DVA RUSKA RAKETNA VOZILA IDU PREMA HELSINKIJU: Objavljen snimak konvoja koji je krenuo prema finskoj granici (VIDEO)

Autor:

Svet

12.04.2022

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Tviteru se pojavio snimak koji navodno prikazuje dva ruska raketna vozila odbrane dok se kreću duž puta na ruskoj strani granice koja vodi do Helsinkija, a mediji poput Daily Maila i News Weeka preneli su snimak iako njena autentičnost još nije potvrđena.

DVA RUSKA RAKETNA VOZILA IDU PREMA HELSINKIJU: Objavljen snimak konvoja koji je krenuo prema finskoj granici (VIDEO)

Foto: printskrin/ilustracija

Smatra se da su raketna vozila viđeni kako prolaze pored znaka za glavni grad Finske. Radi se o mobilnim obalnim obrambenim vozilima K-300P Bastion-P dizajniranima za uklanjanje brodova, uključujući borbene skupine nosača aviona.

 

 

Navodno raspoređivanje ruskih snaga dogodilo se nakon izjave finske premijerke

Rusko raspoređivanje snaga, ako je video autentičan, dolazi nakon što je finska premijerka Sana Marin rekla kako očekuje da će njena vlada završi raspravu pre sredine leta o tome hoće li da podnese zahtev za članstvo u NATO-u.

Poslednje ankete su pokazale da 84 posto Finaca smatra Rusiju "značajnom vojnom pretnjom", što je za 25 posto više u odnosu na prošlu godinu. Dimitrij Peskov, portparol Kremlja, upozorio je da ulazak Finske u NATO "neće poboljšati sigurnosnu situaciju u Evropi".

Nedavne ankete finskog preduzeća za istraživanje tržišta pokazuju da 84% Finaca Rusiju smatra značajnom vojnom pretnjom, što je za 25% više u odnosu na prošlu godinu.

Kao odgovor, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da taj potez neće poboljšati sigurnosnu situaciju u Evropi, a moskovski zastupnik Vladimir Džabarov dodao je otvorenije da bi to značilo uništenje zemlje.

Finska ima 1.313 kilometara granice s Rusijom

Finska i Švedska su kroz istoriju izbegavale članstvo u NATO-u iako su povezane sa Zapadom. No sada su se stvari promenile jer Finska s Rusijom na istoku deli 1313 kilometara granice pa je uznemirena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U međuvremenu, švedska vladajuća stranka juče je službeno započela raspravu o mogućnosti pokretanja ponude za članstvo, potez koji bi signalizirao potpunu promenu uloge u politici skandinavskog kraljevstva koje je decenijama ostalo vojno neutralno.

Tobias Baudin, tajnik vladajuće stranke u Švedskoj, rekao je lokalnim medijima kako bi pregled NATO-a trebao biti dovršen u sledećih nekoliko meseci.

- Kad je Rusija napala Ukrajinu, švedska se sigurnosna pozicija iz temelja promenila - navela je stranka u saopštenju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

13.04.2022 08:03

Finci zaboravite na lep i lagodan život sa velikim platama ako se ne dozovete pameti