UŠIVALI GA NASRED TERENA - BEZ ANESTEZIJE: Sećate li se legendarne holandske STENE koja se smatra Fergusonovom NAJVEĆOM GREŠKOM?

Autor:

Sport

10.08.2022

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po mnogima važi za najboljeg defanzivca u istoriji fudbala.

UŠIVALI GA NASRED TERENA - BEZ ANESTEZIJE: Sećate li se legendarne holandske STENE koja se smatra Fergusonovom NAJVEĆOM GREŠKOM?

Foto: YouTube/Printscreen/Amante Della Bola TV

Jap Stam tokom duela Holandija - Češka na Evropskom prvenstvu 2000. godine

Ako upitate nešto starije ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu ko je simbol snage u fudbalu, većina njih će, "kao iz topa", odgovoriti - Jap Stam.

Ovaj 50-godišnji Holanđanin je dugi niz godina predvodio odbranu "lala", a o njegovoj srčanosti i hrabrosti na travnatoj podlozi svedoči i činjenica da je tokom Evropskog prvenstva 2000. godine dopustio da ga ušivaju pored terena, bez anestezije.

Holandija se na tom prvenstvu Evrope nadala tituli, kao jedan od organizatora, ali je zaustavljena u polufinalu od strane Italije, lošijim izvođenjem penala. Jedan od udaraca sa "bele tačke" promašio je upravo Stam, ali ko mu to može zameriti posle svega što je učinio za svoju zemlju.

Stameni defanzivac je ostavio dubok trag i u klupskom fudbalu, a legendarni menadžer Mančester junajteda Ser Aleks Ferguson priznao je da je sa Stamom napravio ogromnu grešku. "Crveni đavoli" su 2001. godine prihvatili ponudu Lacija vrednu 25 miliona evra, a Škot je kasnije taj potez ocenio kao "veliki igrački propust".

Stam je, posle nebesko-plavog, na dve godine obukao i dres Milana, zatim je karijeru okončao u Ajaksu, pre nego što se posvetio trenerskom pozivu.

U periodu od 1996-2004. godine, Stam je 67 puta igrao za nacionalni tim (tri gola), a fudbalski kritičari su njegov stil igre opisali kao "retku kombinaciju snage, brzine i osećaja za postavljanje". Smatra se jednim od najboljih štopera u istoriji Premijer lige, kao i reprezentacije Holandije...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading