"ORLOVI", OPREZ: Čini se da je Srbija NIKAD BLIŽA Evropskom prvenstvu, ali istorija nam služi kao VELIKA OPOMENA!

Autor:

Sport

22.03.2023

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kuglice" su bile naklonjene Srbiji, ostalo je da se status favorita potvrdi na terenu.

"ORLOVI", OPREZ: Čini se da je Srbija NIKAD BLIŽA Evropskom prvenstvu, ali istorija nam služi kao VELIKA OPOMENA!

Foto: Starsport

Reprezentativci Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije dobila je, po mnogima, idealnu grupu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a odmeriće snage sa selekcijama Litvanije, Crne Gore, Mađarske i Bugarske. Iako se na prvi pogled čini kao lak zadatak, "orlovi" nisu izborili nijedan plasman na kontinentalni šampionat još od 2000. godine, a od osamostaljenja 2006. godine imali su par velikih kikseva.

Srbija je kvalifikacioni ciklus za EURO 2008 okončala kao trećeplasirana u grupi, iza Poljske i Portugala, a skupo su je koštali neuspesi u Jermeniji (0:0) i Kazahstanu (1:2).

Naša selekcija je takmičenje okončala na deobi trećeg mesta na tabeli grupe A sa Finskom sa po 24 osvojena boda.

Novo razočaranje viđeno je četiri godine kasnije, a stiglo je iz Estonije. "Orlovi" su ponovo trku završili na trećem mestu, a put baraža je senzacionalno otišla baltička selekcija. Italija je bila neprikosnoveni lider sa 26 poena, Estonci su upisali 15 i ostali neporaženi u dva okršaja protiv srpskog nacionalnog tima (1:3, 1:1).

Naredne kvalifikacije su obeležene skandalom oko drona u Humskoj i oduzimanjem bodova, pa su Albanci iskoristili politički momenat za istorijski podvig, dok je EZRO 2020 bio pomeren za 12 meseci zbog pandemije koronavirusa. Tada je Srbija, čini se, bila nikad bliža, ali je u finalu baraža poražena od Škotske na stadionu "Rajko Mitić", lošijim izvođenjem penala (4:5).

Ako uzmemo sve ovo u obzir, ništa ne treba da prihvatamo zdravo za gotovo. Kao jedini učesnik Mundijala u Kataru, Piksijeva Srbija ima velike izglede, ali mora da ide korak po korak. Prvi stepenik je Litvanija (petak, 20:45), kladionice su uverene u trijumf domaćina, ali istorija nam može poslužiti kao velika opomena. Da li će Dragan Stojković uspeti da ispuni dvodecenijski san nacije, videćemo u narednom periodu, a imperativ je da nacionalni tim konačno veže dva učešća na velikim takmičenjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading