KAKO JE BIVŠI SELEKTOR JUGOSLAVIJE TRPEO PRITISAK RAŽNATOVIĆA: Osim je imao ONU stvar da kaže NE Arkanu!

Autor: V.Z.

Sport

02.05.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni Ivica Osim preminuo je u nedelju, 1. maja, u Gracu u 81. godini, a osim zapaženih rezultata u ulozi fudbalera i kasnije selektora reprezentacije Jugoslavije ostaće upamćen kao jedan od retkih ljudi koji je imao petlju da se usprotivi zahtevima Željka Ražnatovića Arkana.

KAKO JE BIVŠI SELEKTOR JUGOSLAVIJE TRPEO PRITISAK RAŽNATOVIĆA: Osim je imao ONU stvar da kaže NE Arkanu!

Foto: www.profimedia.rs

Ivica Osim

Razlog? Izostavljanje tada vanserijskog igrača Dejana Savićevića iz startne postave nacionalnog tima.

Čuveni Švabo uspeo je da odvede "plave" na Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. Na raspolaganju je imao zaista brutalan sastav, koji je u četvrtfinalu nesrećno eliminisan od Argentine na penale, ali jedna anegdota s Mundijala na kojem je Jugoslavija zauzela peto mesto i dalje intrigira ovdašnju javnost. Naime, za Dejana Savićevića, koji će godinu kasnije sa Crvenom zvezdom osvojiti titulu šampiona Evrope, nije bilo mesta u prvih 11, zbog čega je selektor trpeo pritiske za svih strana.

- Dejo je mislio da mora da igra. Šta je trebalo da uradim? Da sklonim Zlatka Vujovića, kog bi poželeo svaki trener, a da stavim Savićevića, koji je možda bio bolji, ali nikada ne znaš kako će da odigra. Meni se nakon tih hladnih sukoba s Dejom nije treniralo. Bilo mi je muka da idem na trening jer znam da ću ga videti - otkrio je Osim u jednom od intervjua, a zatim, nakon kiselog osmeha, odgovorio na pitanje novinara da li je zbog lošeg odnosa sa Savićevićem dobijao pretnje:

Republika

Foto: e-stock/P. JOVANOVIĆ

Dejan Savićević

- Eto, ja bar mogu da kažem da mi je pretio Arkan. Ako je to nešto.

S druge strane, Dejo je bio iznenađen takvim navodima.

- Molim?! Prvi put čujem za to. Nije bilo potrebe da iko preti u moje ime jer sve što bih imao da kažem saopštio bih mu u lice. Bio sam mlad devedesetih, govorio sam sve što mi je na duši - rekao je Savićević nekoliko godina kasnije.

Popio 12 flaša viskija za noć?!

U tom vreme i vrapci na grani su znali da je selektor Osim ljubitelj dobre čašice. Međutim, tvrdnje pojedinih medija da je za jednu noć tokom SP u Italiji popio čak 12 flaša viskija šokirale su javnost.

- Nije da ne mogu da popijem, mogu i volim, ali to je previše. A i nije lepo dobiti etiketu pijanca na Mundijalu. Mediji su krivi što sam u Italiji došao u konflikt s nekim svojim igračima. Recimo, novinari nagovore Baljića da na sastanak dođe s diktafonom u džepu, šatro da snima šta se priča da bi meni naštetili, ali sam ga provalio jer sam imao svoje špijune - rekao je Osim.

Republika

Foto: Starsport

Dejan Savićević i Dragan Stojković Piksi

Švabina smrt rastužila legende

Odlazak Ivice Osima rastužio je mnoge velikane ovdašnjeg fudbala i javnog života. Povodom njegove smrti najpre se oglasio selektor Srbije i legenda jugoslovenskog fudbala Dragan Stojković Piksi.

- Pamtiću ga kao inteligentnog čoveka i fudbalskog stratega koji je imao sjajnu intuiciju. Ivica Osim bio je jedno od najznačajnijih fudbalskih imena nekadašnje Jugoslavije i tako će ostati upamćen - poručio je Stojković.

Dejan Savićević je u kratkom razgovoru za portal Telegraf.rs poručio da neće plakati, a saučešće porodici izjavili su Nenad Bjeković, FSS, FK Partizan, Željezničar i Sarajevo, brojni sportski radnici, političari i estradni umetnici s ovih prostora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Beogradjani

02.05.2022 20:20

ARKAN pravi mafijas koji se krio iza DRZAVE . Ko neka baba .