VLADIMIR STOJKOVIĆ NACISTA? Velika kontroverza zbog broja koji na leđima nosi srpski golman! (FOTO)

Autor:

Sport

13.03.2023

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj 88 se povezuje za Adolfa Hitlera, često se u radikalnim krugovima koristi kao asocijacija za najvećeg zločinca u istoriji čovečanstva.

VLADIMIR STOJKOVIĆ NACISTA? Velika kontroverza zbog broja koji na leđima nosi srpski golman! (FOTO)

Foto: Starsport

Sve više fudbalera odlučuje se da ponese broj 88 na leđima koji je kroz istoriju povezivan za fašizam, nacizam, Hitlera... Naime, pomenuti broj se smatra nacističkim simbolom (H je osmo slovo u abecedi, a dva H su skraćenica za Hajl Hitler)

Najpoznatiji fudbaler koji je nosio 88 na leđima svakako je Đanluiđi Bufon. Legendarni golman je na početku svoje slavne karijere u Parmi ispod svog prezimena imao duplu osmicu, čak je i bio povezivan sa brojnim nacističkim i fađšističkim organizacijama, ali je Điđi sve to demantovao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đanluiđi Bufon

Poljski vezista Mateuš Praselik potpisao je početkom 2022. za Veronu i izazvao kontroverzu u Italiji, zbog broja na dresu. Praselik je izabrao broj 88, što su desničarski orijentisani navijači Verone protumačili da je on "jedan od njih".

- Poštovanje, ti si naš - pisali su navijači italijanskog kluba na društvenim mrežama, nakon što su videli fotografiju.

 

 

Mladi Poljak je, međutim, daleko od te priče - on je broj 88 uzeo jer je osmica, koji je nosio u Slasku, bio zauzet, piše "Gazeta delo sport".

Od fudbalera sa ovih prostora koji su nastupali sa ovim brojem izdvajaju se Vladimir Stojković i Luis Lućo Ibanjez.

Nekadašnji golman Crvene zvezde i Partizana nosio je ovaj broj u periodu dok je nastupao za crno-bele, a trenutno isti nosi i u saudijskoj Al Fejhi. 

Republika

Foto: Starsport

Vladimir Stojković

Argentinski levi bek za razliku od pomenutih fudbalera ima "opravdanje". Ljubimac "delija", a sada kapiten Grafičara, rođen je 1988. godine, te je broj 88 bio logičan izbor.

Republika

Foto: RFK Grafičar

Luis Ibanjez

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading