FUDBAL VIŠE NEĆE BITI ISTI, VAR SE ZA SVE PITA: Kako je krenulo sudije nam uskoro neće biti potrebne

Autor:

Sport

28.11.2023

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arbitri će imati pravo da konsultuju tehnologiju za najmanje sitnice, pa je pitanje koliko će utakmice trajati.

FUDBAL VIŠE NEĆE BITI ISTI, VAR SE ZA SVE PITA: Kako je krenulo sudije nam uskoro neće biti potrebne

Foto: promofoto

Kada je uveden u fudbal VAR sistem je podigao puno prašine, ali smo se nekako na njega navikli. Doduše, svi besnimo kada dugo čekamo da sudije donesu konaču odluku da li je gol ispravan ili neregularan zbog ofsajda, ili da li je neko igrao rukom ili napravio prekršaj za crveni karton. Međutim, to je ništa u odnosu na ono što nas očekuje.

Naime, FIFA planira da VAR sistemu da daleko veća ovlašćenja. U novim pravilima stoji da sudije mogu VAR da upotrebe i kod slobodnih udaraca, kornera, kao i kod drugih žutih kartona, što do sada nije bio slučaj. Naravno da ovo pravilo neće još biti usvojeno, jer prvo mora proći jedan probni period, pa ako se ovo pravilo ispostavi kao dobro onda ga možemo očekivati i na terenima širom Evrope. Sve će ovo primorati sudije da donose mnogo veće nadoknade vremena, tako da moramo biti spremni da utakmice traju dosta duže.

Foto: printscreen

Dosuđen ofsajd posle intervencije VAR

Podsetimo, ideja o uvođenju VAR sistema u fudbal pojavila se početkom veka, a prva testiranja su počela 2008, da bi koncept zaživeo 2010. godine. U sezoni 2012/2013 nacionalnog kupa Holandije prvi put je VAR sistem testiran i na zvaničnim utakmicama. Sistem se pokazao izuzetno korisnim, a na više od dve trećine mečeva sudije su izjavile da im je novi video sistem bio od ključne pomoći u donošenju odluka. Zato je 2014. pokrenut program širokog testiranja sistema "video sudija".

Odluka da se nastavi sa punim uvođenjem novog standarda kada je u pitanju VAR sistem doneta je 2016, ali je tadašnji predsednik FIFA Sep Blater bio izričito protiv uvođenja novih pravila i tehnologije na stadione. Samo nedelju dana pošto se pobunio on je smenjen zbog velikog korupcionaškog skandala. Njegov naslednik Đani Infantino je odmah prihvatio uvođenje nove tehnologije za pomoć u suđenju.

Republika

Foto: FSS

Sudija u VAR sobi

Prvi zvanični meč sa VAR sistemom je bio između Ajaksa i Vilijema drugog u septembru 2016. To je tada bio sistem video snimka visoke rezolucije koji se mogao vratiti unazad u delovima od po jedne petine sekunde, ali se u suštini nije puno razlikovao od uobičajenih ponovljenih snimaka. Prijateljska utakmica između Francuske i Italije u oktobru iste godine je bio i prvi međunarodni meč sa novom tehnologijom.

Prva liga koja je zvanično uvela "video sudiju" je Australijska A Liga u aprilu 2017. godine, dok je MLS liga uvela VAR sistem nekoliko meseci kasnije. Prvi na tlu Evrope VAR su zvanično uveli u Portugalu, a nakon toga i u nemačkoj Bundesligi i italijanskoj Seriji A. Na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine VAR je korišćen čak 335 puta, pa je proglašen za veliki uspeh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading