DA, MOGUĆE JE I VEOMA REALNO: Srbija će imati DVA mesta u LŠ i PET u Evropi

Autor: Vladimir ZOGOVIĆ

Sport

21.07.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko naši klubovi ostanu među 15 najboljih zemalja na UEFA rang-listi, 2023. imaćemo dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a ako sačuvamo 13. mesto, za dve godine će nam šampion igrati kvalifikacije od plej-ofa za elitno takmičenje.

RepublikaFoto: Starsport
El Fardu Ben i Saša Zdjelar na "večitom derbiju"

Zamislite da na leto 2023. srpski fudbal ima čak pet predstavnika u evrotakmičenjima?! Kako vam zvuči da u kvalifikacijama za Ligu šampiona za dve godine imamo dva predstavnika, da šampion naše zemlje kvalifikacioni put započinje u plej-ofu, a da osvajač Kupa Srbije startuje u istoj rundi kvalifikacija za Ligi Evrope? Da, moguće je, ukoliko barem dva od četiri srpska kluba ove sezone u UEFA takmičenjima izbore grupnu fazu. A ako bi se dogodilo da, kao u sezoni 2017/18, dva kluba prezime u evrokupovima (tada su to bili Zvezda i Partizan u Ligi Evrope), onda dileme ne bi trebalo da bude.

Trenutna pozicija Srbije glasi: 13. mesto na UEFA rang-listi sa 23.875 bodova, i to je najbolji plasman u 21. veku. Mesto u top 15, kada je u pitanju nacionalni koeficijent, garantuje Srbima brojne privilegije, pa su stoga Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i Čukarički na velikom ispitu i može se reći da danas i sutra započinju ključne bitke za srpski fudbal. Istorijske!

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa prošlosezonskog "večitog derbija"

Ulaznice za sezonu 2022/23, koju smo s bodom manje od Kipra završili na 16. poziciji, već su podeljene, ali, po trenutnoj projekciji, uskoro bi mogli da napravimo ozbiljan iskorak. Za to je potreban učinak sličan onim iz poslednje četiri sezone (5.500, 6.000, 6.000, 6.375 bodova) ili, jednostavnije, da barem dva kluba igraju u grupnoj fazi. Ukoliko naši klubovi to uspeju, Srbija će u sezoni 2023/24, najverovatnije, imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. I ne samo to, ako bi naša zemlja zadržala aktuelno 13. mesto, šampion zemlje bi išao direktno u plej-of Lige šampiona i time osigurao makar Ligu Evrope, dok bi osvajač Kupa izborio mesto u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope i, samim tim, sigurno mesto u grupnoj fazi Lige konferencija. Prvi put u istoriji Srbija bi imala pet predstavnika u evrokupovima.

Postoji i teža varijanta, a to je da jedan tim, recimo, obezbedi proleće u Evropi, te da klubovi iz konkurentskih zemalja na UEFA listi (Kiprani, Švajcarci, Hrvati, Turci, Česi i drugi) ne naprave vanserijske rezultate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading