VLAHOVIĆEV DEDA: Rekao sam Dušanu da se ženi, ali... (FOTO)

Autor:

Sport

06.01.2023

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iver, rekoše naši stari davnih dana, ne pada daleko od klade...

VLAHOVIĆEV DEDA: Rekao sam Dušanu da se ženi, ali... (FOTO)

Foto: N. MANDIĆ

Upoznavši Milovana Vlahovića (72), dedu jednog od najboljih srpskih fudbalera Dušana, lako se da zaključiti potvrda takve teze, odnosno od koga je napadač Juventusa i srpske reprezentacije nasledio kućno vaspitanje, tradicionalne vrednosti, patriotizam...

Republika

Foto: N. MANDIĆ

Milovan Vlahović

Unuk Dušan je majstor fudbala, a deda Milovan doktor gusala. Stariji Vlahović ugostio je ekipu Srpskog telegrafa u Beogradu, mada bi, kaže, mnogo više o svojoj i Dušanovoj postojbini imao da pokaže u rodnim Miljevićima, pokraj Prijepolja. Kako i priliči pravom domaćinu, dočekao nas je najpre s kafom, zatim domaćom jabukovačom, onda meze, a naposletku je došlo vreme i za čašicu razgovora o slavnom nasledniku.

- Nisam mu rođeni deda. Rođeni sam brat od strica njegovog pokojnog dede Dragiše. Ali smo blizak rod, svi smo mi Vlahovići iz Miljevića nadomak Prijepolja. Jesenas smo tamo imali sastanak zbog njega, zbog njegovog uspeha i veličine jer nas predstavlja u Srbiji i svetu na najbolji način. On je naša dika i ponos. Bili su i njegovi roditelji, brojni Vlahovići iz Srbije, Crne Gore i Vojvodine - počeo je Milovan Vlahović, bivši inženjer u FAP livnici i dobitnik brojnih priznanja u guslarskom svetu, koji inače i dalje izrađuje ovaj drevni srpski instrument, i nastavio:

Republika

Foto: N. MANDIĆ

Milovan Vlahovic

- Rekao mi je skoro: "Deda, čim budem imao vremena, želim da me naučiš da guslam." Časna reč, voli gusle. Tako je vaspitan, u duhu naše srpske tradicije i pravoslavlja. Već sam mu pokazao neke osnove, a on je pokazao talenat i sluh za to. Njegovo vaspitanje i poštovanje tradicionalnih vrednosti potiču iz kuće. Lepo su ga vaspitali roditelji, nema šta. Mi Vlahovići smo svi takvi. Svi smo veliki majstori.

"Deda, želim mnogo dece"

* Da li ste ga skoro nešto posavetovali oko devojaka?

- Baš nedavno oko ženidbe, da nađe zdravu, lepu ženu i iz dobre porodice. Kaže: "Hoću, deda, želim mnogo dece." Ma, ti češ sigurno neku manekenku, znam ja tebe, a on se smeje. Njegovi najbliži, otac i majka pre svih, dobro su ga usmerili, verujte. To su viđeni ljudi, kulturni i čestiti.

* Ide li Dušan u Prijepolje?

Republika

Foto: N. MANDIĆ

Milovan Vlahovic

- Naravno, ne da da se stara kuća zapusti. Doduše, više to njegov otac održava, ali će uskoro i on otići. Ima volju, interesuje se kako to izgleda.

I povređen za "orlove", zovu ga i veći od Juvea!

* Šta kaže za Mundijal, kada će se oporaviti od povrede?

- Bio je povređen. Pitam ga: "Sine, je l' prestao bol?" Kaže mi: "I dalje me boli, deda, ali za Srbiju sam uvek tu." Iznervirao se zbog onih ružnih spekulacija. To su bile gluposti. Rekao da se ne obazire na dušmane. Zovu veliki klubovi. Dva-tri kluba veća od Juventusa. Možda zbog toga ne igra sada. Lome ga tamo u Italiji oni stariji, sujetni su jer znaju da je šilo. Ni sudije nisu fer prema njemu.

* Kako ostatak porodice gleda na njegove podvige? Sigurno su ponosni.

- Kako da ne budemo. On je naš soko, naša duša. Najviše me oduševio kada mi je rekao: "Deda, baš me briga za popularnost, samo želim da radim svoj posao najbolje što znam." Deda Dragiša mi je govorio da budem dobar čovek i neću da ga obrukam. Rodoljub je, voli svoju državu, zastavu i himnu. A za Božić ću mu poželeti zdravlje i golove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading