ZVEZDA I PARTIZAN NISU BILI NI U PLANU: Ovaj SRPSKI klub je dominirao Jugoslavijom! (FOTO)

Autor:

Sport

08.08.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tabela koja obuhvata 17 godina fudbala na ovim prostorima.

ZVEZDA I PARTIZAN NISU BILI NI U PLANU: Ovaj SRPSKI klub je dominirao Jugoslavijom! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Nema nikakve dileme da su Crvena zvezda i Partizan ubedljivo najusešniji klubovi iz Srbije.

O dominaciji "večitih rivala" najbolje govori činjenica da su svake godine, od raspada Jugoslavije, fudbaleri Zvezde i Partizana osvajali domaće prvenstvo (SRJ, SCG, pa Srbija), sa izuzetkom sezone 1997/98, kada je titulu odnela ekipa Obilića.

Ipak, i pored današanje dominacije beogradskih velikana, oni nisu uvek bili na čelu fudbala na ovim prostorima, jer su i jedan i drugi klub nastali 1945. godine. Ipak, fudbal se u Jugoslaviji igrao mnogo ranije, pa generalna tabela šampionata, koja obuhvata period od 1923. do 1940. godine, pokazuje koje su to ekipe tada bile predvodnice fudbala na ovim prostorima.

Foto: Sport specijal 2002/03

Tabela šampionata između 1923. i 1940. godine

Kao što se vidi iz priloženog, potpunu dominaciju u tom periodu je imala ekipa BSK-a, koja je uspela da osvoji pet titula, prvu 1931. godine. Jasno je da su najveću ulogu u dominaciji ovog beogradskog tima imali Aleksandar Tirnanić i Blagoje Marjanović, poznatiji kao Tirke i Moša, koji su predvodili i reprezentaciju Jugoslavije na prvom prvenstvu sveta, koje je 1930. godine odigrano u Urugvaju.

Isti broj titula je osvojio i Građanski, ekipa iz Hrvatske, po dve titule u tom periodu imaju Hajduk Split, Konkordija, odnosno Jugoslavija, dok je jednom prvak Kraljevine Jugoslavije bila ekipa HAŠK-a.

Među uspešnijim timova se nalazi još nekoliko srpskih klubova, između ostalog BASK, Jedinstvo, kao i Vojvodina i Mačva, koje i danas imaju zapažene rezultate.

Jasno je da se od 1940. godine do danas mnogo toga promenilo, a trneutno glavnu reč vode Crvena zvezda i Partizan u Srbiji, Dinamo i Hajduk u Hrvatskoj, dok je situacija u ostalim jugoslovenskim republikama mnogo ujednačenija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Sick

08.08.2023 17:28

Koji genijalni um je smislio ovaj tekst da se odradi, vidi se da je to pravi profesionalac i novinar. Svaka čast, ko god bio, prosto nisam znao šta ću bez ove informacije, moj život je sada potpun.