DOMINACIJA na domaćoj sceni, BOLNI PORAZI u Evropi! Šta je Zvezda DOBILA, a šta IZGUBILA u 2022. godini?

Autor:

Sport

01.01.2023

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Interesantnih 365 dana.

DOMINACIJA na domaćoj sceni, BOLNI PORAZI u Evropi! Šta je Zvezda DOBILA, a šta IZGUBILA u 2022. godini?

Foto: Starsport

FK Crvena zvezda

Ispratili smo 2022. godinu koja nam je na sportskom planu donela puno uzbuđenja.

Posebno je zanimljivo bilo u srpskom fudbalu gde se za 365 dana moglo videti zaista sve i svašta.

Partizan je prošao put od vrata raja do poslednjeg kruga pakla, ali je uspeo da se se stabilizuje u finišu godine, a kako će 2022. godinu pamtiti u Ljutice Bogdana? Crvena zvezda je, poput večitog rivala, imala jako zanimljivih godinu dana.

DUPLA KRUNA I NESREĆNA ELIMINACIJA IZ EVROPE

Zaostajala je Crvena zvezda na početku 2022. godine čak pet bodova za Partizanom, ali su izabranici Dejana Stankovića uspeli da nadoknade propušteno i u veoma zanimljivoj trci sa večitim rivalom stignu do titule.

Republika

Foto: Starsport

FK Crvena zvezda

 

Takođe, savladala je Zvezda ekipu Partizana i u finalu Kupa Srbije, pa je stigla do duple krune koja je mogla da zadovolji sve na Marakani, kako igrače, stručni štab i upravu, tako i navijače.

Da je bilo malo više sreće, Zvezda je mogla i do četvrtfinala Lige Evrope. Crveno-beli igrali su u osmini finala protiv Glazgov Rendžersa, odigrali su odličan dvomeč, ali je fortuna bila naklonjena Škotima. VAR je Rendžersu bio majka, a Zvezdi maćeha u Glazgovu gde je četa Dejana Stankovića poražena sa 3:0. 

Kataiju su dva puta arbitri poništavali golove zbog ofsajda, da bi sudija Gozibijik dosudio kontroverzni VAR penal za domaćina u 7. minutu kojim je tim iz Škotske poveo.

I ako u Glazgovu nije bilo sreće, šta reći za meč u Beogradu? Fenomenalna atmosfera i brz pogodak Mirka Ivanića u 10. minutu podgrejali su nadu da će crveno-beli proći dalje. Nekoliko promašenih zicera i kazna je stigla kada je izjednačio Kent. Ben je u finišu sa bele tačke doneo utešnu pobedu Zvezdi, a Rendžers je stigao do finala Lige Evrope gde je poražen od Ajntrahta.

VELIKE AMBICIJE I AUTOGOL KOJI I DALJE BOLI

Osvojila je Crvena zvezda titulu i krenula ka grupnoj fazi Lige šampiona. Delovala je moćno četa Dejana Stankovića, Pjunik je pregažen kao plitak potok, pa su mečevi plej-ofa za elitno evropsko takmičenje protiv Makabija iz Haife dočekani sa velikim optimizmom.

Zvezda je protiv Makabija u Izraelu prolazila put od pakla do raja u svega nekoliko minuta, ali se na kraju vratila u pakao i poražena je sa 3:2. Poraz, ali korektan rezultat pred revanš na Marakani.

Ponovo je "goreo" stadion Zvezde, ponovo su crveno-beli imali sve u svojim rukama, vodili su sa 2:0 i držali čas fudbala Izraelcima, ali prekid filma Kange i nesrećan gol u poslednjim trenucima prvog poluvremena revanša vratili su Makabi u igru - na semaforu je stajalo 2:1. Kada su svi mislili da će utakmica ući u produžetke Milan Pavkov je nespretno reagovao ispred gola Borjana, postigao je jedan od najbolnijih autogolova za sve navijače Zvezde, poslao Makabi u Ligu šampiona, a svoj tim u Ligu Evrope.

Na ovaj način Pavkov se oprostio od Crvene zvezde pošto je ubrzo napustio klub.

ODLAZAK MISTERA I DOLAZAK MILOJEVIĆA

Nije mogao Dejan Stanković da podnese što je razočarao sebe, navijače i svoju Crvenu zvezdu, pa je posle Makabija rešio da "digne sidro".

- Crvena zvezda je moja ogromna ljubav, neopisiva emocija. Sada posle trećeg pokušaja da je uvedem u Ligu šampiona osećam se potpuno prazno, jer najvećoj ljubavi nisam uspeo da pružim ono što sam najviše želeo. Ne mogu dalje. Dao sam sve od sebe. Sada treba neko drugi da pokuša. Meni su ove tri godine najlepši deo fudbalskog života. Nešto što me je dodatno izgradilo, učinilo boljim i kvalitetnijim. Hvala igračima, upravi i navijačima koji su zaslužni za to. Uvek sam osećao njihovu podršku. Baš zato sam odluku da odem doneo kao znak zahvalnosti i želje da Zvezdi uvek bude najbolje. Hvala svima na divnom vremenu provedenom na Marakani. Verujem da su godine uspeha tek pred klubom, a ja ostajem uvek tu za moju Zvezdu, uvek svim srcem, jer Zvezda je život, a ostalo su sitnice - objasnio je svoju odluku tada Dejan Stanković.

Republika

Foto: Starsport

Dejan Stanković

 

Na klupu je seo Miloš Milojević, dobro poznato lice svim navijačima Zvezde. Milojević je bio pomoćnik Stankoviću u jednom periodu karijere, a kada je došao na Marakanu nije krio zadovoljstvo:

- Zvali su me kada sam se odmarao na Ribersborgstrandenu. To nije bila opcija sve do prvog poziva Dejana Stankovića, a potom i direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića. Nije bilo planirano ili nešto na šta sam ja bio spreman. Ali u životu imate dva izbora, ili skočite u voz i vidite kako ćete uspeti da ga kontrolišete ili okrenete glavu i kažete „neću“. Ja sam više za prihvatanje izazova - rekao je tada Milojević.

Republika

Foto: Starsport

Miloš Milojević

 

Debitovao je Milojević pobedom protiv Javora, imao je malo muke da tim psihički digne posle bolne eliminacije iz plej-ofa za Ligu šampiona, ali je u tome uspeo, pa je na domaćoj sceni godinu završio sa deset bodova više od Partizana, u Kupu je u igri za trofej, a jedina mrlja je ispadanje iz Evrope.

KRAH U LIGI EVROPE

Upravo ta eliminacija iz evropskog takmičenja zabolela je navijače koji su se malo i razmazili jer je Zvezda u godinama za nama beležila neverovatne partije na evro sceni.

Crveno-beli su takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope završili na poslednjem mestu iza Ferencvaroša, Monaka i Trabzona sa dve pobede iz šest utakmica.

Neke utakmice je četa Miloša Milojevića odigrala sjajno, a nije imala sreće (poraz od Monaka u Beogradu), a u nekima je pak izgledala katastrofalno (poraz od Monaka u gostima).

Zablistali su crveno-beli protiv Ferencvaroša na Marakani (pobeda 4:1), savladali su i Trabzon pred svojim navijačima (2:1), ali to nije bilo dovoljno za prolaz dalje.

Eliminacija iz grupne faze Lige Evrope može da se okarakteriše kao najveća mrlja Crvene zvezde u 2022. godini, mada je grupa u kojoj su se igrači tima sa Marakane nalazili bila veoma kvalitetna.

ERAKOVIĆ, BORJAN I BUKARI U KATARU

Čak tri fudbalera Crvene zvezde našla su se na spisku svojih reprezentacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. Dragan Stojković Piksi je na Mundijal poveo Strahinju Erakovića, Milan Borjan predvodio je Kanadu sa kapitenskom trakom oko ruke, dok je Osman Bukari čak uspeo da postigne pogodak u porazu Gane od Portugala (2:3).

Republika

Foto: Tanjug/AP

Osman Bukari

 

Crveno-beli su na ovaj način uspeli da iskoče u prvi plan ispred večitog rivala Partizana koji na Svetskom prvenstvu u Kataru nije imao predstavnika.

Upravo je Strahinja Eraković jedan od glavnih dobitaka Zvezde u 2022. godini. Ustalio se popularni Čupa u timu, igra veoma zrelo i nema sumnje da će na njemu Crvena zvezda odlično zaraditi.

Republika

Foto: Starsport

Strahinja Eraković

 

Pored njega, u prvi plan je iskočio i Stefan Mitrović. Ovaj 20-godišnjak je takođe stigao da debituje za Srbiju (u pobedi protiv Švedske u Ligi nacija rezultatom 4:1) i nema sumnje da predstavlja zalog za budućnost.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Stefan Mitrović

Kada se sve ovo pogleda - navijači Crvene zvezde imali su razloga za radost u 2022. godini. Kako će biti u 2023. ostaje da se vidi!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading