DELEGACIJA FSS NA KONGRESU FIFA U BANGKOKU: Brazil prva zemlja Južne Amerike koja će organizovati Mundijal za žene!

Autor:

Sport

17.05.2024

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije činili generalani sekretar Jovan Šurbatović i direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga.

DELEGACIJA FSS NA KONGRESU FIFA U BANGKOKU: Brazil prva zemlja Južne Amerike koja će organizovati Mundijal za žene!

Foto: fss.rs

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije, generalani sekretar Jovan Šurbatović i direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga, prisustvovala je 74. Kongresu FIFA  u Bangkoku. Tajland je prva zemlja jugoistočne Azije koja je organizovala najviši skup FIFA članica.

Foto: fss.rs

Šurbatović i Tanjga

Za fudbalski svet verovatno najvažnija odluka odnosila se na dobijanje domaćinstva za FIFA Svetski kup za žene koji se održava 2027. godine. Prvi put u istoriji  FIFA glasanje je bilo javno i Brazil je dobio 119 glasova, dok je zajednička kandidatura Belgije, Holandije i Nemačke dobila 78 glasova. Brazil je tako postao prva južnoamerička država koja će biti domaćin najvećeg samita ženskog fudbala.

Biće ovo 10. Svetski kup za žene od prvog koji je održan 1991. godine u Kini. Aktueli šampion sveta je Španija, a SAD su do sada najviše puta osvajale titulu prvaka sveta (4). Kongres je usvojio godišnji izveštaj za 2023. godinu, predlog proračuna za 2025. godinu, kao i izmene i dopune Statuta FIFA.

U svom govoru, prvi čovek FIFA Đani Infantino, predložio je organizovanje fudbalskog festivala do 15 godina (dečaci i devojčice), otvorenog za svih 211 saveza članica( ideja je da ne bude kvalifikacija već da svih 211 članica učestvuje na festivalu fudbala), uz proširenje turnira U20 i U17 koji se već igraju. Infantino je govorio o jedinstvenoj moći fudbala da okuplja ljude.

Foto: fss.rs

Infantinov govor

- Govorili smo da fudbal ujedinjuje svet, ali svi dobro znamo da danas živimo u vrlo agresivnom i podeljenom svetu. Ujediniti ovaj svet je naša odgovornost, naš odgovor na mržnju, naš odgovor na rat. Fudbal spaja ljude iz celog sveta, to je ono što fudbal radi, od juga do severa od istoka do zapada. Jedina stvar koja je važnija je boja dresa koji će igrači nositi za svoj klub ili reprezentaciju - rekao je Infantino.

Interesantno je da će na predlog Infantina biti održano i prvo Svetsko klupsko prvenstvo za žene, planirano za 2026. godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading