DELIJE, NAPUNITE MARAKANU: Zvezdine zvezde su uvek tražile pune tribine! Crveno-belima treba podrška za meč sa Čukaričkim

Autor:

Sport

14.02.2023

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji Zvezdini veliki asovi su sedamdesetih godina prošlog veka za sportski list Tempo govorili o publici, značaju navijača i prisustva na stadionu.

DELIJE, NAPUNITE MARAKANU: Zvezdine zvezde su uvek tražile pune tribine! Crveno-belima treba podrška za meč sa Čukaričkim

Foto: FK Crvena zvezda

Pokojni Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić i vladimir Petrović Pižon

Zvezdine zvezde Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić i Vladimir Petrović Pižon su bili složni u jednom, a to je da Zvezda igra za publiku, navijače i sve one kojima su crveno-bele boje u srcu.

Podrška prvotimcima šampiona Srbije će biti potrebna i u subotu kada će odmeriti snage sa ekipom Čukaričkog, a svi navijači koji budu posetili Marakanu od 15 časova će kao i prethodnih decenija pokazati da je za Crvenu zvezdu najvažniji dvanaesti igrač upravo njena publika.

Svaki glumac, maltene, reći će vam, da on sebe ne može da zamisli bez publike. Slično je i sa fudbalerima. Dragoslav Šekularac, fudbaler čiji je šarm osvajao gde god bi se pojavio, govorio je:

- Ja igram fudbal zbog publike. Ništa ne može da me motiviše za igru kao publika: ni protivnik, ni značaj utakmice, ni trener. Za mene je samo važno da je gledalište prepuno, da čujem aplauz... I kad uspostavim dodir s publikom, na sve zaboravim, tražim samo loptu. I sve ostalo je za mene lako: dribling, i šut, proigravanje i trčanje. Ne osećam nikakav zamor, ništa. Nije pritom važno da li sam na utakmicu došao posle neprospavane noći. Ako me publika ponese na svojim krilima, eto dobre igre.

Republika

Foto: Tanjug

Pokojni Dragoslav Šekularac

Prirodno je trebalo verovati rečima nedostižnog fudbalskog velemajstora, jer je poznato da niko na zelenom fudbalskom pravougaoniku nije bio omiljen kao Šeki. Gotovo da i nema velikog fudbalera koji o značaju prisustva publike u fudbalskim arenama neće reći nešto slično, složan je bio i Dragan Džajić.

- Ako po izlasku na teren ugledam prazne trbine ja postajem tužan. Tada bih se najradije vratio u svlačionicu, jer unapred znam da od dobre igre neće biti - ništa, čak i ako dajem sve od sebe da bih igrao dobro - uzalud je. Ali sam zato najsrećniji kad je stadion pun, to je već garancija za uspešnu igru.

Republika

Foto: Starsport

Dragan Džajić

Mnogi fudbaleri nisu uspeli ili su uspeli samo polovično, to jest ostali su nedorečeni, neiskazani, samo zato što im nije uspevalo da pronađu sponu sa publikom. Bora Kostić je u jugoslovenskom fudbalu ostao zapažen  po razornom šutu svoje čuvene „zlatne levice“. Međutim dugo vremena po dolasku u Beograd, nije uspeo da zadobije naklonost Zvezdine publike i zato je igrao slabo. Tek kasnije, kad su navijači „razumeli“ rasnog strelca, došle su i dobre igre.

- Ne mogu ni da objasnim šta meni znači publika, njena reakcija, aplauz ili zvižduk. Po dolasku u Crvenu zvezdu sam igrao protiv našeg večitog rivala u letnjoj Ligi šampiona. Tada sam po prvi put čuo da mi najstroža i najprefinjenija Zvezdina publika skandira: Baralić… Baralić! Do dan danas su mi ti trenuci ostali najsrećniji u životu - govorio je Petar Baralić.

Veličinu i moć Zvezdine publike je opisao i Vladimir Petrović Pižon.

- Ja uživam u fudbalu, golovima, varkama, u nadmudrivanjima, ali da bi sve to postalo potpuno, da bi zaista bio srećan, ako već hoćete da vam otkrijem - treba mi aplauz gledališta, jer sam gladan tog aplauza.

Republika

Foto: Starsport

Vladimir Petrović Pižon

Krilo Crvene zvezde – Vladimir Petrović Pižon igrao je kao na krilima kada je gledalište bilo prepuno.

- A kada su tribine prazne? Šta da vama kažem? Ne igra mi se! - Prazne tribine, prazna igra - rekao je Vladimir Petrović Pižon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading