ZBOG OVOGA SE SVETSKA PRVENSTVA PAMTE: Malo dugačija istorija najvažnije sporedne stvari na svetu! (FOTO)

Autor:

Sport

29.04.2022

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska fudbalska prvenstva gledana na nešto drugačiji način.

ZBOG OVOGA SE SVETSKA PRVENSTVA PAMTE: Malo dugačija istorija najvažnije sporedne stvari na svetu! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Mundijalski pehar

Istorijat svetskih fudbalskih prvenstava datira još od, nama dobro poznate 1930. godine, ali ono što je tema ove priče svoju premijeru imalo je 1966. godine kada se svetska fudbalska smotra održala u Engleskoj.

Naime, upravo pred navedeno Svetsko prvenstvo FIFA je donela odluku da između ostalih, jedan od simbole najveće svetske sportske smotre bude i maskota koja će biti upečatljiva celokupnom svetu, a koja će istovremeno na simboličan način karakterisati domaćina ovog takmičenja.

Kao prvu maskotu, Englezi su izabrali lava Vilija. Lav je tipičan primer Ujedinjenog Kraljevstva, a Vili je na sebi imao dres u bojama Velike Britanije i natpisom “Svetsko prvenstvo”. Maskotu Svetskog fudbalskog prvenstva koje je održano u kolevci fudbala dizajnirao je ilustrator dečijih knjiga Reg Hoj.

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1966 - "Vili"

 

Četiri godine kasnije prvenstvo je održano u Meskimu. Sasvim očekivano maskota ovog turnira bio je dečak koji je nosio fudbalsku opremu domaće fudbalske selekcije i sombrero na glavi na kojem je pisalo “Meksiko 70.”. Maskota je dobila ime Hunaito, ime koje je tipično za špansko govorno područje i ovaj deo sveta.

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1970 - "Huanito"

 

Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 1974. godine simbolizovala su dva dečaka pod imenom Tip i Tap. Obojica su bila obučena u dres nemačke reprezentacije sa slovima “V” i “M” koja simbolizuju skraćenicu za Svetso prvenstvo.

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1974 - "Tip i Tap"

 

Serija svetskih smotri fudbala koje su simbolizovali dečaci kao maskote okončana je u Argentini 1978. godine. Popularni “Gaučito” je bio obučen u argentinske nacionalne boje, na glavi je imao šešir sa natpisom “Argentina ‘78”, a takođe je imao maramicu i bič, simbole koji su tipični za Gaučose.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1978 - "Gaučito"

 

Godina 1982. donela je Svetsko prvenstvo na Pirinejsko poluostrvo. Domaćin takmičenja bila je Španija, a upravo maskota turnira, popularni “Naranjito” predstavlja i danas jedan od najdražih simbola svih svetskih prvenstava kada su ljubitelji fudbala u pitanju. U pitanju je narandža, voće koje je tipično za ovaj deo sveta. Ova voćka, obučena u dres španske reprezentacije sa širokim osmehom i kopačkama na nogama u levoj ruci drži fudbalsku loptu, a upravo posebno istaknuti osmeh učinio je da, kao što je već rečeno, ovu maskoti mnogi smatraju i najdražom.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1982 - "Naranjito"

 

Nakon 1970. godine, šesnaest godina kasnije, Svetsko prvenstvo ponovo je održano u Meksiku. Ovoga puta za maskotu je izabrana ljuta paprika koja je karakteristična za meksičku kuhinju. Paprika je stilizovana sa brčičima i širokim sombrerom na vrhu, a dobila je ime Pike.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1986 - "Pike"

 

Igrač na štapiću sa pravougaonim telom, rukama i nogama u bojama italijanske trobojke i fudbalskom loptom umesto glave bio je simbol Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine. Predstavljao je tehnološki simbol napretka čovečanstva na startu poslednje decenije XX veka, ali mnogi su se složili i da je poneo više nego nekreativno ime “Ćao”.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1990 - "Ćao"

 

Pas “Strajker” je simbolizovao prvu svetsku smotru fudbala na tlu Severne Amerike. Inspiracija za ovu maskotu potekla je od psa kao kućnog ljubimca široko rasprostranjene pojave na tlu Amerike. Bio je obučen u dres u karakterističnih boja SAD-a i natpisom “SAD 94.”.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1994 - "Strajker"

 

Očekivano, Francuzi su za simbol svetske fudbalske smotre koja je 1998. godine održana u njihovoj zemlji, odabrali simbol petla. On je potuno plavog tela, što simbolizuje boje francuskog dresa i sa natpisom “Francuska 98.” na grudima. Poneo je ime “Futiks”, a interesantno je napomenuti da je simbol Svetskog prvenstva za žene koje je u Francuskoj održano 2019. godine bila “mlada kokoška” Eti koja je prikazana kao Futiksova kćerka.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 1998 - "Futiks"

 

Narandžasta, ljubičasta i plava komjuterski generisana stvorenja pod imenima Ato, Kaz i Nik, bila su simbol Svetskog prvenstva koje je u Japanu i Južnoj Koreji održano 2002. godine. Ato je predstavljen kao trener, dok su Kaz i Nik igrači. Imena ova tri simbola izabrali su glasači na internetu, kao i posetioci “MekDonalds” restorana u zemljama domaćina.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 2002 - "Ato. Kaz i Nik"

 

Nakon pune četiri decenije lav se vratio kao simbol Svetskog fudbalskog prvenstva. U Nemačkoj 2006. godine lav je poneo ime Goleo, imao je na sebi dres nemačke fudbalske reprezentacije sa brojem 06.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 2006 - "Goleo"

 

Prvo Svetsko prvenstvo održano na teritoriji Afrike obeležio je leopard pod imenom Zakumi. Imao je zelenu kosu i košulju sa natpisom “Južna Afrika 2010”. Boje ove maskote simbolizuju boje nacionalnog tima Južnoafričke Republike.

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 2010 - "Zakumi"

 

Svetsku smotru fudbala 2014. godine simbolizovao je brazilski Oklopnik, vrsta koja se može naći isključivo u ovoj zemlji i smatra se ugroženom vrstom. Usled toga, ime “Fuleko” dobio je kao kombinaciju imena fudbal i ekologija.

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 2014 - "Fuleko"

 

Rusiju 2018. godine simbolizovao je vuk Zabivaka. Zabivaka na ruskom jeziku znači strečac, a obučen je u ruske nacionalne boje.Maskotu ovog takmičenja birana je puten internet glasanja.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 2018 - "Zabivaka"

 

Maskotu predstojećeg Svetskog prvenstva u Kataru predstavljaće kefija sa očima, obrvama i otvorenim ustima. Ime ove maskote je Laeeb što na arapskom znači “super vešt igrač”. Kefija je inače beduinska marama koja se koristi za pokrivanje glave i vrata.

Foto: Printscreen/Wikipedia

Svetsko prvenstvo 2022 - "Laeeb"

 

Svaka od navedenih maskota obeležila je svoju eru fudbalske igre. Može se ređi da se često fudbalske igre i zaboravljaju, ali maskote ostaju u sećanju mnogih ljubitelja fudbala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading