NAJURILI GA SA KOŠEVA: Posle PEDALE iz Sarajeva, Karadžić imao PRESUDAN uticaj na osvajanje Zvezdine titule - sve je otkriveno posle mnogo godina!

Autor:

Sport

12.06.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O Radovanu Karadžiću je već mnogo toga poznato, ali retko ko zna da je on pre izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji bio zaposlen u FK Sarajevo.

NAJURILI GA SA KOŠEVA: Posle PEDALE iz Sarajeva, Karadžić imao PRESUDAN uticaj na osvajanje Zvezdine titule - sve je otkriveno posle mnogo godina!

Foto: Tanjug/AP

Radovan Karadžić je sa samo 15 godina stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine, a u Sarajevu je kasnije završio i medicinski fakultet (specijalizovao je neuropsihijatriju).

On je politikom krenuo intezivnije da se bavi tek 1990. godine, a pre toga radio je u struci, a bio je poznat i kao pesnik.

Struka ga je i odvela u FK Sarajevo, gde je dobio posao sportskog psihologa. Velikan sa Koševa želeo je da se ugleda na Crvenu zvezdu, Partizan, Dinamo Zagreb i Hajduk Split (čuvenu veliku četvorku jugoslovenskog fudbala), koji su u svojim redovima već imali zaposlenog psihologa.

Ipak, Karadžić nije imao neki božanstveni doček u Sarajevu, pošto je fudbalerima sve to izgledalo popriličo smešno.

On je od strane čelnika bio predstavljen i kao pesnik, pa su se brojni igrači pitali da li je on uopšte potreban ekipi i klubu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Radovan Karadžić

Legendarni fudbaler Sarajeva Predrag Pašić u jednom razgovoru za "Radiosarajevo.ba", otkrio je kako je izgledalo predstavljanje Karadžića po dolasku na Koševu i šta je prvo rekao fudbalerima.

- Radovan počinje priču o tome da su nam bodovi bitni u narednom meču i sve to na početku izgleda okej. No, u toj tišini koja na početku vlada, prvi se, naravno, oglasi Nihad Milak i kaže „Čika Radovane, mi smo svi ovdje kao braća i sigurno ćemo pobediti“, te ustaje i dodaje u šali: Živeli Tito i partija, a mi uglas odgovaramo - Živeli i nastaje lom. Tu se odmah sastanak završava. Karadžić izlazi iz svlačionice, mi sretni da ne slušamo njegove gluposti - rekao je Pašić.

I dalje se prepričava jedna anegdota sa priprema u Austriji, gde su u glavnoj ulozi bili Radovan Karadžić i fizioterapeut tima Avdo Mornar.

Pet sati ujutro, Milak i ja ne znamo šta ćemo od sebe, i dogovorimo trku na 100 metara između Karadžića i rahmetli Avde Mornara, koji je bio fizioretapeut. Pale su opklade, a Avdo ima 100 kilograma. Snijeg pada „kao iz rukavice“, a spektakl počeo. Bilo je smeha i svega...

Prvi predsednik Republike Srpske nije se dugo zadržao na Koševu, a usledio je prelazak u Crvenu zvezdu, gde je takođe radio posao sportskog psihologa.

Na Marakani je imao dosta više uspeha nego u Sarajevu. Stigao je u sezoni 1983/84 u teškom trenutku za crveno-bele, koji su u prvih 14 mečeva prvenstva uspeli da upišu samo pet trijumfa.

Dolaskom Karadžića Zvezda je stigla do tri vezane pobede do pauze u prvenstvu, a u nastavku sezone je pružala još bolje partije, pa je na kraju iz potpuno beznadežne situacije stigla do šampionske titule.

- Sećam se da je Radovan Karadžić jedno vreme posećivao ekipu dok smo bili u karantinu u Obrenovcu. Koliko pamtim, uglavnom nam je davao savete u vezi sa hranom, šta bi trebalo da jedemo i slično… Često je razgovarao s nama i bio je vrlo korektan. U ono vreme je odlazak kod psihologa značio da ti nešto ozbiljno fali, pa je tako i kod nas igrača takav potez kluba bio neočekivan. Ali, treba imati u vidu i to da je Crvena zvezda, kao najuspešniji klub u regionu, uvek pratila trendove. Da budem iskren, i meni je to bilo malo čudno, ali nema sumnje da je Karadžić vrlo dobro radio svoj posao i da njemu, ma koliko to čudno zvučalo, pripadaju kakve-takve zasluge što smo izašli iz krize. Poznajući Zvezdu, ne bi ona povukla neki potez tek tako. Možda smo u tom trenutku mislili da nam razgovori s psihologom ne donose ništa, ali možda je uloga psihologa takva, da nečujno dovede stvari u red - rekao je Milko Đurovski u jednom intervjuu za Politiku.

Radovan Karadžić se ni na Marakani nije dugo zadržao, a desetak godina kasnije postao je jedna od najpoznatijih ličnosti na prostorima bivše Jugoslavije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading