Greška nije njegov stil

Autor: Ilija Vuksanović

Sport

23.10.2017

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Genijalan dribling, savršeno "sakrivanje" lopte, fenomenalan pregled igre, lucidne asistencije, teledirgovane lopte. Čovek koji je uvek igrao glavom, u odlučujućim momentima najbolji, veliki igrač i još veći čovek, majstor fudbala i jedan od najboljih igrača svih vremena, legendarni Zinedin Zidan. Njegov dribling piruetom i dan danas pamte njegovi protivnici, a mlađi naraštaji bezuspešno pokušavaju da iskopiraju.

Foto: Tanjug/AP
Zinedin Zidan u duelu sa igračima Leverkuzena

Rođen je 23. juna 1972. godine u Marseju. Zidan je svoju fudbalsku karijeru započeo u juniorskoj ekipi US Saint-Henrija, lokalnom klubu iz Marseja. Sa 14 godina, odigrao je prvu sezonu u juniorskoj ligi, gde ga je spazio skaut FK Kana, Žan Varadu. Otišao je na probu, oduševio trenere i naredne četiri godine proveo je noseći crveni dres Kana.

Preko Bordoa do slavnog Juventusa

Nakon Kana, Zidan je sezone 1992/93. prešao u ekipu Bordoa i postao glavni igrač te ekipe. Bordo je predvođen Zizuom osvojio 1995. godine Intertoto kup, a 1996. godine igao je finale UEFA kupa. Bilo je jasno da Bordo ne može da ga zadrži, te je 1996. godine napustio ekipu i otišao u veliki torinski Juventus.

U paklenoj ekipi Juventusa brzo se ustalio u prvom timu i bio jedna od glavnih karika "stare dame". Bio je prvi plejmejker ekipe, i već u prvoj sezoni osvojio je Skudeto, Interkontinentalni kup i igrao je finale Lige šampiona, koje je Juve izgubio od Borusije iz Dortmunda.

Foto: Tanjug/AP
Zidan sa "boginjom"

Šampion sveta

Radio je sve, asistirao, postizao golove, driblao i mamio uzdahe ljubitelja fudbala svakim svojim potezom. Sledeće sezone je vodio Juventus do odbrane naslova italijanskog prvaka, te je opet nastupio u finalu Lige šampiona 1998. godine, gde je Juventus opet poražen, ovaj put rezultatom 1:0 od strane madridskog Reala, golom Predraga Mijatovića. Te godine svemogući Zizu vodio je Francusku do titule šampiona sveta, a u samom finalu sa dva gola glavom srušio je veliki Brazil. Njegove fantastične igre krunisane su priznanjem za najboljeg igrača sveta.

Šampion Evrope

Najlepši fudbal je igao u dresu Juventusa, nije se moglo odrediti da li je lepše gledati njegove driblinge koji su protivnicima "lomili kičme", ili je lepše bilo gledati asistencije kroz kompletne odbrane protivničkih timova, ili su to pak bili golovi koji su dolazili posle prelepih solo prodora ili fenomenalnih duplih pasova. Jednostavno bio je najbolji, Na Evropskom prvenstvu 2000. godine vodio je do titule Francuze i tako u svoje vitrine dodao još jedan pehar.

76 miliona razloga za prelazak u Real

U Real Madrid prelazi 2001. godine i postavlja rekord u visini transfera - 76.000.000 eura platili su Madriđani Juventusu za usluge velikog Zidana. Galaktikosima, kako je bio nadimak tadašnjih fudbalera Reala iz Madrida, Zidan je bio vođa. Figo, Bekam, Raul, Karlos bili su igrači vrhunskog kvaliteta, "Fenomeno" (Ronaldo) je jedan od najvećih svih vremena, ali jedino Zidan nikada nije padao u formi.

Foto: Tanjug/AP
Zidan u dresu Reala

Jedan je od najzaslužnijih za osvajanje "La lige", a baš je Zizu doneo titulu LŠ ekipi Reala. Roberto Karlos je odigrao pas ka Santjagu Solariju, ovaj je lob pasom u prostor izbacio Karlosa, a omaleni Brazilac je posle sprinta, iz prve poslao loptu u šesnaesterac gde ju je čekao Zizu. Na nekih 14-15 metara od gola Hansa Jorga Buta Zizu je sačekao loptu i savršenim volej udarcem, levom nogom, je poslao u mrežu Bajer Leverkuzena. Po mišljennju mnogih, to je najlepši volej koji je ikada viđen, čisto savršenstvo. Real je slavio 2-1, a Zizu je došao do jedine titule koja mu je nedostajala.

Sledeće sezone Real Madrid je uz Super kup Španije, osvojio i Super kup Evrope, a Zidan je proglašen najboljim igračem u izboru FIFA za 2003. godinu, te je tako postao uz Ronalda jedini igrač koji je ovu nagradu osvojio tri puta.

Karijeru završio u reprezentativnom dresu

Za ekipu Reala je igrao do kraja karijere koja se završila nastupom na SP-u 2006. godine u Nemačkoj. Zizu je vodio ekipu do finala i susreta sa Italijom. Maluda je oboren u kazenom prostoru, sudija je svirao penal a Zidan je uzeo loptu. Imao je naspram sebe najboljeg golmana planete Đan Luiđija Bufona ali je mirno poslao Bufona u jednu stranu a loptu je, u stilu Panenke, poslao u drugu. Lopta je udarila u prečku a onda se bez dileme odbila iza gol linije i Francuska je vodila sa 1:0.

Izjednačila je Italija golom, koji je glavom, posle kornera, postigao Materaci koji se tako iskupio za penal koji je skrivio. Pri rezultatu 1:1 imao je Zizu neverovatnu šansu da dovede Francuze ponovo u vođstvo, da glavom reši pitanje pobednika kao i osam godina ranije, ali odličan šut koji je uputio još bolje je odbranio veliki Bufon.

"Crvenilo" za penziju

U produžecima se desilo ono što niko nije očekivao. Isprovociran od strane Marka Materacija, koji ga je jako uvredio, Zizu je udario italijanskog reprezentativca glavom u grudi. Pao je Materaci kao pokošen, a Francuz je morao van igre. Crveni karton i kraj jedne velike karijere, možda i najveće. Francuska je izgubila u penal seriji, a Zizu je otišao u penziju. Uprkus tom incidentu dobio je nagradu za najboljeg igrača turnira.

Fudbaler koji je razumeo igru

Razumeo je ovu prelepu igru, veovatno je jedan od najpametnijih igrača koji su ikada trčali travnatom podlogom. Mnogi bi rekli najveći među najvećima, drugi pak da je u 5 najboljih, ali svi se slažu da je bila čast gledati ga.

- Više sam radio na izoštravanju svog instinkta nego na fizičkoj spremi. To mi je pomoglo da vidim stvari na terenu pre drugih igrača, što smatram velikom prednošću. Razumeo sam razmišljanje odbrane i mogao sam da ih pobeđujem - rekao je jednom prilikom legendarni Zidan.

A sad piše istoriju kao trener...

Nekada igračka, a sada i trenerska legenda. Jedini trener koji je uspeo da odbrani naslov prvaka Lige šampiona, ali o njegovom trenerskom umeću ćemo neki drugi put.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading