PRKOSE GLOBALNIM TRENDOVIMA: Srbin kičmu savijati NEĆE!

Autor:

Sport

23.09.2022

04:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre Tadića, koji ne želi da na SP nosi kapitensku traku kao podršku gejevima, razne kampanje odbijali Zvezda, Matić i Jokić.

PRKOSE GLOBALNIM TRENDOVIMA: Srbin kičmu savijati NEĆE!

Foto: Starsport

Dušan Tadić i Nemanja Matić

Srbi ne zabadaju nos u tuđe probleme i ne savijaju kičmu, povinujući se globalnim ratovima, borbama za jednakost i ljudska prava. Poslednji dokaz za to je kapiten naših fudbalera Dušan Tadić, koji je odbio da na Svetskom prvenstvu, umesto uobičajene kapitenske trake, nosi zastavu duginih boja u znak podrške protiv diskriminacije gej-populacije u Kataru jer je takvo seksualno opredeljenje tamo najstrože zabranjeno.

Naime, od 13 evropskih selekcija na SP Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska nosiće traku duginih boja, Srbija, Hrvatska, Portugal i Španija neće, dok će Poljak Robert Levandovski nositi traku u bojama zastave Ukrajine.

JASNA PORUKA

To nije prvi put da Duća ne želi da bude deo planetarne kampanje jer je u holandskom prvenstvu prošle sezone bio jedini kapiten koji oko ruke nije nosio zastavu Ukrajine. I ranije su Srbi odbijali da se deklarišu i stanu na nečiju stranu u planetarnoj diskusiji. Tako su košarkaši Crvene zvezde u aprilu odbili da na gostovanju Žalgirisu u Evroligi pre početka meča, stojeći na centru pored domaćina, drže ukrajinsku zastavu, na kojoj je pisalo: "Zaustavite rat". Naišli su crveno-beli tada na osude, ali glavu nisu pognuli i popustili.

Možda i najpoznatiji primer da je Srbin prkosno istupio protiveći se da se povinuje pritisku većine jeste Nemanja Matić. Sada fudbaler Rome, a tada Mančester junajteda, godinama je odbijao da krajem oktobra na grudima nosi cvet crvenog maka, kao simbol odavanja pošte svim britanskim vojnicima stradalim u ratovima. Razlog je taj što iskusni vezista nije hteo da iskaže poštovanje i prema vojnicima koji su 1999. učestvovali u NATO bombardovanju naše zemlje.

- Razumem zašto ljudi nose cvet maka, ali za mene je to podsećanje da je moja država, dok sam bio uplašeni dečak od 12 godina, uništena, pa mi nošenje ovog cveta nije primereno - poručio je Matić Englezima.

JOKIĆ I NIŠTA DRUGO

Bunt je iskazao i Nikola Jokić kada je pre dve godine odbio da bude deo kampanje u borbi protiv rasizma. On jeste izašao na teren noseći majicu s natpisom "Crni životi su bitni" i klečao tokom intoniranja himne u "balonu" u Orlandu posle restarta NBA lige posle pauze zbog korone, ali nije hteo da mu na leđima piše neki od ponuđenih slogana jednakosti. Jokiću je, kao i uvek, pisalo njegovo prezime za razliku od većine košarkaša u ligi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić

PODELA NA SEVER I JUG

NOSIĆE TRAKU DUGINIH BOJA NA SP

Francuska

Nemačka

Holandija

Švajcarska

Engleska

Vels

Belgija

Danska

NEĆE NOSITI TRAKU DUGINIH BOJA NA SP

Srbija

Hrvatska

Portugal

Španija

Poljska *

* Levandovski će imati kapitensku traku u bojama zastave Ukrajine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading