DAN KOJI SE NIKADA NIJE ZAVRŠIO: Kada su najljući rivali plakali zajedno!

Autor:

Sport

15.04.2022

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršava 33 godine od užasne tragedije.

DAN KOJI SE NIKADA NIJE ZAVRŠIO: Kada su najljući rivali plakali zajedno!

Foto: Tanjug/AP

Tragedija na Hilsborou

Dresovi igrača Liverpula imaju jedinstvenu karakteristiku. Na poleđini dresa, se godianama nalazila brojka "96", okružena sa dve, večne vatre.

Nije u pitanju nikakvo sponzorstvo, nikakva kompanija koja je klubu platila milione da bi se njihov logo našao na dresu. Broj 96 je duboko ukorenjen u misli svakog navijača Liverpula, pogotovo Skauzera.

Na današnji dan, 1989. godine, trebala je biti odigrana samo jedna u nizu uobičajenih utakmica. Ipak, ova je bila malo važnija od drugih, jer je u pitanju bilo polufinale FA kupa, protiv Notingem Foresta. Hilsboro, inače teren Šefild Vensdeja, je odabran kao neutralni teren za utakmicu.

Naravno, na stadion koji može da primi oko 40 hiljada gledalaca, bio je prenatrpan. Horde navijača i jednog i drugog kluba su se sjatile da gledaju utakmicu, dok je policija potcenila upravljanje tolikom masom ljudi.

Zapadna tribina sa navijačima Liverpula je bila apsolutno popunjena, igla nije imala gde da padne. Uskoro je bilo očigledno da tribina neće izdržati. Prema tadašnjim bezbednosnim standardima, između tribine i terena je stajala visoka metalna ograda, da bi sprečila istrčavanje na teren što je i dan danas manir engleskih navijača. Zato, kada je nastao stampedo zbog prenatrpanosti tribine, ograda je stajala kao prepreka za izlaz.

Utakmica je prekinuta. Nikome nije bilo najjasnije šta se dešava, samo su videli gomilu navijača kako pokušava da preskoči ogradu. Ali to nije bio vid protesta, niti neki hir pijanih navijača. Oni su zapravo pokušavali da spasu žive glave od težine svih navijača koji su se bukvalno našli na gomili. Time su pokušali i da olakšaju pritisak.

Međutim, policija grda Šefilda je to drugačije protumačila i upotrebila fizičku silu da bi ih vratila na teren. Nastao je potpuni haos. S jedne strane ljudi koji pokušavaju da se izvuku iz "ljudske drobilice", s druge policija koja ih gura nazad u smrt.

Utakmica je prekinuta. Odigrana je kasnije na Old Trafordu. Liverpul je trijumfovao, a kasnije i osvojio kup.

Ali, toga se niko ne seća. Nije bilo važno. Ceo Liverpul je bio u žalosti. Ne samo crveni deo grada, već i onaj plavi. Navijači Liverpula i Evertona su zajedno tugovali. Neko je izgibio sina, oca, brata, sestru, ćerku, prijatelja, komšiju, kolegu. Ko je crven, a ko je plav, nije bilo bitno. Ova tragedija je pogodila grad kao celinu i ovo je podjednaka tragedija za Everton.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Tog dana, 15. aprila 1989. godine, na licu mesta su poginula 94 navijača. Još dva su u narednom periodu podlegla povredama. Poslednja smrt, kao posledica nesreće, desila se prošle godine, kada je Endrju Devin, koji je zadobio teške povrede nervnog sistema, preminuo 32 godine nakon nesreće, kao direktna posledica povreda zadobijenih tog dana. Tada su i izmenjeni dresovi. Na njima je sada broj 97.

 

 

Kada je pokrenuta istraga, policija je cenzurisala izjave svedoka, u pokušaju da zaštiti svoj ugled i prikrije svoje fatalne greške. Navijače Liverpula su prikazali kao rulju koja je htela da napadne policiju. Zapravo je samo policija bila ta koja je napala, Ipak, godinama kasnije, istina je izašla na videlo i svet je bio revoltiran. 

Sud i javnost znaju šta se zaista dogodilo, jesu preduzete bezbednosne mere kasnije, i stadion je modernizovan, šteta nije mogla biti ispravljena. Ona je teška 97 života, 97 puta preko mere. Da ne spominjemo gotovo 800 povređenih.

Niko nikada nije osuđen zbog toga. Bilo je optužbi, ali nikada nisu došle do epiloga. Porodice i dalje čekaju pravdu. Pravdu koja izgleda nikada neće doći.

Ovo je bila najveća tragedija u istoriji engleskog fudbala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading