ZVEZDA ZASIJALA U 2021: Dule Savić EKSKLUZIVNO analizirao godinu crveno-belih, pa RASPALIO MAŠTU Delija pred evropsko proleće!

Autor:

Sport

31.12.2021

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada upitate "Delije" o svom voljenom klubu, mnogi će vam odgovoriti kao iz topa - Crvena zvezda je imala godinu iz snova! Crveno-beli su osvojili prvu "duplu krunu" posle punih 14 godina, uz dva respektabilna nastupa u Ligi Evrope.

ZVEZDA ZASIJALA U 2021: Dule Savić EKSKLUZIVNO analizirao godinu crveno-belih, pa RASPALIO MAŠTU Delija pred evropsko proleće!

Foto: Starsport

Dušan Savić, Dejan Stanković i igrači Crvene zvezde

Aktuelni prvak Srbije se najpre odlično predstavio tokom dvomeča protiv slavnog Milana u 1/16 finala Lige Evrope, da bi potom na dominantan način, kao prvi u grupi, uspeo da obezbedi još jedno evropsko proleće u Ljutice Bogdana. Ovo mišljenje deli i Dušan Savić, legendarni as našeg najtrofejnijeg kluba, koji je dosadašnji rad trenera Dejana Stankovića ocenio kao izuzetno uspešan.

Savića smo pitali šta je ostavilo najjači utisak na njega u 2021. godini, a Dule nije imao dilemu.

- Uvek, a posebno u fudbalu, se pamti ono najsvežije, a u Zvezdinom slučaju to je grupna faza Lige Evrope. Klub je napravio vanserijski rezultat, pošto je uspeo da se kao prvoplasiran domogne osmine finala. Senku na podvig bacio je okršaj sa Midtjilandom na "Marakani" (0:1), kada je propuštena šansa za nove evropske bodove, finansijsku "injekciju"... Međutim, svakako da je u Bragi ostvaren cilj - počeo je Savić, koji nije siguran da li se ovaj uspeh može okarakterisati kao najveći još od Barija i Tokija.

- Nije lako to proceniti. Pitanje je da li su Liga šampiona i Liga Evrope uporedive kategorije, a igranje elite poput timova kao što su PSŽ, Liverpul i Napoli nosi dodatnu draž. 

Jedan od miljenika Delija izrazio je nadu da crveno-beli mogu otići i korak dalje u drugom po rangu evropskom takmičenju.

- Ne treba se zadovoljiti ostvarenim, bilo bi fenomenalno proći još jedno kolo, ali to zavisi od mnogo faktora. Pitanje je sa kim će Zvezda igrati, u kakvoj će biti formi u tom momentu, sledi nam prelazni rok, a moguće su i povrede. Svakako da nas čeka spektakl na "Marakani".

Savić je izneo jasan stav o šefu struke Dejanu Stankoviću, rečima da rezultati danas simbolizuju uspeh trenera.

- Period kada smo se fudbalom bavili Džaja (Dragan Džajić prim. aut.) i ja bio je potpuno drugačiji, prvenstveno zbog okolnosti. Igrači su tada ostajali u klubovima do 28. godine, pa su treneri imali "stvaralački" imperativ da grade ekipu za duži niz godina, čija će okosnica ostati na okupu. Sa te strane, Stankoviću, kao i svim današnjim stručnjacima je teže. Fudbaleri se brzo menjaju, praktično na godišnjem nivou, pa je rezultat osnovno merilo. Jednog dana, kada Deki odluči da napusti Zvezdu, podvući će se crta, pa će biti jasno šta je urađeno, ali ova godina je bila za ponos nas Zvezdaša.

Republika

Foto: Starsport

"Rezultati su na Dekijevoj strani" - Dušan Savić

Ipak, opšti utisak koji vlada među pristalicama našeg najtrofejnijeg tima je da je transfer politika mogla biti bolje vođena. U Ljutice Bogdana su stigli stranci koji nisu opravdali očekivanja (Rišairo Živković, Loi Dioni), a takvo mišljenje deli i legenda crveno-belih.

- Definitivno je bilo dosta pojačanja koja nisu opravdala taj epitet. Kada se dovodi stranac, on mora da pruži više, što bi se reklo da pravi razliku. Neke novajlije zaista nisu opravdale ta visoka očekivanja, koja sa sobom nosi Crvena zvezda. Slično je i sa mladim fudbalerima. Niko ne bi trebalo da igra "po ključu", već po zaslugama na treningu i potencijalu. Mislim da je važeće pravilo o jednom tzv. bonus igraču adekvatno i da to Zvezdi, kao i Partizanu, ne predstavlja problem.

Republika

Foto: Starsport

Razočarao Delije - Dioni

Branilac titule u Superligi Srbije zimuje sa pet bodova zaostatka u odnosu na Partizan, a Savić je ocenio da još uvek ništa nije rešeno u šampionatu.

- Ispalo je da su razliku napravili nepredviđeni kiksevi protiv Radnika, koji je Zvezdi "otkinuo" pet bodova. Prvenstvo je dugo, ima još dosta da se igra, a bilo bi lepo da su i ostali klubovi konkurentniji u poređenju sa Večitim rivalom. Nama Zvezdašima ostaje da pobeđujemo i da se nadamo kiksu Partizana - zaključio je Dušan Savić.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Podsetimo da je Crvena zvezda letos odbranila titulu prvaka kao neporažena, sa 108 osvojenih bodova, 13 viška u odnosu na crno-bele, koje je savladala u finalu Kupa Srbije, boljim izvođenjem penala. Usledile su evropske kvalifikacije, a u pohodu na Ligu šampiona naš najtrofejniji klub zaustavljen je od "moldavske senzacije" Šerifa (1:1, 0:1). U plej-ofu za Ligu Evrope sa ukupnih 6:1, deklasiran je Kluž, a kao što je već napomenuto, crveno-beli su "izašli" iz grupe F kao prvi sa 11 poena, jednim više od portugalske Brage.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading