PELE JE POŠTOVAO I VOLEO NAŠU ZEMLJU! Kako je Brazilac ODAO POČAST nedužnim srpskim žrtvama - fotografija koja VREDI MILIONE! (FOTO)

Autor:

Sport

30.12.2022

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio je veliki igrač i još veći čovek.

PELE JE POŠTOVAO I VOLEO NAŠU ZEMLJU! Kako je Brazilac ODAO POČAST nedužnim srpskim žrtvama - fotografija koja VREDI MILIONE! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Pele

Legenda je otišla u legendu.

Brazilac Edson Arantes do Nasimento Pele preminuo je posle duge i teške bolesti u 83. godini života, a njegova smrt pogodila je čitavu planetu.

Pele je bio jedan od najboljih fudbalera u istoriji ove igre, a tokom karijere imao je priliku da nastupa protiv reprezentacije Jugoslavije, ali i klubova sa ovih prostora.

Davne 1969. godine, brazilski klub Santos, za koji je tad igrao i čuveni Pele, krenuo je na letnju evropsku turneju. Jedna od zemalja u kojoj su se Brazilci zadržali bila je i Jugoslavija gde je ovaj tim odigrao ukupno četiri utakmice.

I dok su dueli protiv Crvene zvezde, zagrebačkog Dinama i Željezničara iz Sarajeva bili planirani, onaj protiv Radničkog u Kragujevcu definitivno nije. Santos je trebao da igra protiv Partizana, ali su Kragujevčani uoči ovog meča savladali crno-bele sa 4:1, održali su im čas fudbala, pa su Brazilci promenili odluku i umesto u Humsku krenuli su ka Šumadiji.

Smatrali su Pele i ekipa da je Partizan lak zalogaj za njih, a da bi šansu trebalo da dobije tim Radničkog i tako se desio istorijski meč na stadionu u Kragujevcu. Sama utakmica bila je fenomenalna, Santos je vodio, Radnički okrenuo na 4:3, a Pele je svojim golom postavio konačnih 4:4.

Kišu golova zbog loših vremenskih uslova sa tribina stadiona u Kragujevcu ispratilo je tek oko 6.000 gledalaca, a svedoci ove utakmice istakli su da su uživali u pravom spektaklu koji se ne viđa svaki dan.

Pele i njegovi saigrači iskoristili su dolazak u Kragujevac da pokažu koliko vole i poštuju Srbiju, ali i da se upoznaju sa istorijom naše zemlje. Tada je nastala i kultna fotografija na kojoj se Brazilci nalaze ispred spomenika u spomen parku Šumarice.

 

 

Bilo je poznato da je Peleu naša zemlja posebno draga, a osim ove kultne fotografije koja dokazuje te tvrdnje, Brazilac se potrudio da nam ukaže čast na još jedan način. Na oproštaju Pelea od fudbala gost je bila upravo reprezentacija Jugoslavije. Zaista, velika stvar i dokaz da je čuveni Brazilac bio u neraskidivoj vezi sa ljudima sa ovih prostora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading