MNOGI OVO ŽELE DA ZABORAVE: Poslednja utakmica Dinama i Zvezde vodila je pravo u RAT!

Autor:

Sport

02.08.2021

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogledajte kako je izgledao haos na Maksimiru. Sukob Delija, Bed blu bojsa i policije.

Republika

Foto: YoutubePrintskrin/machine head

Divljalo se tada na Maksimiru.

 

Ceo Balkan je uzdrmala vest da je beogradska Crvena zvezda u žrebu za plej-of Lige šampiona izvukla nikog drugog do Dinamo iz Zagreba. Meč visoko rizika dogodiće se ukoliko i jadan i drugi tim stignu do ovog kola kvalifikacija a od toga ih deli samo jedna utakmica. A već sada se postavlja pitanje "kakva će biti atmosfera na čuvenom Maksimiru?" - sa kojeg tim iz Ljutice Bogdana ne vuče lepe uspomene. 

Mnogi, stariji čitaoci, se sigurno sećaju i poslednjeg duela ove dve ekipe koji je trebao biti odigran na stadionu "Maksimir" u Zagrebu, 13. maja 1990. godine. 

Na meču Dinama i Crvene zvezde je tada došlo do brutalne tuče Bed blu bojsa, policije i Delija. Taj dan, mnogi smatraju početkom raspada bivše Jugoslavije.  

Nemili događaj, po mišljenjima mnogih stručnjaka bio je planiran i organizovan. Kamenice i flaše su bili spremne ispred stadiona, a neredi su počeli na ulicama Zagreba.

Ulične tuče, prevrtanja stolova ispred kafića, lomljenje izloga, razbijanje automobila bili su samo uvertira za mnogo žešći sukob na stadionu, koji su u direktnom televizijskom prenosu mogli da prate gledaoci širom zemlje. 

Taj derbi između Dinama i Zvezde nikada nije ni odigran. Trebalo je da se igra na, gle apsurda, Dan bezbednosti. Ali, bezbednosti nije bilo.

Tuča hrvatskih i srpskih navijača, pa onda i intervencija milicije, doveli su do toga da se atmosfera u državi dovede do usijanja. Mada, i nije bila daleko od toga.

Bilo je na tribinama svega i svačega. I pesama koje se ranije nisu pevale, i čupanja stolica, i krvavih tuča.

Nije bilo mirnije ni na terenu, kada su domaći Bed blu bojsi provalili ogradu, za koju se potom dugo pričalo da je, noć pre 13. maja, prelivina kiselinom, kako bi se "planirani incidenti" i dogodili. Bilo je tu i jednog do tada nezabeleženog nasrtaja, kada je zvezda tadašnjeg jugoslovenskog, potom hrvatskog fudbala, Zvonimir Boban, udario jednog policajca.

Zbog napada na policajca, Fudbalski savez Jugoslavije kaznio je Bobana sa devet meseci neigranja, a selektor “plavih” Ivica Osim odlučio je da ga ne vodi na Svetsko prvenstvo u Italiji.

- Doputovali smo u noći na nedelju. Voz smo zaustavili kod Ciboninog tornja te išli peške kroz grad, kako bismo ostalima koji su dolazili javili kakva je situacija u gradu - govorio je u dokumentarcu "Nedelja, 13." (koji je emitovan pre pet godina) nekada čuveni član Delija Saša Ašćerić Asteriks.

Dok je za BBB Zujo objašnjavao:

- Već u osam ujutro počele su tuče oko Maksimirske šume. Delija je tada bilo oko 200, a nas tridesetak - rekao je navijač Dinama. 

Posebno je zanimljivo da akteri pomenutog filma, navijači iz Zagreba i Beograda, ali i tadašnji pripadnici milicije i Službe državne sigurnosti redom kažu da krvavi sukob u Maksimiru nije bio planiran, već spontan.

Zbog svega ovoga, kao i zbog napetosti među narodima visi upravo pitanje s početka teksta. 

Ipak, da bi se taj meč i dogodio Crvena zvezda bi trebala da savlada moldavski Šerif u dvomeču trećeg kola dok Dinamo Zagreb mora da bude bolji od Legije iz Varšave.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading