desnoj i Žarko Udovičić na levoj strani.

Foto: Starsport

 

NAPREDAK KRUŠEVAC

Čarapani su imali loš start sezone pod vođstvom Dragana Perišića koji je platio ceh otkazom. Potom je u Napredak došao Vladimir Gaćinović koji se pokazao izuzetno rešenje. Kruševljani su igrali odličan fudbal pod dirigentskom palicom Gaćinovića i sjajnom Majdevcem koji je vodio ovaj tim do pobeda u veoma bitnim utakmicama. Gaćinović i Napredak u postali hit i ostvarili istorijski rezultata završivši kao u plej-ofu Superlige. Nakon poraza od Radnila, Gaćinović je dobio otkaz, a umesto njega došao je Ivan Stefanović. Usledio je veliki pad Napretka, a u drugom delu šampionata nisu ostvarili nijednu pobedu, imali su skor od čak šest poraza i jednog remija. 

Foto: Starsport

 

NOVI PAZAR

Fudbaler tima kraj Jošanice su imali period kada su igrali na vrhunskom nivou. U Novi Pazar je seo Siniša Dobrašinović umesto Dragana Aničića, koji je ekipu podigao na neki veći nivo. Tim je na terenu igrao lepršavo, a u Novi Pazar je došao sin tog grada, Adem Ljajić koji je izazvao veliku pažnju. Osim njega došli su i Marko Sćepović i Sejdu Suma. Napravljena je odlična ekipa i harmonija. Verovalo se da Novi Pazar može konačno do Evrope, Dobrašinović je skupio velike simpatije navijača, ali je ipak iskusni stručnjak dobio otkaz. Promenio je Novi Pazar još nekoliko trenera kao što su Igor Matić, Dragan Žarković i Slavko Matić, ali nisu uspeli da urade ono što se očekivalo, a klub je napravio grešku otpuštanjem Dobrašinovića.

Foto: Starsport

 

SPARTAK SUBOTICA

Ekipa Spartaka je krenula na klupi sa legedarnim ruskim fudbalerom Aleksandrom Keržakovim. Velikom ime u fudbalu je preuzelo kormilo Subotičana i očekivalo se da će svoj pobednički mentalitet prenesti i na igrače, ali do toga ipak nije došlo.  Još jednom se pokazalo da u Superligi nije mesto stranim trenerima i da oni retko kad mogu da uspeju. Nakon Keržakova došao je Nenad Lalatović, koji je podigao ekipu malo, spasio ih verovatno ispadanja. Ipak nije se ni Lalat dugo zadražo, a umesto njega je došao iskusni Miloš Kruščić. Poznaje okolnosti u srpskom fudbalu, radio je u Zemunu, ali bio je asistent u Spartaku od 2015. do 2017. godine, pa mu nije strano kako je raditi u tom klubu. Uspeo je Spartak da opstane bez drame, ali u odnosu na prošlu sezoni, nije ostvaren nikakav boljitak, okonači su kao 10., isto kao i prošle godine.

Foto: Jelena Grlić

 

IMT NOVI BEOGRAD

Mlada i poletna ekipa sa Nebojšom Jandrićem na čelu igrala je sasvim solidno. Traktoriste su tokom čitave sezone vodili braća Luković, Miloš i Luka. Ovaj klub je imao veliku petlju da igra sa mladim igračima, ali uspeli su da izbore opstanak i da i naredne sezone gledamo ove talentovane fudbalere u najelitnijem rangu srpskog fudbala. Biće interesatno videti kako će ekipa izgledati naredne takmičarske godine, ali definitivno bi Jandrić trebalo da ostane na klupi IMT-a, jer ovaj tim ima veliki potencijal da u narednim godinama konkuriše za plej-of.

Foto: Starsport

 

RADNIČKI NIŠ

Tim sa Čaira je nakon sezone gde je kroz iglene uši obezbedio opstanak krenuo u ozbiljnu rekonstrukciju ekipe. Na klupu Radničkog je seo Nikola Trajković, sasvim novo ime u srpskom fudbalu. Potkovan znanjem iz Skandinavije, došao je da napravim velike promene u Radničkom. Istina, videlo se dosta. Uveo je novi sistem, igralo se dosta napadački, ali je imao problem sa povredama i lošom formom igrača. Nišlije su pokazale karakter u dosta utakmica, ali su gubile nesrećno, definitivno je falila sreća. Imao je Radnički odlične utakmice protiv Partizana i Crvene zvezde u prvom delu sezonu, gde su bili blizu pobeda ili remija, ali ih nije taj faktor sreće poslužio. Otišao je Trajković, a umesto njega došao Slavoljub Đorđević, koji ima totalno drugačiju flilozofiju od svog prethodnika.

 

Foto: Starsport

 

Radnički je pod Đorđevićem igrao defanivan fudbal, a ostaće upečatljiva pobeda nad Partizanom na Čairu od 2:1. Međutim, nakon malo više od mesec dana, vratio se Trajković po drugi put. Nije se mnogo zadržao, posle utakmice protiv Pančevaca dao je ostavku, a onda je stigao Dejan Joksimović. Igrao je solidno Radnički pod patronatom bivšeg strateg Kragujevčana i na kraju je obezbeđen opstanak sa sigurne pozicije. 

 

JAVOR IVANJICA

U Javor je prošlog leta stigao iskusni Radovan Ćurčić koji je dosta obećavao, ali malo ispunio. Nije tim iz Ivanjice nije igrao na onom nivou kako se očekivalo, ali bivši selektor Srbije bi trebalo da ostane klupi Javora i gradi ekipu koja će narednih godina biti konkuretna u plej-ofu. Ima Ćurčić velikog iskustva i zna kako treba da se gradi tim. Javor će u doigravanju za opstanak igrati Tekstilca iz Odžaka.

Foto: Starsport

 

ŽELEZNIČAR PANČEVO

Dizelka definitivno nije imala sreće u nekim mečevima. Železničar u svojim redovima ima pravog bisera srpskog fudbala, a to je Lazar Romanić koji je ovaj tim spašavao u više navrata. Posebno se pamti Romanićev pogodak protiv Crvene zvezde, gde su Pančevci bili nadomak pobede, ali je tada sreća poslužila crveno-bele koji su došli preokretom do pobede. Biće zanimljivo videti da li će Železničar uspeti da zadrži svog bisera, ali to u velikoj meri zavisi od baraža, a tamo će se Dizelka sastati sa Inđijom. 

Foto: Starsport

 

VOŽDOVAC

Najveće razočarenje ove sezone jeste Voždovac. Tim iz Zaplanjske je godinama unzada gradio jedan zdrav sistem koji je funkcionisao na odličan način. To je sve prošle sezone došlo na naplatu kada su sezonu okončali na sedmom mestu i bili najmlađa ekipa u Evropi. Sezona je krenula sasvim solidno, Marko Savić je radio odličan posao, ali je nešto krenulo naopako. Nizali su se loši rezultati i sve što je godinama unazad pravljeno i građeno je za čas je srušeno. Zmajevi će naredne sezone igrati Prvu ligu, a od leta je potrebna velika rekonstrukcija u timu kako bi se vratio na stare staze.

Foto: Starsport

 

RADNIK SURDULICA

Nakon decenije, Surududličani će igrati niži rang. Radnik je od starta sezone pokazao da nije za najelitni rang, i bukvalno celu sezonu proveo na poslednjem mestu. Radnik je ostvario svega tri pobede u sezoni, a u nijednom trenutku nije pokazao znake da može da učini neštov više i izbori opstanak. Prošle sezone je to uspeo u doigravanju protiv Grafičara, ali ova takmičarska godina je bila dosta loša i sasvim zaluženo su ispali u Prvu ligu Srbije.

Foto: Starsport

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading