NISU KAO PARTIZANOVCI! Zvezdin trener opleo po LEGENDAMA kluba sa Marakane!

Autor:

Sport

04.01.2022

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni trener u Omladinskoh školi FK Crvena zvezda Nikola Jelić za "Mozzart sport" govorio je o problemima pred kojima se naš najtrofejniji klub nalazi.

NISU KAO PARTIZANOVCI! Zvezdin trener opleo po LEGENDAMA kluba sa Marakane!

Foto: Starsport

Marakana

Sve ređe se nekadašnji fudbaleri odlučuju da svoj trenerski posao započnu u mlađim kategorijama kluba, a oni koji i krenu tim putem, na sve načine gledaju da što pre uhlebljenje pronađu u seniorskim ekipama. Ovaj trend sve više ostavlja posledice u najvažnijem segmentu razvoja mladih fudbalera, a to je pravilno fudbalsko sazrevanje mladih talenata.

I pored činjenice da Fudbalski klub Crvena zvezda redovno organizuje seminare na kojima učešće uzimaju najeminentniji predavači iz Evrope, klub se suočava sa konstantnim odlivom mladih trenera. 

- Direktor Dragan Mladenović i ja smo apsolutno svesni situacije u kojoj se nalazimo. Omladinska škola našeg kluba trenutno se4 nalazi na svega 60% svojih mogućnosti. Često imam običaj da kažem da mi nismo trenutno toliko dobri koliko drugi nemaju mogućnosti da napreduju i što je omladinski fudbal u Srbiji na nivou na kom ne bi smeo da bude. Ogroman problem u Srbiji su treneri mlađih kategorija. Trener mlađih kategorija - t jednostavno kod nas ne postoji. Mi radimo sa mladim trenerima, obučavamo ih, edukujemo, ali čak 98-99% onih koji su krenuli na "B", ili "A" licencu u perspektivi ne žele da rade u mlađim kategorijama. U Zvezdi imamo problem sa bivšim igračima. Ja ih javno pozivam da dođu u klub i budu deo Crvene zvezde. Za sve njih imamo spreman trogodišnji ili četvorogodišnji plan i program. Međutim, iskreno da vam kažem, većina tih igrača i ne zna šta bi želela da bude. Krenu kao menadžeri, pa kada im to dosadi onda se opredele za trenerski ili selektorski posao, da bi se na kraju opredelili za direktorsku fotelju, pa sve ponovo u krug. Dajte više odlučite šta želite da budete - rezignirano je istakao Nikola Jelić.

Kao pozitivan primer Jelić ističe nekadašnjeg trenera Večitog rivala:

- Imamo primer Marka Nikolića koji je jedan ozbiljan, preozbiljan trener. Prošao je sve selekcije u Radu, zatim bio je trener prvog tima "Građevinara". Zatim je radio u Partizanu, Mađarskoj i evo ga sada u Lokomotivi. Napravio je preozbiljnu karijeru. Pozitivan primer je i Slavoljub Đorđević koji je počeo kod nas. Mi u klubu imamo veliki problem što je dvadesetak trenera otišlo u poslednje dve, tri godine. Nisu otišli iz razloga što su nezadovoljni u Zvezdi. Neki su postali pomoćnici, kondicioni treneri, treneri golmana,... Neki su otišli i u Kinu ili Saudijsku Arabiju i rade za plate koje ovde mogu samo da sanjaju - istakao je Jelić.

Međutim, postoje i pozitivni primeri:

- Mi smo sa Slađanom Nikolićem preporodili omladinsku školu. Dve godine smo se mučili sa najtalentovanijim igračima, ali je Nikolić svojom radom i zalaganjem podigao kadetsku ekipu i plodovi rada su već sada vidljivi. Nama upravo ovakvi treneri nedostaju, treneri stvaraoci.

Možda se izlaz iz celokupne situacije ipak nazire:

- Od 2023. godine neće moći treneri sa Profi licencom da rade u elitnom omladinskom fudbalu. Moraće da poseduju "Elit A Youth Licence" ili "Elit B Youth Licence". Očekujem da će upravo to uticati da se veći broj trenera odluči za rad u mlađim kategorijama. Glavni problem je što niko ne želi u kontinuitetu da radi sa mlađim kategorijama. Nekada smo imali 40, 50 trenera što u Radu, OFK Beogradu, Zvezdi, Partizanu,..., koji su se godinama bavili mladim i talentovanim fudbalerima. Svi zajedno moramo ozbiljno da se pozabavimo ovim problemom - zaključio je Nikola Jelić

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading