ATIPIČNI FUDBALSKI HEROJ SRBIJE: Joveljin gambit!

Autor:

Sport

18.06.2023

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napadač Los Anđeles Galaksija i "orlova" sa zavidnim FIDE rejtingom od 2.217 najbolji je šahista među fudbalerima.

ATIPIČNI FUDBALSKI HEROJ SRBIJE: Joveljin gambit!

Foto: fss.rs

Dejan joveljic

Napadač Srbije Dejan Joveljić (23) u stilu najvećih velemajstora matirao je odbranu Jordana u prijateljskom meču i sprečio bruku pred nekoliko hiljada srpskih navijača u Beču. Njegov gambit (otvaranje u šahu, prim. aut.) u dva navrata bio je nerešiva enigma za odbranu Azijata, pa će "orlovi" bez presije dočekati kvalifikacioni duel trećeg kola G grupe s Bugarskom u utorak.

Momak iz Bijeljine koji nastupa za Los Anđeles Galaksi, zapravo, sve je samo ne tipičan fudbaler. Skroman, odmeren i svestran, iskače iz šablona današnjih osionih zvezda, a osim fudbalskih veština, može se pohvaliti i impresivnim poznavanjem umnog sporta. Naime, njegov rejting na sajtu FIDE iznosi više nego zavidnih 2.217, što ga klasifikuje kao najboljeg šahistu među svim fudbalerima sveta. U takvom podvigu imao je pomoć nikog drugog do selektora Šahovske reprezentacije Srbije Miodraga Perunovića, koji je za Srpski telegraf ponosno govorio o potencijalu svog čuvenog đaka.

- Jedan moj drugar iz Niša, velemajstor u šahu inače, rekao mi je da bi Dejan voleo da odigramo partiju. Došao je i odigrali smo neki meč i jedva sam uspeo da ga pobedim. Potom sam uvideo koliko je zapravo talenat, a on mi je zamolio da radimo i treniramo zajedno. U međuvremenu je toliko napredovao da je, bez dileme, postao najbolji šahista među fudbalerima. O tome dovoljno govori njegov rejting. Blizu je titule FIDE majstora, ali mora još da radi. Sada je malo teže kada je u Americi, zbog vremenske razlike, mnogo je lakše bilo dok je igrao u Austriji i Nemačkoj - počinje priču Perunović.

Foto: Starsport

Dejan Joveljić u dresu Crvene zvezde

Uporedio je selektor njegove fudbalske i šahovske karakteristike.

- Posle golova Jordanu, šalili smo se na njegov račun da je on, u stvari, šahista jer je oba gola dao glavom. Šah može da ima efekta na njegov učinak na terenu. Mišljenja sam da može bolje da predvidi neke situacije, koncentracija je bolja, sagledavanje... Veoma inteligentan i skroman momak. Zaista ima nesvakidašnja interesovanja u odnosu na druge fudbalere. Njegov šah odražava njegov mentalitet na fudbalskom terenu. On je napadač u šahu, kao i u fudbalu. Brz, eksplozivan, agresivan i veliki taktičar - otkrio nam je Perunović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading