VEČITI NEMAJU PRAVA NA GREŠKU: Šta treba Zvezdi, a šta Partizanu u zimskom prelaznom roku?

Autor:

Sport

02.01.2023

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko će napraviti bolji posao?

VEČITI NEMAJU PRAVA NA GREŠKU: Šta treba Zvezdi, a šta Partizanu u zimskom prelaznom roku?

Foto: Starsport

Zimski prelazni rok je pred nama, a za njega su se ozbiljno pripremali Crvena zvezda i Partizan.

U ovom tekstu bavićemo se onime šta bi večiti rivali mogli da odrade tokom zime na transfer pijaci.

CRVENA ZVEZDA

Za razliku od protekle zime, crveno-beli ovog puta nisu uspeli da izbore evropsko proleće. Ipak, i pored toga, pred srpskim šampionom je veliki cilj, a to je osvajanje šampionske titule, koja po prvi put u istoriji donosi direktan plasman u Ligu šampiona.

Klub sa Marakane ima deset bodova viška u odnosu na Partizan, a da bi zadržao tu prednost, moraće da nadogradi svoj tim.

Glavna meta Zvezde ove zime biće dovođenje novog napadača. Kalifa Kulibali se pokazao kao potpuni promašaj, zbog čega će crveno-beli morati da pronađu novog špica, koji bi zajedno sa Aleksandrom Pešićem činio ubitačni tandem.

Republika

Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde

Srpski šampion se dovodio u vezu sa dosta napadača tokom prethodnih nekoliko nedelja, ali nijedan od njih nije blizu dolaska u Ljutice Bogdana. Ipak, crveno-beli ne bi trebalo da žure, jer nemaju prava na još jednu lošu procenu.

Takođe, očekuje sa da Zvezda tokom zime dovede pojačanje i u veznom redu. Edmund Ado je već odavno velika želja crveno-belih i čini se da bi on uskoro mogao da postane novi fudbaler srpskog velikana.

Pored Adoa, stidljivo se spominje i povratak Luke Milivojevića, koji je izgubio status prvotimca u Kristal Palasu. 

Da je Seku Sanogo u najboljim godinama, crveno-beli ne bi tražili njegovu zamenu, a fudbaleru iz Obale Slonovače uskoro ističe ugovor i pitanje je koliko će još biti član Crvene zvezde.

Naravno, goruća pozicija je pozicija desnog beka. Zvezda je nedavno dovela Lazara Nikolića iz Javora, ali se on bolje snalazi u formaciji sa tri štopera kada dejstvuje kao takozvani ving-bek.

Zbog toga će crveno-beli morati da potraže klasičnog desnog beka, pošto u klubu takvog nemaju, te je često na toj poziciji igrao Marko Gobeljić. Ipak, takvih igrača na tržištu nema mnogo, pa treba sačekati i videti da li će Zvezda moći da pronađe pravo rešenje već ovog januara.

Republika

Foto: Starsport

Marko Gobeljić

Što se tiče odlazaka iz kluba, mnogi fudbaleri bi mogli da napuste crveno-belo jato, ali u slučaju dobre ponude. Tu se pre svega misli na Strahinju Erakovića, koji se nalazi na meti mnogih klubova. Aleksandar Dragović bi, takođe, mogao da napusti klub, pošto ga žele pojedini italijanski klubovi, ali je sportski direktor kluba Mitar Mrkela nedavno rekako kako austrijski štoper nema dozvolu da napusti klub.

Slavoljub Srnić i El Fardu Ben imaju dozvolu da napuste klub, ukoliko se pojavi neka ponuda koja će zadovoljiti obe strane, pošto obojici ugovor sa klubom ističe za šest meseci.

PARTIZAN

Crno-beli su po drugi put uzastopno izborili evropsko proleće u Ligi konferencija, a i žreb im je bio naklonjen, pa bi Parni valjak ponovo mogao, makar, do osmine finala. Takođe, Partizan će pokušati da stigne Crvenu zvezdu i osvoji šampionsku titulu, kako bi obezbedio direktan plasman u Ligu šampiona.

Zbog toga se očekuje da u Humskoj budu veoma aktivni u ovom prelaznom roku. Partizan planira da se ove zime pojača u ofanzivnom delu tima, pre svega na poziciji levog krila, na kojoj od standardnih fudbalera ima samo Kvinsija Meniga, dok su Holanđaninove zamene golobradi mladići poput Mihajla Petkovića, Nemanje Jovića i Vanje Vlahovića. 

Republika

Foto: Starsport

Fudbaleri Partizana

Spominjalo se da bi u redove Parnog valjka mogao da stigne levokrilni fudbaler Makabija iz Haife Dolev Haziza, ali dva kluba, za sada, još uvek nisu uspeli da se dogovore oko visine obeštećenja. 

Čelnici crno-belih će i ove zime želeti da se dodatno pojačaju u sredini terena. Pre nekoliko meseci stigao je Hamidu Traore, a blizu dolaska bio je i Gojko Cimirot. Ostaje da se vidi da li je Cimirot i dalje na meti srpskog vicešampiona ili će se Partizan okrenuti nekim drugim imenima. Nedavno je slobodan igrač postao Aleksandar Šćekić, a sportski direktor Partizana Ivica Kralj nije isključio mogućnost njegovog povratka u Humsku 1.

Partizan bi mogao da se pojača i na poziciji štopera. Crno-beli od centralnih defanzivaca imaju Igora Vujačića, Svetozara Markovića, Sinišu Saničanina i mladog Mihajla Ilića. Jasno je da je tu potreban barem još jedan igrač, pre svega jer je Saničanin u prvom delu sezone uglavnom pružao slabe partije.

Problem za crno-bele predstavlja i to što Igoru Vujačiću ugovor ističe u junu 2023. godine, pa ukoliko ne uspeju da produže saradnju, već ove zime moraće da prodaju crnogorskog reprezentativca, kako bi zaradili neko obeštećenje.

Kada su u pitanju odlasci, Humsku bi neki igrač mogao da napusti samo u slučaju dobre ponude, osim kada su u pitanju Igor Vujačić (već pojašnjeno) i Aleksandar Lutovac, kojima ugovor ističe za šest meseci.

Republika

Foto: Starsport

Igor Vujačić

Lutovac najverovatnije neće dobiti novi ugovor od crno-belih, pa bi on u slučaju ponude koja bi zadovoljila i klub i njega već ovog januara mogao da napusti Humsku posle nekoliko godina provedenih u timu.

Zanimljiv je i status Kvinsija Meniga. Holanđanin ima ugovor sa Parnim valjkom do leta 2024. godine, ali bi i on mogao da zameni sredinu ovog januara, naravno, ukoliko na adresu crno-belih stigne neka primamljiva ponuda.

Biće zanimljivo videti kako će Partizan odraditi prvi prelazni rok u kojem neće biti Ivice Ilieva, koji je napustio klub posle slabog početka sezone. Ivica Kralj i njegovi saradnici imaće težak zadatak, te je ovaj januar prava prilika da pokažu koliko znaju i umeju da pogode pojačanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading