HOĆE LI PEŠIĆ IZBEĆI SUDBINU KOKOŠKOVA: FIBA donela veliku odluku!

Autor:

Sport

29.08.2022

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobre vesti.

HOĆE LI PEŠIĆ IZBEĆI SUDBINU KOKOŠKOVA: FIBA donela veliku odluku!

Foto: KSS/Twitter

FIBA je donela odluku o organizaciji pretkvalifikacione turnire za Olimpijske igre za reprezentacije koje ne uspeju da se plasiraju na Mundobasket.

Košarkaška reprezentacija Srbije i dalje se nalazi u neizvesnoj situaciji oko plasmana na Svetsko prvenstvo i pored dva trijumfa nad Grčkom i Turskom.

Na svu sreću put ka Parizu 2024. godine biće moguć i putem pretkvalifikacionih turnira.

Za olimpijske medalje će se leta 2024. godine boriti 12 selekcija. Uz domaćina Francusku, direktan plasman će izboriti sedam najbolje rangiranih sa Svetskog prvenstva koje će se održati na Filipinima, u Japanu i Indoneziji.

Na Olimpijskim igrama učestvovaće dve selekcije sa američkih kontinenata, dve evropske i po jedna iz Afrike, Azije i Okeanije.

Republika

Foto: Starsport

Košarkaši Srbije

Preostala četiri učesnika dobiće se posle kvalifikacionih turnira.

Kao i u ciklusu za Tokio održaće se četiri turnira na kojima će učestvovati po šest reprezentacija, a samo će pobednici turnira obezbediti mesto u Parizu.

Za četiri poslednja mesta na Igrama boriće se po jedna najbolje plasirana selekcija sa Svetskog prvenstva iz Afrike, Azije i američkih kontinenanata koja nije obezbedila direktan put do glavnog grada Francuske, kao i 16 najbolje plasiranih koje nemaju karte za Pariz, ali bez kontinentalnih ograničenja. To je ukupno 19 učesnika, a poslednjih pet biće određeno na pretkvalifikacionim turnirima.

Što se tiče pretkvalifikacionih turnira na njima će šansu da domogne Pariza dobiti čak 40 reprezentacija koje neć izborizi plasman na Mundobasket: 28 selekcija koje su neuspešno okončale drugu fazu kvalifikacija za planetarnu smotru i 12 najboljih koje nisu savladale prvu kvalifikacionu prepreku.

Po osam iz Afrike, sa američkih kontinenata i Azije (zajedno sa Okeanijom) i 16 iz Evrope. Jedino će se sa Starog kontinenta dve selekcije domoći poslednjeg stepenika na putu ka Parizu.

Srbija je plasmanom u drugu fazu kvalifikacija za SP već obezbedila mesto u pretkvalifikacijama za OI. Ukoliko izabranici Svetislava Pešića izbore plasman na Mundobasket, za direktan plasman u Pariz biće im potrebno da na SP budu među dve najbolje evropske selekcije, dok će vizu za Olimpijske kvalifikacione turnire obezbediti plasmanom u osminufinala.

Kada se podvuče crta, Srbija je plasmanom u drugu fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo već obezbedila mesto u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre. Ukoliko Orlovi naredne godine budu učestvovali na planetarnoj smotri, za direktan plasman na Igre u Parizu biće im potrebno da budu među dve najbolje evropske selekcije na turniru. Vizu za Olimpijske kvalifikacione turnire obezbediće plasmanom u osminu finala Mundobasketa.

Srbija je ostala bez plasmana na OI u Tokiju nakon što je u Beogradu doživela šokantan poraz od Italje posle kojeg je Igor Kokoškov smenjen sa mesta selektora.

Ostaje nam da vidimo da li će Svetislav Pešić uspeti da izbori plasman na OI ili i njega čeka ista sudbina kao i prethodnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading