MESI POSTAJE VLASNIK INTERA ZA DŽ: Sve se ODAVNO dogovorio, ali ne sa Bekamom

Autor:

Sport

05.04.2024

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Argentinac već podigao vrednost kluba.

MESI POSTAJE VLASNIK INTERA ZA DŽ: Sve se ODAVNO dogovorio, ali ne sa Bekamom

Foto: instagram.com

Mesi i Bekam

Lionel Mesi mogao bi postati suvlasnik Intera iz Majamija zajedno sa Dejvidom Bekamom, na osnovu klauzule koja je stavljena u njegov ugovor. Argentinac je karijeru nastavio u američkoj MLS ligi nakon što je napustio francuskog šampiona PSŽ i odbio transfer u Saudijsku Arabiju.

Čovek koji je ubedio argentinskog asa da dođe u SAD bio je većinski vlasnik Intera Majamija Horhe Mas, koji je takođe imenovao Bekama za predsednika kluba. Ali kako? Tako što je deo dogovora sa Mesijem bio i to da se u ugovor stavi klauzula da može da postane vlasnik kluba bez potrebe za ulaganjem novca!

Bekam je imao sličnu klauzulu kada je prešao iz Real Madrida u LA Galaksi 2007. godine, ali je nije iskoristio, već je kupio franšizu MLS iz Majamija za samo 29 miliona evra po završetku karijere. Sa druge strane, Mesijeva opcija omogućava mu direktno vlasništvo nad klubom.

Foto: Tanjug/AP

Lionel Mesi

A kako Mas to sebi može da dozvoli da neko rukovodi u klubu bez ulaganja? Prvi deo odgovora je "jer je to Mesi". Drugi je još očigledniji. Mas poseduje imovinu vrednu 1,5 milijarde evra, stekavši svoje bogatstvo u građevinarstvu i inženjeringu. Zato mu novac nije bitan. Bilo mu je važnije da Mesi dođe i da pomogne u dovođenju bivših saigrača iz Barselone Luisa Suareza, Serhija Busketsa i Đordija Albe.

Dolazak Mesija i njegov uticaj udvostručili su pretplate za strimovanja MLS, dok su timovi koji su ugostili Majami profitirali od povećanja prodaje ulaznica. Forbs procenjuje da je Majami sada drugi najvredniji klub u MLS, sa vrednošću od 1,2 milijadre evra, odmah iza FK Los Anđeles, koji je u vlasništvu glumca Vila Ferela. 


Prošle godine, sa samo polusezonom Mesijevog igranja, prihodi Intera Majamija su se više nego udvostručili, dostigavši 109 miliona evra. Klub sada očekuje da će ti prihodi premašiti 186 miliona evra zahvaljujući Mesijevoj popularnosti, prodaji ulaznica i ogromnoj globalnoj predsezonskoj turneji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading