UEFA LUPILA KONTRU SUPERLIGI: Zvanično! LŠ i LE u novom formatu, a uvodi se JOŠ JEDNO takmičenje

Autor:

Sport

19.04.2021

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbogatiji evropski klubovi su u nedelju uveče pokrenuli inicijativu za osnivanje Superlige, a već u ponedeljak im je UEFA udarila kontru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ušati pehar

Izvršni komitet UEFA danas je potvrdio novi format takmičenja, koji će početi da važi od sezone 2024/25 u evropskom fudbalu, s tim što će tri sezone ranije, odnosno od naredne, sa postojanjem početi Liga konferencija.

Novi format će podržati status i budućnost domaćeg fudbala u Evropi. Očuvava ono što je najvažnije, a to je igra u nacionalnim šampionatima i upravo to treba da bude merilo za kvalifikaciju. Takmičenje će biti otvoreno. Format će omogućiti da svako može da se nađe u Ligi šampiona, zahvaljujući rezultatima ostvarenim na terenu. U pitanju je dugoročni, prosperitetni plan, a ne centralizovani kartel - rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, koji je na taj način "pecnuo" Superligu Evrope.

Ono što je glavna promena jeste to što će se umesto 32 ekipe u Ligi šampiona sada naći 36 timova, neće postojati grupna faza, već će svi biti smešteni na jednoj tabeli. Igraće deset utakmica protiv deset različitih protivnika (po pet kod kuće i na strani), a ne kao ranije šest mečeva.

Najboljih osam će se direktno plasirati u nokaut fazu, dok će oni od devetog do 24. mesta igrati plej-of kako bi se domogli osmine finala. Slično će se raditi u Ligi Evrope, gde će se igrati osam utakmica u grupnoj fazi, a takmičenje će takođe brojati 36 timova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading