IGRA SUDBINE - GDE NAŠI PROĐU, TU VIŠE NEMA SPASA: Mučili "večite" pa stavili katanac!

Autor:

Sport

24.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužne, možda je bolje reći pretužne, vesti iz Italije... Posle 92 godine postojanja kultni italijanski klub Kjevo Verona se ugasio.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Crvena zvezda - Kjevo

"Leteći magarci" izbačeni su iz Serije B i neće im biti dozvoljeno ni da krenu iz najnižeg ranga Serije D. Žuto-plave videla je uživo i ovdašnja javnost jer su ispali od Crvene zvezde u poslednjoj rundi kvalifikacija za Kup UEFA u sezoni 2001/02. Time je nastavljen spisak ekipa kojima se desilo nešto loše poput gašenja, ispadanja ili izbacivanja iz evropskih takmičenja nakon što su bili rivali crveno-belima ili Partizanu na međunarodnoj sceni.

TUŽAN ISTOČNI BLOK

Kada govorimo o timu s Marakane, pored Kjeva, serija počinje ukrajinskim CSKA iz Kijeva, koji se ugasio 2001, a izbacio je crveno-bele u poslednjoj rundi kvalifikacija za Kup UEFA u sezoni 2007/08. Zatim sledi poljski Groclin, koji je ugašen 2015, ali su oni ispali od Zvezde u istoj fazi takmičenja, u sezoni 2007/08. Tu je i Glazgov Rendžers, tim koji nije nestao, ali je bio izbačen u četvrtu ligu Škotske zbog dugova i, na kraju, se vratio. Svi zvezdaši se sigurno sećaju Naća nova i ispadanja u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2007/08.

Republika

Foto: Starsport

Crvena zvezda - Groclin

Katastrofalne sudbine doživeli su i manji klubovi koji su igrali protiv crveno-belih u kvalifikacijama za Ligu Evrope od sezone 2011/12. do sezone 2013/14. Letonski Ventsplis izbačen je iz Evrope na sedam godina zbog nameštanja, dok su beloruski Naftan i islandski IBV u drugoj ligi svojih zemalja.

PREKO CELE EVROPE

I Partizanovi rivali su prolazili katastrofalno, a čak tri spominjemo u kvalifikacijama i grupi Kupa UEFA u sezoni 2004/05. Rumunski Ocelul je u trećoj ligi, a ispao je u drugom kolu kvalifikacija, dok je grčki Egaleo u drugoj ligi, a igrao je u Humskoj u grupnoj fazi. Na kraju, i ukrajinski Dnjepar, ugašen 2015, a ispao je od Partizana u šesnaestini finala. Tu je i slovačka Petržalka, bolna rana grobara i sećanje na ispadanje u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2005/06, a ona je primera radi pre šest godina bila u petom rangu.

Nepoznata je i sudbina italijanskog Livorna. Imaju dugove, ispali su u četvrtu ligu, a sa Partizanom su odigrali nerešeno u A grupi Kupa UEFA u sezoni 2005/06. "Parni valjak" je najubedljiviju evropsku pobedu ostvario protiv velškog Rila (8:0) u drugom kolu kvalifikacija za LŠ, a taj klub se 2020. ugasio. Za kraj, tu je i albanski Skenderberg, koji je izbačen na deset godina iz Evrope zbog nameštanja, a igrali su sa crno-belima u C grupi Lige Evrope u sezoni 2017/18.

ZVEZDINE ŽRTVE

Kjevo ugašen

Groclin ugašen

Rendžers izbačen u četvrtu ligu

Ventspils izbačen iz Evrope

Naftan ispao u drugu ligu

PARTIZANOVE ŽRTVE

Dnjepar ugašen

Ril ugašen

Petražalka u petoj ligi

Ocelul ispao u treću ligu

Egaleo ispao u drugu ligu

Livorno nestao iz fudbala

Skenderberg izbačen iz Evrope

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading