ŠAMPIONI PADALICE - Evropa dobija nove vladare

Autor:

Sport

07.02.2023

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Realu izmiče titula i ide ka Barseloni, Arsenal beži Mančester sitiju, dok Napoli gazi ka prvoj tituli od 1990. i Maradone.

ŠAMPIONI PADALICE - Evropa dobija nove vladare

Foto: Tanjug/AP

Fudbal će izgledno dobiti nove vladare, bar u većini najjačih liga Evrope! Poslednji u nizu kojem pehar munjevito izmiče iz ruku je Real Madrid jer je posle poraza od Majorke (1:0) i odbranjenog penala našeg golmana Predraga Rajkovića, pa pobede Barselone nad Seviljom (3:0), na osam bodova zaostatka za najvećim rivalom u Španiji.

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Barselone

Ako prvi prođe kroz cilj, gigant s Nou kampa će osvojiti prvu titulu od sezone 2018/19. i prekinuti dominaciju Madriđana (Real 2020. i 2022, a Atletiko 2021). Da u "kraljevskom klubu" očigledno nešto ne funkcioniše u poslednje vreme, svedoči i to što ih je Barsa nedavno dobila u Superkupu. Pritom su bodove u 2023. prosuli i protiv Viljareala u gostima (1:2) i Sosijedada kod kuće (2:2).


Slična situacija je i u Premijer ligi. Mančester siti u poslednje vreme igra promenljivo iako ima nezaustavljivog Erlinga Holanda (najbolji strelac lige sa 25 golova), što koristi Arsenal i na vrhu je tabele s pet bodova više i utakmicom manje posle 22. kola. Zato je sva prilika da će "tobdžije" proslaviti prvu titulu od 2004. i prvu titulu na Emirejts stadionu, koji je otvoren 2006.

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Arsenala

Smena prvaka najevidentnija je u Italiji. Branilac titule Milan je trenutno na šestoj poziciji, sa 18 bodova zaostatka za liderom Napolijem, a koji ima 13 bodova više od drugoplasiranog Intera. Zato ne čudi da se pod Vezuvom uveliko spremaju za proslavu prve titule u Seriji A još od 1990, kada je pehar podigao Dijego Maradona i to na stadionu koji sada nosi ime po njemu.


Na promene miriše i u Nemačkoj, doduše zasad samo miriše jer je Bajern prvi na tabeli i ide ka 11. titulu u nizu u Bundesligi. Međutim, Bavarci posle više godina nemaju veliku prednost. Union Berlin diše za vratom sa samo bodom zaostatka, a tu je s tri boda zaostatka i Dortmund, koji je poslednji, pored Bajerna, podigao šampionski pehar sada već davne 2012.

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Bajerna

S druge strane, za PSŽ jedino se može već sada govoriti kao o jedinom prvaku iz Liga petice, koji će odbraniti pehar. "Sveci" posle 22. kola imaju osam bodova više od prvog pratioca Marselja.

Promene i u Portugalu, Turskoj, Grčkoj...


Gledajući listu najjačih liga Evrope, nove šampione neće dobiti samo većina Liga petice. Šesta na listi je portugalska Primeira, gde Benfika ima osam bodova više u odnosu na branioca titule Porto. U Turskoj je lider Galatasaraj sa devet bodova više od Fenerbahčea i čak 16 bodova više od aktuelnog šampiona Trabzona. U Grčkoj je lider Panatinaikos s bodom i utakmicom više od AEK, dok branilac trofeja Olimpijakos zaostaje pet bodova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading