NEMAČKA U SUZAMA: Preminuo Gerd Miler - legenda Bundeslige i reprezentacije!

Autor:

Sport

15.08.2021

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni napadač Bajern Minhena Gerd Miler preminuo je u 76. godini, objavio je bavarski klub.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Odlazak legende. 

- Danas je naš svet stao. Žalimo Gerda Milera, koji je preminuo u nedelju ujutru sa 75 godina - navodi se na sajtu minhenskog Bajerna.

Dres Bajerna nosio je od 1964. do 1979. godine, i sa Bavarcima je bio petostruki prvak Nemačke i trostruki šampion Evrope.

Sa reprezentacijom , tada Zapadne Nemačke, je bio svetski prvak 1974. godine i evropski šampion dve godine ranije.

Miler je gotovo četiri decenije bio najbolji strelac nemačke reprezentacije, sve dok ga na večitoj listi nije prestigao Miroslav Klose.

Stariji navijači i stručnjaci, međutim, kažu da njihov učinak nije za poređenje. Klose je za državni tim postigao 71 pogodak u 137 susreta, dok je Mileru bilo potrebno samo 62 zvanične utakmice da bude strelac 68 puta.

Njegova reprezentativna karijera trajala je samo osam godina i toliko mu je bilo dovoljno da ispiše istoriju ove selekcije. 

Ako se tome doda da je za Bajern u 427 bundesligaških mečeva zatresao mrežu 365 puta, da je u doba kad su klubovi imali mnogo manje ispita tokom sezone u evropskim kupovima postigao ukupno 56 golova i da je čak sedam puta bio najbolji strelac Bundeslige, onda je jasno da je reč o golgeteru kakav se rađa jednom u sto godina.

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji, nemački napadač svih vremena, bolovao je od teškog oblika demencije, otkrila je pre nekoliko meseci njegova supruga Uši.

- Gotovo je 24 sata u krevetu, retko je budan… - započela je ona, zastala za trenutak, pa dodala.

- Predivno je kada barem malo otvori oči. Ponekad očima uspe da mi pokaže nešto što znači da ili ne. On je miran, mislim da ne pati, ali polako prelazi u drugi život u snu - rekla je Uši neposredno pre Gerdov 75. rođendan.

Franc Bekenbauer ga je smatrao "najvažnijim igračem u istoriji Bajerna".

A o njemu je neposredno pre ovog tužnog događaja govorio i predsednik bavarskog kluba Karl Hajnc Rumenige. 

- Gerd Miler je jedan od svetskih fudbalskih velikana. Bez njegovih golova Bajern i nemački fudbal ne bi bili gde su danas. Naš klub će uvek podržavati Milera i njegovu porodicu kada je to potrebno - rekao je Rumenige.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading