PODVIG ILI DEBAKL? Rat sa Hrvatima, DRAMA u grupi, pa BRODOLOM! Evo kako je naša reprezentacija prošla poslednji put na EURO

Autor:

Sport

08.06.2021

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezaboravne kvalifikacije, prolaz u nokaut fazu, pa katastrofa Jugoslavije protiv domaćina.

RepublikaFoto: YouTube/Printscreen/UEFA
Reprezentativci Jugoslavije slave izjednačujuži pogodak protiv Slovenije u grupnoj fazi (3:3)

Reprezentacija Škotske u finalu baraža, boljim izvođenjem penala, raspršila je snove Srbije o plasmanu na Evropsko prvenstvo, a od poslednjeg učešća naše selekcije na kontinentalnom šampionatu prošlo je više od 20 godina. Naime, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija uspela je da se kvalifikuje na EURO gde je prošla i grupnu fazu, ali je senku na nastup bacio težak poraz protiv Holandije u četvrtfinalu (1:6).

Zbog neslavne eliminacije javnost je učinak Jugoslavije ocenila kao debakl, ali sa ove vremenske distance čini se da je pre reč o velikom uspehu reprezentacije koja od tada nijednom nije "izašla" iz grupe na velikim takmičenjima. No, krenimo redom...

Što se tiče kvalifikacija za EURO 2000. godine, Jugoslavija je bila smeštena u grupu 8, zajedno sa Republikom Irskom, Hrvatskom, Makedonijom i Maltom. Čim je održan žreb bilo je jasno da će o prvom mestu, koje je donosilo direktan plasman, odlučivati "klasik" sa Hrvatima, trećeplasiranom reprezentacijom minulog Mundijala u Francuskoj 1998. godine. 

Kvalifikacioni dvomeč dva velika rivala obeležile su brojne kontroverze. Ljubitelji fudbala na ovim prostorima pamte nestanak struje i prekid koji je trajao punih 50 minuta tokom susreta odigranog 18. avgusta 1999. godine na "Marakani", a koji je okončan bez golova. 

Ipak, odluka o učesniku kontinentalnog prvenstva pala je na "Maksimiru" gde je Jugoslavija remijem od 2:2 "overila" vizu za Belgiju i Holandiju. Alen Bokšić je dao vodeći gol za "vatrene" u 20. minutu, preokret su doneli Predrag Mijatović i Dejan Stanković, da bi Mario Stanić početkom drugog poluvremena postavio konačnih 2:2. Naša selekcija je od 41. minuta igrala sa desetoricom zbog isključenja Zorana Mirkovića nakon legendarnog duela sa Jarnim, ali je uspela da preživi "pakao" Zagreba i izbori željeni rezultat vredan čelne pozicije u grupi.

Na kraju, Jugoslavija je sakupila 17, Irci 16, a Hrvati su kao treći ostali i bez baraža sa ukupno 15 osvojenih bodova na osam mečeva.

Kuglice su tada našu selekciju smestile u grupu C sa Španijom, Norveškom i Slovenijom. Jugoslavija je odigrala tri fantastična meča, sa brojnim oscilacijama u igri. "Plavi" su 13. juna 2000. godine otvorili takmičenje u grupnoj fazi u belgijskom Šarlroa nerešenim rezultatom protiv Slovenije (3:3). Bio je to veliki povratak nakon 0:3, i to za samo šest minuta, a ogromno vođstvo Slovencima doneli su dvostruki strelac Zahović i Pavlin. Nakon isključenja Siniše Mihajlovića na isteku 60. minuta igre činilo se da je situacija bezizlazna, a onda su Savo Milošević (dva gola) i Ljubinko Drulović "zasijali" za vredan bod uoči odlučujuća dva kola.

U drugoj rundi izabranici selektora Vujadina Boškova uspeli su da u Liježu savladaju Norvešku sa minimalnih 1:0 čime su upisali jedinu pobedu na Evropskom prvenstvu. Odlučujući pogodak postigao je Savo Milošević već u 8. minutu utakmice, a bivši centarfor Partizana je kasnije sa Patrikom Klajvertom podelio priznanje prvog strelca šampionata (po pet golova). 

Plasman u četvrtfinale Jugoslavija je obezbedila u dramatičnom 3. kolu grupe C. "Plavi" su poraženi od Španije sa 4:3, ali im je na ruku išla činjenica da su Slovenci i Norvežani odigrali 0:0. Milošević, Govedarica i Komljenović su pogađali za našu reprezentaciju, Alfonso i Munitis za Španiju, pa je na semaforu u Brižu stajalo 3:2 sve do 94. minuta. Tada je kontroverzno dosuđen penal za Špance realizovao Mendijeta, da bi samo minut kasnije Alfonso svojim drugim golom kompletirao preokret.

Poraz od Španaca poslao je Juogslaviju na domaćina Holandiju u četvrtfinalu, a tog 25. juna 2000. godine na "De Kulpu" u Roterdamu "lalama" je sve polazilo za rukom. Odgovor na pitanje ko će u polufinale nazirao se nakon prvih 45 minuta kada su "narandžasti" golovima Klajverta u 24. i 38. minutu stigli do 2:0. Početak drugog dela igre najavio je brodolom naše selekcije, Govedarica je postigao nespretan autogol u 51, dok je nekada sjajni napadač kompletirao het-trik u 54. minutu (4:0).

"Šesticu" Holanđana potvrdio je Mark Overmars sa dva gola, a počasni pogodak za Jugoslaviju delo je Miloševića u sudijskoj nadoknadi, ali nedovoljno da se popravi utisak.

Podsećanja radi, pehar evropskog šampiona je tada podigla Francuska koja je u polufinalu eliminisala Holandiju, a zatim je u finalu bila bolja od Italije rezultatom 2:1, dok je junak produžetaka bio David Trezege koji je srušio "azure" u 103. minutu.

Što se tiče igara Jugoslavije u ciklusu koji je okončan na EURO 2000. godine on se može oceniti sa "od sjaja do očaja". Prvo mesto u kvalifikacijama u konkurenciji odličnih Hrvata, kao i prolazak grupne faze svakako su veliki rezultat, ali je kompletan utisak pokvario četvrtfinalni debakl. Posle toga usledio je turbulentan period za našu reprezentaciju koja je propustila naredna dva velika takmičenja, a na veliku fudbalsku scenu vratila se na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine.

Ipak, kada se podvuče crta ostaje nam samo da se nadamo da ćemo u bliskoj budućnosti uspeti da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, a igre "orlova" pod dirigentskom palicom novog selektora Dragana Stojkovića Piksija ulivaju nadu da Srbija može makar ponoviti rezultate sa kraja 90-ih godina prošlog veka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading