Ukrajinska zver

Autor: Ilija Vuksanović

Sport

24.11.2017

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lopta u prazan prostor, for iz prijema, oslobađanje od čuvara neverovarnom promenom pravca, “1na1″ sa golmanom i goooool. Ukrajinska zver, nemilosrdni egzekutor ili jednostavno Ševa nije praštao protivnicima. Istančan osećaj za gol, eksplozivnost, odličan dribling i precizan šut su krasili ovog fudbalera. Njegovo ime je Andrej Ševčenko.

Foto: instagram.com/shevchenko_07
Andrej u najdražem dresu

Rođen je 29. novembra 1976. godine u Dvirkišini u Ukrajini. U svoj matični klub Dinamo Kijev došao je još kao mladić, sa deset godina priključio se mlađim selekcijama. Na velikoj sceni debitovao je 1994. godine. U sezoni 1997/98. u LŠ učestvuje sa tri gola u pobedi svog tima nad Barselonom 4-0. U sledećeoj sezoni, 1998/99. Ševčenko je postigao 28 golova u svim takmičenjima ,19 golova u 23 prvenstvena susreta i 6 u Ligi šampiona od toga 3 u dvomeču sa slavnim Realom iz Madrida. U svakoj od pet sezona koliko je nastupao za Dinamo Kijev okitio se titulom prvaka države i još tri puta titulom osvajača kupa.

RepublikaFoto: instagram.com/shevchenko_07
Najbolje partije pružao je u dresu Milana

Dolazak u Milano i priča kao iz bajke

1999. godine prelazi u redove AC Milana i uspeva da uradi ono što je vrlo malo ljudi pre njega uspelo. Kao stranac u svojoj prvoj sezoni u “Kalču” postaje najbolji strelac lige sa 24 gola, pre njega su to uradila samo petorica igrača, i potvrđuje konstataciju da je jedan od najboljih napadača na kontinentu. Sledeće sezone opet daje 24 gola i dodaje 9 golova u LŠ. Godinama je bio jedan od najboljih napadača na svetu ali sa svojim Milanom nije uspevao da dođe do trofeja jer je u to vreme Serija A bila verovatno najbolja liga na svetu. Moćni Lacio, Roma, Inter, Juventus su ipak bili bolji od Milana, a onda je došla sezona 2002/03. Kuburio je sa povredom, postigao samo 5 golova na 24 utakmice ali je bio na visini zadatka kada je trebalo. Penal serija protiv ljutog rivala iz serije A, protiv Juventusa u finalu Lige šampiona i poslednji jedanaesterac. Andrej Ševčenko oči u oči sa Đan Luiđijem Bufonom, penal vredan titule prvaka Evrope i rutinska egzekucija. Bufon u jednu stranu lopta u drugu i san je dosanjan. Prvi Ukrajinac sa titulom Lige šampiona.

Te sezone je osvojio i Superkup Evrope u kom je postigao pobedonosni gol protiv Porta. U sledećoj sezoni ponovo je prvi strelac italijanskog prvenstva sa 24 gola i direktno najzasluzniji za osvajanje prvenstva i superkupa Italije. Iste godine je proglašen za najboljeg igrača Evrope i postao je tek treći Ukrajinac sa tom titulom. Sledeće sezone predvodio je Milan do novog finala najelitnijeg takmičenja, a tamo ih je čekao Liverpul. Na poluvremenu 3-0 na kraju 3-3, najlepše i najuzbudljivije finale LŠ u novijoj istoriji. Poslednji šut u penal seriji je izveo Andrej. Ono sto je rutinski uradio samo dve godine ranije sada je uradio katasrofalno. Šutirao je skoro po sredini protivničkog gola, slabu polu visoku loptu koju je Dudek lagano odbranio.

Prelazak u Čelsi

U maju 2006. godine prelazi u redove londonskog Čelzija za neverovatnih 30,6 miliona funti kao želja vlasnika Čelzija, Romana Abramoviča. Na svom debiju, u Komjuniti šildu, u plavom dresu postiže gol koji nije bio dovoljan da se izbegne poraz. Prvi gol u Premijer ligi postize 23. avgusta protiv Midlsbroa, a prvi gol u LŠ za “plavce” sledeće sezone protiv Rozenborga. Nije se snašao u Čelziju i tek na mahove je prikazivao ono što se od njega očekivalo. Problemi sa povredama, prilagođavanjem na novi način igre ali i podređena uloga u timu (Drogba je bio prvi izbor) primorali su Ševčenka da menja ekipu. Vratio se u Milan ali nije to bio onaj stari Ševa. Na 26 mečeva postigao je 2 gola. Vratio se u Čelzi da bi po isteku ugovora potpisao za matični klub Dinamo Kijev gde se odmah po povratku upisuje u strelce. Gol koji je u LŠ postigao protiv Intera u novembru 2009. godine je bio njegov 15 gol protiv slavnog milanskog tima u karijeri.

RepublikaFoto: instagram.com/shevchenko_07
Andrej Ševčenko u dresu Čelsija

“Ne mogu da zaboravim šta je Andrej sve uradio za mene. Mnogo mi je pomogao. Trudio se da mi podigne samopouzdanje, govorio mi o stilu igre u Engleskoj, šta kao odbrambeni igrač treba da radim i kako da napredujem. Bili su to teški dani i za njega, jer je bio van tima, neretko i povređen. Ipak, nije mario samo za sebe. Mogu samo da mu uputim jedno veliko hvala za sve što je uradio da postanem ono što jesam”, rekao je Branislav Ivanović.

RepublikaFoto: instagram.com/shevchenko_07
Ševčenko je najbolji strelac u istoriji Ukrajine

Najbolji Ukrajinac svih vremena

Za reprezentaciju Ukrajine nastupao je 111 puta i mrežu pogađao 48 puta. Prvi je strelac reprezentacije svih vremena i golom protiv Švedske na EP 2012 i prvi strelac u istoriji evropskih šampionata za svoju zemlju. 2006. godine je nastupao za svoju zemlju na SP-u.

Sa šezdesetak metara od protivničkog gola Rui Košta šalje fenomenalnu loptu u prazan prostor, Ševčenko poput brzog voza hita ka njoj, i pored Elgere “vara” Kasiljasa i loptu šalje u mrežu. To je bio Ševa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rosoner

24.11.2017 16:55

Nije zver nego zverina. Fantastican napadac, ovakve vise ne prave!