UBISTVO, POLUPANE GLAVE, TUČE, HAPŠENJA, PREKIDI... Burna istorija večitih derbija, a ovo je samo delić incidenata

Autor:

Sport

24.04.2024

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srećom, posledice u poslednje vreme su sve blaže.

UBISTVO, POLUPANE GLAVE, TUČE, HAPŠENJA, PREKIDI... Burna istorija večitih derbija, a ovo je samo delić incidenata

Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde ugostiće danas (19.00, Arena sport premijum 1) Partizan u polufinalu Kupa Srbije. Ovaj meč na Marakani dolazi samo pet dana posle prvenstvenog 173. večitog derbija u kojem su slavili domaći crveno-beli sa 3:2, posle dva preokreta i velike bure u finišu.

Gosti iz Humske smatraju da ih je sudija Pavle Ilić zavio u crno kada je dosudio penal za Zvezdu koji je Aleksandar Katai pretvorio u gol vredan tri boda i evidentno titule u Superligi. Od tada do danas traju previranja, Partizan je prvo najavio bojkot ne dolaskom u Ljutice Bogdana, ali kada su shvatili da ih čeka drakonska kazna najavili su "drugi vid bojkota". To bi moglo biti igranje sa podmlatkom, ali i nešto drugo. U svakom slučaju, sve sem duela 11 na 11 najboljih koje večiti rivali imaju bilo bi potencijalno uvod u haos.

A haosa je poslednjih decenija, da ne kažemo od pantiveka, bilo u večitim derbijima. Svakako, najkrvaviji i najstrašniji večiti derbi odigrao se oktobra 1999. u Humskoj, 113. večiti derbi, na kojem je ubijen navijač Zvezde. Grobari su sa južne tribine ispalili signalne brodske rakete ka suprotnoj strani, a jedna je nažalost završila na grudima tada 17-godišnjeg Aleksandra Radovića.

Nedugo potom, 115. večiti derbi u jesen 2000, samo deset dana posle petooktobarskih promena u kojima je u istoriju ispraćen Slobodan Milošević, opet je bilo krvi. Bio je to prvi večiti derbi koji je prekinut zbog nereda navijača. I jedini derbi koji nije završen. Grobari su, kao i sada, bili besni na rukovodstvo kluba, ali nisu bojkotovali utakmice, već su dolazili i uz povike "uprava, napolje" napravili koji je rezultirao prekidom. Počelo je već na početku meča, bakljadama i lomljenjem stolica i ubacivanjem na atletsku stazu, a završilo se upadom na teren. Najgore su prošli fotoreporteri, a nisu urodili plodom ni apeli Saše Ilića da se smire strasti. Najgore su ipak prošli trener Ljubiša Tumbaković i fudbaler Ivica Iliev, a dan nakon velikih incidenata održana je vanredna konferencija za medije na kojoj su došli u zavojima.

Krvavi su bili i 146. i 148. večiti derbi, oba odigrana 26. aprila! Pred prvi u Humskoj navijači Partizana su oblepili ogradu severne tribine zapaljivim lepkom za pacove, a takođe je zaplenjena ogromna količina pirotehnike, pa čak i desetine noževa kod navijača oba kluba i oni su pred meč uhapšeni. Na tom susretu su zvezdaši lomili i palili stolice.

Godinu dana kasnije, na Marakani, grupa navijača Partizana sa istoka - Zabranjeni, kao po komandi krenula ka severu napadajući usput navijače Zvezde. Videvši sukob na istočnoj tribini, najvatrenije pristalice Zvezde krenule su sa Severa da preskaču ogradu, a tada je intervenisala i policija koja je upala na tribinu Delija, gde je počeo žestok sukob. Letele su stolice ka pripadnicima snaga reda, dok su oni koristili biber sprej i pendreke u kontra-napadu na navijače. To je izazvalo mnogo polupanih glava i povređenih i među navijačima i među policijom.

U zimu 2017. odigran je 156. večiti derbi, a navijači Partizana su, kao Partizan, dokazali da im nije potrebna Zvezda za obračune, završili su oni to između sebe. Došlo je do velike tuče na južnoj tribini stadiona u Humskoj, a onda su u jednom trenutku gotovo goli izvedeni mladići na atletsku stazu, koje je policija sprečila daljeg linča. Ispostavilo se da su to navijači iz Splita, koji su došli da fizički podrže prijatelje u previranju na tribini.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Navijači iz Hrvatske

Srećom, iako je incidenata bilo i u novijoj istoriji, posledice su znatno blaže. Kao i ono što nastane posle čarki fudbalera na terenu, čega ima govoto na svakom derbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading