Predivno crveno-belo veče: Zvezda obeležila 60 Džajićevih godina u klubu - povlači se dres sa brojem 11! (VIDEO)

Autor:

Sport

02.09.2022

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalski klub Crvena zvezda obeležio je večeras u Narodnom pozorištu 60 godina od dolaska u klub legendarnog Dragana Džajića - treće Zvezdine zvezde i prema brojnim mišljenjima najboljeg igrača crveno-belih u istoriji.

Predivno crveno-belo veče: Zvezda obeležila 60 Džajićevih godina u klubu - povlači se dres sa brojem 11! (VIDEO)

Foto: FK Crvena zvezda

Dragan Džajić - 60 godina u Crvenoj zvezdi

Predstava je održanom pod naslovom "Dragan Džajić - marka za ceo svet", a ovim povodom Pošte Srbije izdale su specijalnu marku.

Prisusustvovale su brojne Zvezdine legende, nekadašnj saigrači, aktuelno rukovodstvo, članovi porodice, a među gostima bio je i Patrijarh srpski Porfirije. Džajić je rođen 30. maja 1946. godine, a još kao dečak stigao u Zvezdu sa Uba, prvo u podmladak, a nije mu dugo trebalo da debituje za seniorski tim.

- Draga naša Zvezdo, hvala Vam što ste 60 godina pretvorili u ovo nezaboravno veče. Nema reči koje su dostojne sreće, ponosa i časti koju ste mi ukazali u najsvečanijem trenutku u mojoj profesionalnoj karijeri. Više nemam neostvarenih želja, sve su ispunjene pod našom srećnom Zvezdom. Vredelo je - izgovorio je u dahu Dragan Džajić.

Republika

Foto: Starsport

Dragan Džajić

Prvi nastup zvanično je zabeležio 1963. godine sa 17 godina i devet dana, kada ga je trener Miša Pavić ubacio u igru protiv Budućnosti.


Za Zvezdu je igrao do 1975. godine, a nakon dve takmičarske godine u Bastiji, vratio se na Marakanu i odigrao josa jednu sezonu.

Ukupno 590 utakmica i 287 golova, a od toga čak 389 zvaničnih mečeva. Osvojio je pet titula i četiri Kupa, dok je za reprezentaciju odigrao 84 meča.

Posle igračke karijere dubok trag ostavio je kao direktor i "tvorac šampionskog tima iz Barija", kasnije je obavljao funkciju predsednika, a od 2014. je počasni predsednik kluba.

Zvanično je proglašen za najboljeg fudbalera Srbije u 20. veku.

Tim povodom i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić čestitao je "džaji" na jubileju:

Poštovani skupe,

Dame i gospodo,
 
Pripala mi je čast i zadovoljstvo da vas u ime Fudbalskog kluba Crvena zvezda pozdravim i zahvalim vam se što ste svojim dolaskom uveličali ovu svečanu akademiju organizovanu u čast Dragana Džajića i njegovih 60 godina u Crvenoj zvezdi. 
 
Pripremajući ovo obraćanje, razmišljao sam šta da kažem o Draganu Džajiću što već nije rečeno, kako i kojim rečima da mu se zahvalim, a da bude dostojno njegove veličine i nije bilo lako. 
 
Reći ću ono što je činjenica! Dragan Džajić je zvanično proglašen za najboljeg fudbalera Srbije ikad. Dragan Džajić je simbol Crvene zvezde, simbol Srbije, simbol uspeha. Jedno od najvećih imena koje je naša država ikad imala. 
 
Džaja je čovek koji je svoje ime utkao zlatnim slovima u slavnu istoriju Crvene zvezde. Kao igrač, kao rukovodilac, kao čovek. 
Sama pomisao na podatak da je od 77 godina koliko živi naš klub, samo prvih 17 proživeo bez Džaje, a 60 godina sa Džajom, izaziva naklon do poda i mesto među besmrtnima. 
 
Džaja nije samo istorija Crvene zvezde. Džaja je i sadašnjost i budućnost. Imam tu privilegiju da radim sa Džajom i učim od njega. Niko bolje od Džaje ne poznaje Crvenu zvezdu, niko ne može da prepozna specifičnosti koje ona nosi i da vam da pravi savet.  Dobro pamtim njegove reči: “Niti lepšeg kluba kad se pobeđuje, niti težeg kad se gubi. Ako nisi spreman da svakodnevno živiš sa ogromnim pritiskom, nisi za Crvenu zvezdu!" Džajino iskustvo i mudrost je danas od neprocenjive vrednosti za naš klub. Crvena zvezda sa Džajićem, i bez Džajića, nije ista Crvena zvezda. 
 
Poštujući sve što je uradio za Crvenu zvezdu razmišljali smo kako da mu se zahvalimo. Na predlog sekcije veterana Crvena zvezda i mišljenja Odbora za očuvanje i negovanje tradicije i istorije našeg kluba, UO FK Crvena zvezda je u čast Dragana Džajića, doneo odluku da se od sledeće sezone iz upotrebe trajno povuče dres sa brojem 11. 
 
Džajo, u ime Crvene zvezde i u svoje lično ime, želim da ti kažem jedno veliko hvala. Hvala ti na ovih 60 godina,
hvala ti na svim onim trofejima koji krase naš muzej, hvala ti za sve prelepe trenutke koje si podario navijačima Crvene zvezde, hvala ti na svemu što si uradio da Crvena zvezda bude danas ono što jeste, najveći klub na ovim prostorima!
Hvala ti!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
avavspc

03.09.2022 16:31

Neka mi neko objasni, kakve veze ima ovaj bradati pop sa fudbalom. Popu je mesto u crkvi i na groblju i NIGDE VIŠE.