TRI NAJVEĆE MRLJE NA ZVEZDINOM GRBU! Smrdelo je na nameštaljku, Delije ne mogu da zaborave!

Autor: Mihajlo Žilović

Sport

28.05.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U bogatoj istoriji Crvene zvezde, među brojnim trofejima i spektakularnim pobedama, kao rak-rana stoje tri velike mrlje, koje navijači do dana današnjeg ne mogu da oproste. To su porazi od Panatinaikosa, Reala i Selte iz Viga, za koje se sumnja da su namešteni, a o čemu je ekskluzivno za "Republiku" pričao jedan od dugogodišnjih funkcionera kluba, koji više nije u upravi evropskog šampiona.

TRI NAJVEĆE MRLJE NA ZVEZDINOM GRBU! Smrdelo je na nameštaljku, Delije ne mogu da zaborave!

Foto: Starsport

Dokaza ni posle decenija nema, napominje on, ali je previše sumnjivih okolnosti koje ukazuju da nisu bila čista posla.

- Najviše bole porazi od Panatinaikosa u proleće 1971. i Reala 16 godina kasnije. Miljanićeva ekipa je već bila viđena u velikom finalu protiv Ajaksa na Vembliju (4:1 u Beogradu), kao što se posle 4:2 u Beogradu očekivalo da tim Velibora Vasovića odbrani prednost i u gostima. Usledio je hladan tuš i ogromno razočaranje gnevnih navijača, koji s tim nisu mogli da se pomire, tvrdeći da se radi o klasičnoj prodaji - kaže naš sagovornik.

 

 

MILJANIĆ MRTAV LADAN

On dodaje da su tada u opticaju bile dve opcije: da je prolaz Atinjana (3:0 u revanšu) ugovoren u najvišem vrhu dve države ili da su fudbaleri Zvezde bili drogirani.

- Veliku buru je 2007. podigla udovica generala Papadopulosa Despina Gaspari. Ispričala je da je bila užasno nervozna u svečanoj loži i da je tadašnjem predsedniku Panatinaikosa rekla da se boji da nemaju šanse da prođu u finale. To je, navodno, čuo njen muž i šapnuo joj: "Nema potrebe da se brineš. Kupili smo utakmicu. Zar misliš da smo imali pravo da stvar od državnog interesa prepustimo slučaju? Zvezda će dobiti veliki novac za to što će nas danas pustiti." Štaviše, na sve je dodala kako ju je umirio i tadašnji ambasador SFRJ u Grčkoj Dragomir Vučinić, koji joj je u poluvremenu rekao da ne treba da brine i da je rezultat određen na mnogo važnijem mestu nego što je fudbalski teren - otkriva bivši član Zvezdine uprave, sada već u poznim godinama.

Stanislav Karasi, jedan od aktera atinskog debakla, kaže da se sumnja među igrače uvukla tek nekoliko dana posle utakmice.

- S ovog stanovišta ne isključujem mogućnost da su politički moćnici umešali prste. Međutim, logično je i pitanje kako namestiti utakmicu, a da niko od fudbalera to ne zna? Po meni, nelogično je bilo da dvometraša Antonijadisa, koji će nam dati dva gola, čuva Miki Novković, a da na klupi ostane Petar Krivokuća. Ono što je takođe bilo pomalo čudno jeste ponašanje Zvezdine klupe tokom utakmice, tačnije Miljana Miljanića, koji je sedeo potpuno miran i nijednog trenutka nije reagovao. Ja bih ovako postavio pitanje: "Zašto tada niko nije hteo ili smeo da govori i s tim porazom poveže vrh države" - upitao je Karasi.

Ispadanje od Panatinaikosa, Reala i Selte pratio niz čudnih okolnosti, koje navode na ozbiljnu sumnju da su u pitanju bile nečasne radnje

1971.
ZVEZDA - PANATINAIKOS 4:1
PANATINAIKOS - ZVEZDA 3:0
1987.
ZVEZDA - REAL 4:2
REAL - ZVEZDA 2:0
2000.
ZVEZDA - SELTA 1:0
SELTA - ZVEZDA 5:3

REFLEKTORI ZA USLUGU

- U Grčkoj je na vlasti bila vojna hunta, predvođena generalom Jorgosom Papadopulosom, a u Jugoslaviji Josip Broz nikad nije bio moćniji. Nikome posle svega što se dogodilo nije smelo da padne na pamet da pokreće priču o dogovoru na nivou dve države.

Priče o političkoj prodaji utakmice svako je oblikovao na svoj način. Na kraju su se iskristalisale dve verzije: po jednoj, na Marakani su, zahvaljujući eliminaciji od Panatinaikosa, nikli reflektori, a po drugoj, klub iz Ljutice Bogdana dobio je pokrivač za teren.

Džajić: Izmišljotine, samo smo bili opušteni

Dragan Džajić kategorično odbacuje tezu o nameštaljci u Atini:

- Činjenica je da je Zvezda u Atini bila suviše opuštena, primili smo tri gola i to je sve. Posle bolnog neuspeha bilo je svakojakih nagađanja zašto smo ispali, ali nijedno nije argumentovano. Znam da nije bilo reči o nekom dogovoru. Sve su to izmišljotine. Bugarčić je bio najpošteniji predsednik u istoriji Zvezde i siguran sam da ne bi dozvolio bilo kakve zakulisne radnje.

Karasi: Drogirali su nas jer smo se ponašali nenormalno

Karasi tvrdi da je teorija o trovanju mnogo verovatnija jer je Zvezda na to gostovanje prvi put vodila svoje kuvare i konobare, ali su hranu ipak spremali domaćini.

- Saigrači su mi posle pričali kako uopšte nisu ručavali odvojeno u salonu, kako je uvek bio običaj, već u hotelskom ekspres-restoranu. Kada se prisetim svih detalja, mogu slobodno da kažem da su bili drogirani. U 90. minutu, pri rezultatu 3:0, šutnuo sam sa oko 30 metara. Video sam da lopta ide u gol, podigao ruke i skoro počeo da se radujem, ali je golman vrhovima prstiju zakačio loptu i skrenuo je u korner. Jurili smo taj jedan gol, potrčao sam napred, stavio loptu u ugao i video da nemam kome da centriram. Svi su stajali i sudija je tada odsvirao kraj. Potpuno nenormalna situacija - kaže Karasi.

Republika

Foto: Starsport

Stanislav Karasi

Bek Mile Novković pričao je mnogo godina kasnije kako se ne seća ničega i da se probudio tek u Beogradu, kada mu je po dolasku otac opalio šamar.

- Naravno da se ne sećaju kada su svi bili mrtvi pijani. Vraćali smo se čarterom, a oni su uništili sva sedišta i napravili haos. Sve je to bilo skroz nenormalno, nikada se nismo tako ponašali - priča Karasi i dodaje:

- Međutim, ogorčeni navijači i novinari su raspredali razne priče, pa se tako pisalo da je Branko Klenkovski, krivac za gol u 30. sekundi utakmice, dobio debeli koverat noć uoči meča i da sam ja to video, mada uopšte nisam bio u sobi.

Bez zrna baruta u Madridu: Spasite nam Mendozu, kupićemo Jankovića.

Neprebolnu ranu fudbaleri Zvezde naneli su navijačima i 1987, kada su elimisani u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona. Kao i uvek kada se desi šok, stvara se plodno tle za teorije zavere i priče o nameštaljci. Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da, možda, ipak nije reč samo o teoriji...

Zvezdini navijači su bili u euforiji tog 4. marta, kada je slavni Real prosto pregažen na beogradskom minusu u meču Kupa evropskih šampiona. Novinar Bogdan Tirnanić je tada pisao da je to bilo najbolje poluvreme crveno-belih u istoriji.

Posle samo 11 minuta igre Crvena zvezda je imala dva gola prednosti da bi potop "kraljevskog kluba" potvrdio Bora Cvetković trkom i spretnom reakcijom u 38. minutu. Istina je da su gosti u nastavku odigrali znatno bolje. Komentator Vladanko Stojaković prvi put je bio u očaju u 65. minutu, kada je Ugo Sančez iskoristio grešku Milana Jankovića, koji je u 83. minutu golom iz penala ponovo doneo Zvezdi tri gola prednosti.

Republika

Foto: Starsport

Dragan Džajić

Drhtale su tribine Marakane od uzbuđenja, svi su verovali u tim trenucima magnovenja da će crveno-beli prolaz u polufinale najjačeg evropskog takmičenja overiti već u prvom meču u Beogradu. Međutim, pogodak Sančeza iz penala vratio je temperaturu u Ljutice Bogdana na normalu.

- Znalo se da će posle beogradskih 4:2 odluka biti doneta u Madridu. A Zvezda na "Bernabeu" nije bila ni senka ekipe koja je razbila četu Lea Benhakera dve sedmice ranije. Crveno-beli su lako položili oružje, igrali su bez volje da potvrde trijumf iz Beograda. Golovi Butragenja i Sančeza bili su dovoljni Realu da prođe dalje, što je ujedno bio poslednji put u mečevima eliminacionog tipa da "kraljevski klub" nadoknadi dva gola iz prvog meča, koji je igrao u gostima. Sasvim dovoljno za gnev i traženje opravdanja u nečasnim radnjama čelnika dva kluba - kaže sagovornik koji je u to vreme bio u upravi crveno-belih.

Takav rasplet je rasplamsao sumnje da su "mangupi prodali utakmicu", kako se tada naglas pričalo u navijačkim krugovima, priča on i dodaje:

- Naime, tadašnjem predsedniku Reala Ramonu Mendozi je pretila smena ukoliko bi crveno-beli eliminisali Madriđane. "Kraljevići" su u revanšu pobedili sa 2:0, taman koliko je bilo potrebno, a spekulisalo se da su čelnici Zvezde prepustili pobedu za određenu novčanu nadoknadu. Ono što takođe upada u oči jeste što je Janković, strelac četvrtog gola u Beogradu, na leto prešao baš u Real. Slučajnost ili ne, procenite sami.

 

 

Šta se to desilo u Vigu: Sve je bilo ugovoreno da prođe Selta

U drugom kolu Kupa UEFA 2000. sve je išlo kako se poželeti može. Posle 1:0 u Beogradu, Zvezda je u Vigu protiv Selte na poluvremenu vodila sa 2:1 i svi su naše fudbalere videli da prolaze u sledeću fazu takmičenja. A onda je usledio šok.

- Nisam mogao da verujem šta se dešava. Za tili čas, doduše i uz pomoć sudije, pukla je petarda i Španci su imali rezultat koji ih vodi dalje. Zvezdin gol pred kraj meča za 5:3 nije značio ništa i to je bio kraj evropskog puta za tu godinu - priseća se naš izvor iz kluba.

Mnogo se čudnih stvari tada izdešavalo, kaže. Od neshvatljive promene u pristupu igri do skoro neverovatnog propusta rukovodstva Zvezde, koje je, namerno ili ne, previdelo da su u timu dvojica igrača koji zbog parnih žutih kartona nisu imali pravo nastupa.

- Do dana današnjeg se nije saznalo šta je bila pozadina svega. U opticaju su dve, obe podjednako mučne, teorije. Prema jednoj, Zvezda je svesno prijavila suspendovane fudbalere da bi meč izgubila za zelenim stolom ukoliko ne uspe na terenu da sprovede plan ugovoren sa Seltom. Prema drugoj, tadašnji trener Slavoljub Muslin je tek u poluvremenu saznao da u timu ima igrače koji ne bi smeli da nastupe, pa je pao dogovor da se pobeda prepusti da se Španci ne bi žalili UEFA i tako crveno-belima natovarili i novčanu kaznu. Bio je to, navodno, džentlmenski sporazum. Nije to jedino čudno u celoj priči. Postoje mišljenja da su u ujdurmi učestvovala oba kluba, sudije, pa čak i evropska fudbalska federacija.

- Utakmica je registrovana postignutim rezultatom, što je presedan jer pravila UEFA kažu da se meč registruje službenim rezultatom 3:0, osim ako je postignuti rezultat povoljniji od službenog. To nije bio slučaj jer je 5:3, naravno, manje od 3:0 - konstatuje izvor našeg lista i dodaje:

- Uz to, ni Zvezda ni igrači nisu dodatno kažnjeni, što budi osnovanu sumnju da je sve bilo režirano. Ali sumnja je jedno, a dokazi drugo.

Niko da pojuri 5:4. Navijači koji su pratili ovaj meč uočili su još neke čudne stvari.

- Na početku drugog poluvremena sudija svira penal pošto se dvojica igrača sudaraju u ćošku kaznenog prostora, dok je lopta na sasvim drugoj strani, a Zvezdini igrači se preterano ne bune. Takođe, posle gola za 5:3 nikome ne pada na pamet da uzme loptu i potrči ka centru jer sa 5:4 Zvezda ide dalje. Naprotiv, meč se završava mirno i bez ikakve drame - seća se jedan korisnik društvenih mreža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading