VREME JE DA SE NAPLATE STARA DUGOVANJA: Istorija je na našoj strani – Nema nazad, cela Srbija će biti uz vas!

Autor:

Sport

11.04.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledi Švajcarska...

VREME JE DA SE NAPLATE STARA DUGOVANJA: Istorija je na našoj strani – Nema nazad, cela Srbija će biti uz vas!

Foto: Tanjug/AP

Katar

Istorijat duela naše nacionalne reprezentacije protiv selekcije Brazila već smo analizirali. Kroz prizmu ranije odigranih mečeva protiv selekcije Švajcarske pokušaćemo da uočimo sve prednosti i mane fudbalske reprezentacije Srbije protiv ekipe za koju se smatra da je ključna na predstojećoj svetskoj fudbalskoj smotri.

Istorijat dulea počinje još davne 1933. godine. Sedmog dana meseca maja navedene godine, tadašnja reprezentacija Kraljevine Jugoslavije koju je sa klupe predvodio Branislav Veljković, gostovala je u Cirihu u prijateljskom susretu i na stadionu „Hardtum“ pred oko 20.000 navijača pretrpela je težak poraz rezultatom 4:1. U prvom od ukupno tri poraza od reprezentacije „zemlje satova i čokolade“, jedini stralac za našu sekeciju bio je tadašnji fudbaler zagrebačkog HAŠK-a Ivan Hitrec.

Prijateljska utakmica:

Švajcarska : Jugoslavija 4:1

Mesto: Cirih; Datum: 07.05.1933.; Stadion: „Hardturm“ (gledalaca: 20.000)

Sudija: Anri Rgen (Francuska)

Strelac: I. Hitrec 21`

Jugoslavija: F. Glazer, M. Lukić, D. Tošić, M. Arsenijević, G. Lehner, A. Marušić, A. Tirnanić, B. Marjanović, I. Hitrec, Đ. Vujadinović, B. Sekulić. Selektor: Branislav Veljković

Svega četiri i po meseca kasnije, dve reprezentacije su odigrale i prvi takmičarski meč.

U okviru Kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje je 1934. godine održano u Italiji, Kraljevina Jugoslavija i Švajcarska sastale su se u okviru „grupe 6“. Naš nacionalni tim predvodio je legendarni selektor Boško Simonović, a „Orlovi“ su u Beogradu na stadionu BSK-a odigrali svega 2:2, što je nakon poraza u Bukureštu od reprezentacije Rumunije (1:2) značilo i definitivno odsutvo sa Svetskog prvenstva selekcije koja je četiri godine ranije igrala u polufinalu svetske fudbalske smotre.

Treba napomenuti da je naša reprezentacija u finiš meča ušla sa prednošću od 2:0. U strelce su se upisali Vladimir Kragić i Blagoje Marjanović, ali su gosti za svega četiri minuta uspeli da poravnaju rezultat.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Blagoje Moša Marjanović

 

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo:

Jugoslavija : Švajcarska 2:2

Mesto: Beograd; Datum: 24.09.1933.; Stadion: „BSK“ (gledalaca: 17.000)

Sudija: Alojz Beranek (Austrija)

Strelci: V. Kragić 50`, B. Marjanović 61`

Jugoslavija: J. Spasić, M. Ivković, D. Tošić, M. Arsenijević, I. Gajer, A. Marušić, A. Tirnanić, B. Marjanović, V. Kragić, Đ. Vujadinović, M. Kokotović. Selektor: Boško Simonović

„Grupa 6“ Kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Italiji 1934. godine:

Jugoslavija : Švajcarska 2:2

Rumunija : Jugoslavija 2:1

Tabela:

1. Rumunija 3

2. Švajcarska 2

3. Jugoslavija 1

Početak 50-tih godina XX veka doneo je potpunu dominaciju jugoslovenskih fudbalera. U tri odigrana meča tokom 1950. i 1951. godine reprezentacija SFR Jugoslavije postigla je čak 14 golova. U prvom odigranom susretu 11. juna 1950. godine Jugoslavija je u Bernu deklasirala Švajcarsku rezultatom 4:0. Pod rukovodeđom palicom Milorada Arsenijevića, „plavi“ su na „Vankdorf“ stadionu golovima Željka Čajkovskog, Koste Tomaševića, Stjepana Bobeka i Aleksandra Atanackovića samo najvaili ono što će se dogoditi četrnaest dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Tog 25. juna 1950. godine u Belo Horizonteu na stadionu „Sete de Septembro“pred oko 30.000 gledalaca Jugoslavija je golovima fudbalera Crvene zvezde, Rajka Mitića, Koste Tomaševića i Tihomira Ognjanova slavila rezultatom 3:0. Interesantno je napomenuti da su u grupnoj fazi i tog takmičenja naši fudbaleri pored Švajcarske, za protivnika imali rerpezentaciju Brazila i upravo poraz protiv „Karioka“ rezultatom 2:0 značio je eliminacju sa Svetskog prvenstva.

Svetsko prvenstvo:

Jugoslavija : Švajcarska 3:0

Mesto: Belo Horizonte; Datum: 25.06.1950.; Stadion: „Sete de Setembro“ (gledalaca: 30.000)

Sudija: Đovani Galeati (Italija)

Strelci: R. Mitić 59`, K. Tomašević 70`, T. Ognjanov 84`

Jugoslavija: S. Mrkušić, I. Horvat, B. Stanković, Z. Čajkovski, M. Jovanović, P. Đajić, T. Ognjanov, R. Mitić, K. Tomašević, S. Bobek, B. Vukas. Selektor: Milorad Arsenijević

Svetsko prvenstvo – Brazil 1950. godine, „grupa 1“:

Jugoslavija : Švajcarska 3:0

Jugoslavija : Meksiko 4:1

Brazil : Jugoslavija 2:0

Tabela:

1. Brazil 5

2. Jugoslavija 4

3. Švajcarska 3

4. Meksiko 0

Naredni susret koji je odigran leta 1951. godine ostao je upisan u anale duela dve reprezetacije. Na stadionu „JNA“ u Beogradu, selekcija Jugoslavije deklasirala je Švajcarce rezultatom 7:3, a golove za „plave“ postigli su Stjepan Bobek, Rajko Mitić i Branko Zebec po dva, dok se jednom u listu strelaca upisao nekadašnji fudbaler novosadske Vojvodine Zdravko Rajkov.

Interesantno je napomenuti da su u uvodnih pet minuta susreta naši reprezentativci čak tri puta tresli mrežu Vlatera Ajha.

Prijateljska utakmica:

Jugoslavija : Švajcarska 7:3

Mesto: Beograd; Datum: 24.06.1951.; Stadion: „JNA“ (gledalaca: 50.000)

Sudija: Alojz Beranek (Austrija)

Strelci: S. Bobek 1`, 40`, R. Mitić 4`, 48`, B. Zebec 5`, 37`, Z. Rajkov 35`

Jugoslavija: V. Beara (F. Šoštarić), B. Stanković, R. Čolić, B. Palfi, I. Horvat, V. Boškov, Z. Rajkov, R. Mitić, S. Bobek, B. Zebec (Ž. Čajkovski), B. Vukas. Selektor: Milorad Arsenijević

Naredna dve susrata koja su odigrana u drugoj polovini 50-tih godina igrana su u okviru „Kupa Dr Gerea“ i okončana su remijem 0:0 i još jednim ubedljivim trijumfom „plavih“ 5:1. Do narednih mečeva čekalo se pune dve i po decenije. Bila su to poslednja dva susreta reprezentacija SFR Jugoslavije protiv slekcije Švajcarske i oba su bila prijateljskog tipa.

Godine 1983. Švajcarska je u Bazelu slavila rezultatom 2:0, a pet godina kasnije u Lucernu, selekcija koju je predvodio selektor Ivica Osim slavila je golovima Radmila Mihajlovića i Vladislava Đukića rezultatom 2:0.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ivica Osim

 

Nakon raspada velike Jugoslavije i svih dešavanja koja su obeležila početak 90-tih godina XX veka, reprezentacija SR Jugoslavije je 1998. godine odigrala dva nova prijateljska susreta. Mečevi odigrani u Bazelu i na niškom „Čairu“ okončani su identičnim rezultatom 1:1. Strelci za našu reprezentaciju u tim susretima bili su Branko Brnović i Dejan Stanković.

Početkom XXI veka, žreb je spojio Jugoslaviju i Švajcarsku u okviru „grupe 1“ kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje je održano u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Krajem marta 2001. godine, golom Siniše Mihajlovića, reprezentacija Jugoslavije je na stadionu u Humskoj remizirala rezultatom 1:1 i kasnije se ispostavilo da je taj remi i kumovao neuspehu naše selekcije u navedenom kvalifikacionom ciklusu.

Šest meseci kasnije u Bazelu Savo Milošević i Mladen Krstajić su doneli trijumf rezultatom 2:1, a treba napomenuti da je nacionalnu selekciju Jugoslavije na tom susretu predvodila selektorska komisija u sastavu Vujadin Boškov, Ivan Ćurković i Dejan Savićević.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo:

Jugoslavija : Švajcarska 1:1

Mesto: Beograd; Datum: 24.03.2001.; Stadion: „FK Partizan“ (gledalaca: 30.000)

Sudija: Karl Erik Nilson (Švedska)

Strelac: S. Mihajlović 68`

Jugoslavija: A. Kocić, I. Duljaj, P. Đorđević (D. Kovačević), M. Obradović, M. Đukić, N. Lazetić (D. Stefanović), V. Jugović, M. Kežman, S. Milošević, D. Stanković (V. Ivić), S. Mihajlović. Selektor: Milovan Đorić

Žuti karton: V. Jugović

 

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo:

Švajcarska : Jugoslavija 1:2

Mesto: Bazel; Datum: 01.09.2001.; Stadion: „Sent Jakob“ (gledalaca: 26.000)

Sudija: Klud Kolombo (Francuska)

Strelci: S. Milošević 39`, M. Krstajić 72`

Jugoslavija: I. Kralj, M. Đukić, Z. Mirković, M. Krstajić, N. Lazetić (LJ. Drulović), P. Đorđević, S. Jokanović, B. Dmitrović, S. Milošević (D. Kovačević), P. Mijatović (D. Stanković), M. Kežman. Selektorska komisija: Vujadin Boškov, Ivan Ćurković, Dejan Savićević

Žuti karton: Z. Mirković

 

 

Na kraju, Jugoslavija u konkurenciji Rusije, Švajcarske, Slovenije, Luskemburga i Farskih ostrva nije uspela da se izbori za plasman na svetsku smotru fudbala.

„Grupa 1“ Kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine:

Jugoslavija : Luksemburg 6:2, 2:0

Jugoslavija : Švajcarska 1:1, 2:1

Jugoslavija : Slovenija 1:1, 1:1

Jugoslavija : Rusija 0:1, 1:1

Jugoslavija : Farska ostrva 2:0, 6:0

Tabela:

1. Rusija 23

2. Slovenija 20

3. Jugoslavija 19

4. Švajcarska 14

5. Farska ostrva 7

6. Luksemburg 0

Poslednji do sada odigrani susret dve reprezentacije odigran je na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Bio je to ujedno i prvi meč reprezentacije Srbije sa Švajcarcima. Duel je okončan porazom selekcije selektora Mladena Krstajića rezultatom 2:1 i pored činjenice da su „Orlovi“ već u 5. minutu susreta stigli do prednosti pogotkom Aleksandra Mitrovića.

Međutim, meč su obeležile katastrofalne odluke nemačkog sudije Feliksa Briha, kao i šokantno ponašanje reprezentativaca Švajcarske, albanskog porekla Granite Džake i Džerdana Šaćirija koji su besramno provocirali srpske fudbalere i navijače isticanjem sramnih simbola tzv. „velike Albanije“.

 

 

Svetsko prvenstvo:

Srbija : Švajcarska 1:2

Mesto: Kaljinjingrad; Datum: 22.06.2018. g.; Stadion: „Kaljinjingrad“ (gledalaca: 33.167)

Sudija: Feliks Brih (Nemačka)

Strelac: A. Mitrović 5`

Srbija: V. Stojković, B. Ivanović, N. Milenković, D. Tošić, A. Kolarov, N. Matić, L. Milivojević (N. Radonjić), F. Kostić (A. LJajić), D. Tadić, S. Milinković-Savić, A. Mitrović. Selektor: Mladen Krstajić

Žuti kartoni: S. Milinković-Savić, L. Milivojević, N. Matić, A. Mitrović

Došlo je vreme da se u Kataru sve naplati, a Dragan Stojković i momci znaju kako do toga i doći...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading