ODLASKOM IVICE OSIMA SPALA KNJIGA NA JEDNO SLOVO: Krstajić jedini ŽIVI SELEKTOR, koji nas je vodio na Mundijalu!

Autor:

Sport

04.05.2022

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokojni su svi treneri koji su bili stratezi na Svetskim prvenstvima na kojima smo učestvovali od 1930. do 2010. Mladen na SP u Rusiji 2018. uskočio umesto Slavoljuba Muslina.

ODLASKOM IVICE OSIMA SPALA KNJIGA NA JEDNO SLOVO: Krstajić jedini ŽIVI SELEKTOR, koji nas je vodio na Mundijalu!

Foto: www.profimedia.rs

Ivica Osim

Odlaskom Ivice Osima, koji je preminuo u 81. godini u Gracu, jugoslovenski fudbal ostao je bez istinske legende, a Srbija je ostala samo sa jednim živim selektorom koji ju je vodio na Mundijalima.

To je Mladen Krstajić, aktuelni trener Makabija iz Tel Aviva, koji je bio komandant srpskog tima na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.

Republika

Foto: Starsport

 

I nije se proslavio jer smo učešće završili u grupnoj fazi, a svemu je kumovao lopovluk Feliksa Briha, koji nam nije dosudio čist penal u porazu od Švajcarske (1:2).

Krstajić, igrom slučaja, bio je u avionu za Rusiju jer je funkciju nasledio od Slavoljuba Muslina, koji je dobio otkaz jer nije znao šta će sa Sergejem Milinković-Savićem.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prvo učešće naše zemlje na Mundijalu desilo se na premijernom izdanju fudbalske planetarne smotre 1930. u Urugvaju i opevano je u filmu "Montevideo, bog te video". Selektor je bio Boško Simonović, a na čudnom turniru, sa svega 13 učesnika, naša selekcija zauzela je respektabilno četvrto mesto.

Na naredni Mundijal čekali smo 20 godina, a na turniru u Brazilu četa Miodraga Arsenijevića zauzela je peto mesto, iako je učešće završila u grupnoj fazi. Usledio je period redovnog učešća, pa je legendarni Aleksandar Tirnanić Tirke na Mundijalima u Švajcarskoj i Švedskoj ekipu vodio do četvrtfinala.

SELEKTORI NAŠE ZEMLJE NA SP

Urugvaj 1930.  Boško Simonović

Brazil 1950.  Miodrag Arsenijević

Švajcarska 1954.  Aleksandar Tirnanić

Švedska 1958.  Aleksandar Tirnanić

Čile 1962.  Ljubomir Lovrić i Prvoslav Mihajlović

Nemačka 1974.  Miljan Miljanić

Španija 1982.  Miljan Miljanić

Italija 1990.  Ivica Osim

Francuska 1998.  Slobodan Santrač

Nemačka 2006.  Ilija Petković

Juzna Afrika 2010.  Radomir Antić

Rusija 2018.  Mladen Krstajić *

* država, godina, selektor

* Krstajić jedini živ

Na šampionatu u Čileu imali smo dva stratega na klupi - Ljubomira Lovrića i Prvoslava Mihajlovića, a ostvaren je najveći rezultat u istoriji - četvrto mesto u konkurenciji 16 ekipa.

Taj sastav činile su legende poput Dragoslava Šekularca, Milutina Šoškića, Vladice Popovića, Dražana Jerkovića, Josipa Skoblara, Milana Galića i drugih.

Jugoslavija je u Čileu 1962. imala dva selektora - Ljubomira Lovrića i Prvoslava Mihajlovića

Miljan Miljanić je možda i najveći trener s ovih prostora, ali na šampionatima 1974. u Nemačkoj i 1982. u Španiji nije uspevao da dođe do nokaut faze.

I zatim dolazimo do Osima, koji je 1990. u Italiji imao možda i u istoriji najjači tim sastavljen na ovim prostorima, ali je nesrećno poražen na penale od Argentine u četvrtfinalu.

Republika

Foto: Starsport

 

Sreće nije imao ni Slobodan Santrač u Francuskoj 1998. pošto su naš sjajni tim eliminisali Holanđani golom Edgara Davidsa u sudijskoj nadoknadi.

Ilija Petković postao je Šestko posle brodoloma u Nemačkoj (sva tri poraza), a generacija Radomira Antića prokockala je istorijsku priliku 2010. u Južnoj Africi i kući se vratila posle grupne faze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading