SA BRAZILOM I ŠVAJCARSKOM ZNAMO NA ČEMU SMO: Najlakši protivnik za nas uglavnom to bio nije! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Sport

12.04.2022

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska fudbalska reprezentacija na predstojećoj svetskoj fudbalskoj smotri pored već dobro poznatih selekcija, sastaće se i sa predstavnikom afričkog kontinenta.

SA BRAZILOM I ŠVAJCARSKOM ZNAMO NA ČEMU SMO: Najlakši protivnik za nas uglavnom to bio nije! (FOTO, VIDEO)

Foto: Starsport

Puleni selektora Dragana Stojkovića u Kataru će odmeriti snage i sa nacionalnom selekcijom Kameruna, selekcijom koja će večito ostati upamćena po učešću na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, kada su nakon grupne faze u kojoj su senzacionlno trijumfovali u mečevima sa selekcijama Argentine i Rumunije, u osmini finala izbacili i Kolumbiju, da bi u borbi za polufinale svetske smotre fudbala, tek nakon produžetaka i to golom sa „bele tačke“, bili eliminisani od reprezentacije Engleske rezultatom 3:2.

Nacionalna selekcija naše zemlje, bila to Jugoslavija, Srbija i Crna Gora, ili Srbija, do sada nije imala priliku da na nakom velikom takmičenju odmeri snage sa „afričkim lavovima“. Jedini susret dve reprezentacije odigran je 5. juna 2010. godine. Meč je odigran u Beogradu na stadionu „FK Partizan“,  predsavljao je obema selekcijama pripremni susret za Svetsko prvenstvo koje je 2010. godine odigrano u Južnoafričkoj republici.

Susret je obilovao golovima i okončan je trijumfom selekcije koju je predvodio Radomir Antić rezultatom 4:3. Dva puta su Kamerunci golovima Pjera Veba imali rezultatsku prednost, ali su do odlaska na odmor „Orlovi“ golovima Miloša Krasića, Dejana Stankovića, Nenada Milijaša sa penala i Marka Pantelića preokrenuli rezultat, a konačnih 4:3 delo je Erika Čupo-Motinga polovinom drugog dela susreta.

Republika

Foto: Starsport

Dejan Stanković

 

Prijateljska utakmica:

Srbija : Kamerun 4:3

Mesto: Beograd; Datum: 05.06.2010.; Stadion: „FK Partizan“ (gledalaca: 20.000)

Sudija: Leontis Gratu (Kipar)

Strelci: M. Krasić 16`, D. Stanković 25`, N. Milijaš 44`(11.m), M. Pantelić 45`

Srbija: V. Stojković, B. Ivanović, N. Subotić, A. Luković, I. Obradović (A. Kolarov), D. Stanković, N. Milijaš (R. Petrović), M. Krasić (D. Mrđa), M. Jovanović (Z. Tošić), M. Pantelić (M. Ninković), N. Žigić (D. Lazović). Selektor: Radomir Antić

Žuti karton: R. Petrović

Kada je reč o susretima naše nacionalne selekcije sa reprezentacijama sa afričkog kontinenta na Svetskim prvenstvima, samo tri puta smo imali prilike da odmerimo snage. I pored činjenice da ovi dueli za mnoge ljubitelje fudbala predstavljaju i najlakše mečeve, u tri susreta samo jednom su naši reprezentativci slavili, dok smo dva puta teren napuštali pognute glave.

Jedini trijumf ostvaren je na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1974. godine, a upravo taj susret ušao je u anale ovog takmičenja kao drugi najubedljiviji trijumf u istoriji Svetskih prvenstava. Na „Parkstadionu“ u Gelzenkirhenu, reprezentacija Jugoslavije je deklasirala selekciju Zaira (današnja Drmokratska Republika Kongo) rezultatom 9:0. Tri gola na ovom susretu postigao je Dušan Bajević, a po jednom su se u listu strelaca upisivali Dragan Džajić, Ivica Šurjak, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević, Branko Oblak i Ilija Petković.

Svetsko prvenstvo – SR Nemačka 1974. godine:

Jugoslavija : Zair 9:0

Mesto: Gelzenkirhen; Datum: 18.06.1974.; Stadion: Parkstadion (gledalaca: 23.000)

Sudija: Omar Gomez Delgado (Kolumbija)

Strelci: D. Bajević 7`, 29`, 70`, D. DŽajić 13`, I. Šurjak 18`, J. Katalinski 21`, V. Bogićević 35`, B. Oblak 60`, I. Petković 63`

Jugoslavija: E. Marić, I. Buljan, E. Hadžiabdić, B. Oblak, J. Katalinski, V. Bogićević, I. Petković, I. Šurjak, D. Bajević, J. Aćimović, D. DŽajić. Selektorska komisija: Miljan Miljanić, Milan Ribar, Sulejman Rebac, Tomislav Ivić, Milovan Ćirić

Žuti karton: E. Hadžiabdić

 

 

Na žalost, ubedljiv trijumf nad Zairom, kao i dobri rezultati ostvareni u mečevima protiv Brazila i Škotske nisu „naplaćeni“ u nastavku takmičenja. Reprezentacija Jugoslavije je u drugoj fazi, u duelima sa SR Nemačkom, Poljskom i Švedskom doživela tri poraza i takmičenje velike nade je okončano potpunim krahom.

Do narednog duela sa reprezentacijom sa afričkog kontinenta čekalo se više od tri decenije. Domaćin ovog takmičenja ponovo je bila Nemačka, a selekcija tadašnje Srbije i Crne Gore koju je sa klupe predvodio Ilija Petkovića doživela je potpuni fijasko.

U okviru „grupe C“, selekcija SCG je nakon poraza od Holandije (0:1), doživela potpuni brodolom u susretu a Argentinom (0:6) i u ne baš zavidnoj situaciji dočekala je susret sa Obalom Slonovače.

„Plavi“ su nakon 20 minuta igre imali dva gola prednosti. U strelce su se upisali Nikola Žigić i Saša Ilić, ali su fudbaleri Obale Slonovače u nastavku meča u potpunosti preokrenuli rezultat, slavili rezultatom 3:2 čime je naša selekcija okončala svoje najlošije učešće na nekom Svetskom prvenstvu.

Svetsko prvenstvo – Nemačka 2006. godine:

Srbija i Crna Gora : Obala Slonovače 2:3

Mesto: Minhen; Datum: 21.06.2006.; Stadion: Alijans Arena (gledalaca: 66.000)

Sudija: Marko Rodrigez (Meksiko)

Strelci: N. Žigić 10`, S. Ilić 20`

Srbija i Crna Gora: D. Jevrić, I. Duljaj, G. Gavrančić, M. Dudić, M. Krstajić (A. Nađ), N. Đorđević, S. Ilić, P. Đorđević, D. Stanković, I. Ergić, N. Žigić (S. Milošević). Selektor: Ilija Petković

Žuti kartoni: A. Nađ, M. Dudić, I. Duljaj, G. Gavrančić

Crveni karton: A. Nađ

 

 

Poslednji duel selekcije Srbije i neke afričke reprezentacije odigran je baš na afričkom tlu, na Svetskom prventvu u Južnoj Africi 2010. Na startu takmičenja u „grupi D“, Srbija pod rukovodećom palicom Radomira Antića poražena je u Pretoriji od selekcije Gane rezultatom 1:0. Kasnije će se ispostaviti da je ovaj meč možda bio i ključan za novi neupseh našeg nacionalnog tima na svetskoj fudbalskoj smotri.

Svetsko prvenstvo – Južna Afrika 2010. godine:

Srbija : Gana 0:1

Mesto: Pretorija; Datum: 13.06.2010.; Stadion: Lotus Versfeld (gledalaca: 38.833)

Sudija: Ektor Baldasi (Argentina)

Srbija: V. Stojković, B. Ivanović, N. Vidić, A. Luković, A. Kolarov, D. Stanković, N. Milijaš (Z. Kuzmanović), M. Krasić, M. Jovanović (N. Subotić), M. Pantelić, N. Žigić (D. Lazović). Selektor: Radomir Antić

Žuti kartoni: N. Žigić, A. Luković, Z. Kuzmanović

Crveni karton: A. Luković

 

 

Ostaje nada da će krajem ove godine reprezentacija koju predvodi selektor Dragan Stojković konačno prekinuti ovu crnu seriju rezultata ostvarenih sa predstavnicima „crnog kontinenta“. Srbija ako želi da ostvari zapaženiji rezultat jednostavno mora savladati selekciju Kameruna. Ukoliko se to ne dogodi, sve ostalo će biti džabe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading