KO JE TOD BOLI, AMER KOJI JE KUPIO ČELSI! Faca u Holivudu, A SPAVAO NA KLUPI! (FOTO)

Autor:

Sport

08.05.2022

04:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvostruki šampion Evrope Čelsi više nije u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča, koji je klub prodao za pet milijardi evra konzorcijumu koji predvodi Amerikanac Tod Boli. Dve milijarde evra biće investirane u ekipu, stadion Stamford bridž, akademiju, ženski fudbal i fondaciju, dok bi tri milijarde trebalo da se nađu na klupskom računu, koji je trenutno zamrznut.

KO JE TOD BOLI, AMER KOJI JE KUPIO ČELSI!  Faca u Holivudu,  A SPAVAO NA KLUPI! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Abramovič je najavio da će taj novac donirati u dobrotvorne svrhe i za pomoć svim žrtvama rata u Ukrajini.

A ko je novi gazda "plavaca". Reč je o biznismenu koji je svojevremeno spavao na klupici u parku jer nije mogao da podnese miris cigareta u hotelu u Kanzasu u kom je odseo dok je kupovao kompaniju vrednu 350 miliona evra. Boli je omiljen u Holivudu.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Roman Abramovič

Vlasnik je i osnivač "Eldridž industrija", a direktor je organizacije Hollywood Foreign Press Association, koja dodeljuje Zlatni globus, i zato je blizak s brojnim glumcima i facama u Holivudu. Boli, čije se bogatstvo procenjuje na 4,5 milijardi evra, prema svemu sudeći, nije klasičan američki kapitalista i zbog toga mnogi vole da sklapaju poslove s njim.

Amerikanci drže pola Premijer lige

Ulaskom Toda Bolija i njegovih saradnika u Čelsiju, Amerikanci su postali manjinski ili većinski vlasnici u ravno 10 timova Premijer lige, što je polovina koja se takmiči u elitnom rangu engleskog fudbala. Američki kapital prisutan je u Arsenalu, Aston Vili, Barnliju, Kristal Palasu, Lidsu, Liverpulu, Mančester sitiju, Mančester junajtedu, Vest Hemu i sada Čelsiju.

- Kad pregovaram, cilj nije da dobijem najbolju ponudu za sebe, već da dođe do dogovora koji je pošten prema svim uključenim stranama. Mnogi ljudi žele da prisvoje svaki cent za sebe. Ta strategija zarađivanja više novca u svakom posebnom poslu, ali to ne dovodi do izgradnje poverenja i veza koje dugo traju - objasnio je jednom prilikom.

 

 

Navijače Čelsija već je kupio najavljujući da nema nameru da pronađe novi dom ekipi, već da će raditi na rekonstrukciji Stamford bridža. Amerikancu je ovo prvi put da investira u fudbal, ali daleko od toga da ga sport ne zanima. Vlasnik je bejzbol tima LA Dodžers, kojima je posle 22 godine posta doneo titulu 2020. Boli ima deonice i u najvećoj franšizi NBA lige Los Anđeles Lejkersima, a 2019. pokušao je da kupi londonski klub, ali je Roman Abramovič odbio njegovu ponudu.

Društvo u upravljanju Čelsijem Boliju će praviti sunarodnik i poslovni partner Mark Volter, kao i Švajcarac Hansjerg Vis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading